spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateRaportul ANAF care aruncă în aer Primăria Târgu Jiu

    Raportul ANAF care aruncă în aer Primăria Târgu Jiu

    Un control efectuat, în toamna anului trecut, de Agenția Națională de Admninistrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, la Primăria Municipiului Târgu Jiu cu privire la mai multe contracte pentru iluminatul ornamental din iarna 2010-2011 a scos la iveală o serie de nereguli, care au dus la prejudicierea bugetului local cu suma de aproximativ trei milioane de lei noi. Raportul ANAF a fost întocmit la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, unde a fost depusă o sesizare penală. Raportul cu pricina a fost contestat administrativ de Primăria Târgu Jiu și de cei găsiți responsabili de prejuduciul creat la ANAF București, care a respins solicitarea de revizuire în luna iulie a acestui, astfel încât documentul a rămas valabil.

    Raportul a ajuns la Primăria Târgu Jiu pe data de 20 iulie, dar noul primar Marcel Romanescu, instalat în funcție la sfârșitul lunii iunie spune ca a aflat de acesta abia pe data de 6 august. „Am aflat de acest raport de la unul dintre directori, pe data de 6 august. Au fost câteva zile de întârziere. Eu mi-am putut efectua procedura cerută de lege, inclusiv convocarea unei ședințe de Consiliul Local pentru prezentarea raportului întocmit ANAF. A trecut o perioadă destul de lungă. Nu pot să fac presupuneri pe această temă. O să fac o analiză și voi încerca să propun luarea măsurilor care impun. Puteau fi trași la răspundere cei care nu mi l-au adus la cunoștință, dar și eu în mod indirect“, a spus primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu a fost convocat de primarul Marcel Romanescu vineri, 18 august, într-o ședință extraordinară pentru prezentarea raportului ANAF.

    Ce constată raportul ANAF

    Potrivit raportului ANAF, Primăria Târgu Jiu, a încheiat în data de 2 decembrie 2010 un contract cu firma Euro Audit Service SRL Târgoviște, în condițiile în care mai exista un contract cu Romlux Lighting CO SA tot din Târgoviște privind concesionarea serviciului de iluminat public pe o durată de 10 ani. Ulterior, între Romlux și Primăria Târgu Jiu au mai fost încheiate 8 acte adiționale. În perioada în care contractul cu Romlux era în vigoare și nu fusese reziliat, Primăria Târgu Jiu a încheiat contractul nr. 8 din 2-12-2010 cu Euro Audit Service SRL, în valoarea de peste 2,1 milioane de lei, care avea ca obiect furnizarea, montarea, instalarea, demontarea și transportul la locul de depozitare a ornamentelor de sărbători. ANAF consideră că suma de peste 2,1 milioane de lei a fost plătită în mod ineficient, nejustificat și nelegal de Primăria Târgu Jiu încălcânduse mai multe legi: a finanțelor publice locale, a serviciilor comunitare de utilități publice etc.
    ANAF a mai constatat că investițiile în iluminatul ornamental s-au făcut fără aprobarea Consiliului Local.

    De asemenea, contractul a fost încheiat fără să existe rezervarea sumei, se mai arată în raportul ANAF. Inspectorii ANAF au mai constatat că s-a procedat în mod nelegal la procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare pentru că s-a invocat motivul de „extremă urgență“, deoarece exista o datorie de peste 3,2 milioane de lei către Romlux, iar societatea a anunțat sistarea efectuării serviciilor.

    Contractul nu poartă viza de control financiar preventiv și nu s-a întocmit un grafic de îndeplinire a contractului. Primăria Târgu Jiu nu a solicitat și nici nu a primit factură fiscală pentru ornamentele primite de la firma Euro Audit Service. Raportul ANAF mai arată că există și o seamă de neconcordanțe grave care pun sub semnul întrebării executarea lucrărilor în realitate: „Echipa de inspecție economico-financiară a constatat neconcordanțe între data la care Euro Audit Service SRL precizează că au fost prestat lucrările și data la care Municipiul Târgu Jiu a recepționat lucrările“.

    În fișa de lucrări se precizează că au fost executate în luna noiembrie, deși contractul s-a încheiat în luna decembrie, ulterior efectuării serviciilor.
    Adaosurile practicate de firma din Târgoviște sunt de aproximativ 400%. Astfel, o ghirlandă este cumpărată cu suma de 66 de lei, iar suma cerută Primăriei Târgu Jiu este de 266 de lei; țurțuri cu led se achiziționează cu 94 de lei, iar în situația de lucrări se trece suma de 394 de lei. Reprezentanții ANAF susțin că prețul a fost supraevaluat de patru ori, situație interzisă de legislație. De asemenea, firma din Târgoviște avea angajați la data respectivă doar opt electricieni, care au efectuat 5.111 ore de muncă pe care Primăria Târgu Jiu le-a decontat, ceea ce a însemnat că un electrician a lucrat 80 de ore într-o singură zi.

    Senatorul Cârciumaru: „Nu puteam să las orașul fără iluminat“

    Florin Cârciumaru spune că a fost voba de un șantaj al firmei Romlux și a fost nevoit să găsească soluții pentru a nu lăsa orașul fără iluminat ornamental. El spune că cei găsiți responsabili de ANAF nu vor achita vreun leu: „Niciodată nu cred că se va ajunge ca cineva să plătească vreun leu, pentru că nu am greșit cu nimic. Eram într-o situație în care nu puteam să las orașul fără ilumiat public ornamental. Instalațiile respective sunt în depozitul primăriei și au fost folosite an de an“.

    Senatorul Cârciumaru spune că se vor contesta în instanța de judecată și deciziile de impunere care vor fi emise de primarul actual: „În baza acestui raport, primarul trebuie să emită decizii de imputare din salariu. Cum va fi, tot după judecată se va stabili. Nu știu dacă acest raport a fost înaintat și la DNA“.
    Fostul primar a relatat și cum a avut loc verificarea ANAF și a menționat că, deja, cei găsiți responsabili au contestat în instanța de judecată raportul: „Verificările efectuate de ANAF s-au făcut în urma unei sesizări a unei persoane de pe plan local la parchet. ANAF a venit și a verificat. În prima fază, comisia de la ANAF a fost formată din doi reprezentanți care au încheiat un raport fără prejudiciu, dar conducerea ANAF de la Craiova nu a fost de acord și a revenit cu o echipă formată din patru membri. Am contestat raportul întocmit de această echipă, dar cei de la București nu au fost de acord cu contestația noastră. Am depus contestație, în urmă cu câteva zile, în instanța de judecată față de acest raport și vom contesta și deciziile pe care le va emite și domnul primar în baza raportului. Ne vom judeca, pentru că din punctul nostru de vedere nu este nicio greșeală și niciun prejudiciu atâta timp cât totul a fost legal. Primăria Târgu Jiu deține instalațiile ornamentale respective și le-a folosit an de an până în momentul de față. S-a organizat licitație și o să se demonstreze că totul a fost făcut corect. (…) Contestația în instanța de judecată a fost depusă de toți cei care suntem nominalizați în raportul ANAF. Este punctul de vedere al celor de la ANAF că trebuia să existe acordul Consiliului Local pentru acest contract“.

    Narcisa Cristea: „Nici nu mă pot gândi la plata sumei imputate“

    Narcisa Cristea susține că ei i se impută doar două aspecte și că nu se stabilește clar ce prejudiciul a produs. De asemenea, directorul economic mai arată că urgența a fost adresa firmei Romlux care amenința cu rezilierea contractului pentru neplata datoriilor, dar până la urmă contractul nu a fost reziliat: „Mi se impută un document de rezervare de credite, pentru că am stabilit la data respectivă că aceste ornamente se vor plăti la 200 de zile după montaj, iar rezervarea de credite s-a făcut pentru anul următor. Am ținut cont în momentul în care am rezervat creditele respective de momentul efectiv. Mai este o precizare că pe contractul de achiziție nu am aplicat viza de control financiar preventiv. În practica noastră nu se aplica această ștampilă, până când au venit cei de la ANAF. (…) Nu s-a ținut deloc cont de motivele care ne-au determinat să acționăm ca într-o situație de urgență. Primisem notificări de la Romlux că vor să rezilieze contractul de concesiune. (…) Nici nu mă pot gândi la plata sumei imputate. Este o sumă foarte mare. Instanța va stabili“.

    Primarul Romanescu: „Se vor lua măsurile legale“

    Marcel Romanescu a precizat că se vor lua măsurile legale de imputare a prejudiciului de peste două milioane de lei: „Se vor lua măsurile legale. În primul rând se vor emite dispoziții pentru imputarea acelei sume, pentru angajații din cadrul Primăriei Târgu Jiu, și se va promova acțiune în instanța de judecată pentru recuperarea prejudiciului pentru cei care nu mai sunt angajați și sesizarea organelor competente, mai ales că vorbim de un dosar penal aflat pe rol. Eu nu fac altceva decât să înaintez un document al ANAF organelor competente“. Romanescu se arată șocat de cele stabilite în raport: „Sunt șocat de sumă și de ceea ce se arată în raport. Sunt multe aspecte care mă pun pe gânduri. Nu am decât să folosesc mijloacele legale care îmi stau la dispoziție“.

    Te-ar mai putea interesa

    6 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: