spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialMistreții fac ravagii în culturile de viță de vie

    Mistreții fac ravagii în culturile de viță de vie

    Porcii mistreți fac ravagii în culturile agricultorilor gorjeni. După ce și-au văzut deja recoltele de porumb distruse, iar bruma a afectat mare parte din vița de vie, agricultorii spun că mistreții mănâncă acum și puținii struguri rămași pe ciorchini. Potrivit autorităților, sunt zone întregi unde distrugerile depășesc 80%. Toată lumea arată cu degetul înspre administratorii fondurilor de vânătoare, care au lăsat mistreții să se înmulțească alarmant de mult.

    Runcu, Stănești și Tismana, cele mai afectate localități

    Cele mai mari probleme sunt în localitățile Runcu, Stănești și Tismana. Primarul Marian Slivilescu se teme că oamenii vor renunța definitiv la culturi dacă nu vor fi sprijiniți urgent. „Și marți am avut o comisie de la instituțiile abilitate în zona numită Dealul Sporești, unde mulți cetățeni din satul Vânăta au vii. Au constatat stricăciuni pe suprafețe mari de vie și daune care ajung și la 80% din cantitatea totală de struguri. Oamenii sunt foarte supărați, pentru că munca lor este compromisă. Recoltele au fost și așa slabe din cauza înghețului din primăvară. Ce au mai reușit oamenii să mai salveze, au distrus porcii mistreți. Au coborât din munte, pentru că nu sunt surse de hrană. Fondurile de vânătoare, probabil, nu le-au asigurat hrană și pe perioada asta cum fac iarna. Au luat-o la rând. În urmă cu o lună și jumătate-două s-au apucat de culturile de porumb și au fost și acolo pierderi deosebit de mari, iar de vreo două-trei săptămâni fac ravagii în vii. E cineva care are cultura de porumb îngrădită cu gard electric, dar la constatarea făcută s-au evaluat pagubele la peste 100 de milioane de lei vechi. S-au distrus câteva hectare de porumb. Aceeași familie are acum 80% din struguri mâncați de mistreți. Oamenii sunt disperați și dezamăgiți, nu înțeleg de ce nu se fac vânători de către cei care administrează fondurile de vânătoare”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

    „Plâng oamenii că au muncit degeaba”

    Inspectorii DADR Gorj ridică și ei din umeri și spun că nu pot face altceva decât să inventarieze pagubele. Șansele ca oamenii să fie despăgubiți sunt destul de mici. „În județul Gorj avem 3.729 de hectare de vie hibridă. Inspectorul meu nu mai poate face față, pentru că în fiecare zi vin solicitări de la Runcu, Stănești și Tismana, unde mistreții au intrat și mănâncă toți strugurii. Plâng oameni că au muncit degeaba. Unde a afectat bruma, erau strugurii mai rari, iar unde nu a afectat și era rândul plin, au făcut mistreții dezastru. Se fac controale, se întocmește proces verbal și rămâne de văzut dacă se pot despăgubi cu ceva acești producători agricoli”, a explicat Dan Tănăsescu, șeful Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: