spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialCriză de sânge și de personal la Centrul de Transfuzii Gorj! Apel...

    Criză de sânge și de personal la Centrul de Transfuzii Gorj! Apel disperat către donatori

    Din ce în ce mai des ni se confirmă lucruri știute despre sistemul sanitar din România: boala cronică nu se vindecă ușor, iar la centrele de transfuzii din țară, dar și la cel din județul nostru, criza de sânge și de personal este aproape acută. Numărul donatorilor a scăzut destul de mult, iar Centrul de Transfuzii Gorj funcționează cu 11 angajați, când organigrama ar presupune 28! Din cauza deficitului de personal, în unele zone din România, oamenii trebuie să stea la coadă cu orele ca să poată dona sânge. Responsabilii din sistem au început o evaluare a situaţiei din toate centrele din țară.

    La Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj există doar 11 angajați, cu toate că organigrama instituției prevede 28 de posturi. Aceasta nu este singura problemă a sistemului: de câțiva ani, a scăzut mult numărul persoanelor care vin să doneze sânge, deși cererea din spitale este foarte mare. Doctorul Nicoleta Călina Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii Gorj, a declarat că de câțiva ani numărul donatorilor fideli este în continuă scădere. Situația de la Gorj nu este mult diferită de cea din celelalte centre din România, căci și acolo cele două mari probleme ce par a nu avea rezolvare sunt lipsa personalului și criza donatorilor. „În 2014 aveam 7.500 de donatori pe an, iar în 2016 am avut 5.892. de la începutul acestui an și până în prezent avem 4.108 donatori care au salvat vieți cu sângele donat. Aveam, în anii trecuți, doar 15% donatori noi, care veneau o dată și donau. Ca să vă dați seama care este situația donatorilor fidelizați: acum avem 62% dintre donatori noi! Facem un apel la gorjeni să vină să doneze sânge. Printr-un simplu gest, pot salva vieți!”, a spus doctorul Nicoleta Căluțoiu.

    AB negativ-problematic

    Stocul de sânge este momentan bunișor, singura grupă cu probleme fiind AB 4 cu Rh negativ. „Avem stoc de urgență asigurat, încercăm să acoperim tot ce este nevoie. Donatorii vin mai mulți când au pe cineva în spital, vin aparținătorii și donează. (…) Să știți că și angajații Centrului donează sânge, mai ales atunci când este mai mare nevoia și nu avem donatori. Suntem conștienți de importanța donării de sânge, sperăm ca și alți cetățeni să înțeleagă. Cei care vin să doneze beneficiază în continuare de aceleași bonuri de masă ziua liberă plătită și analize medicale gratuite”, a spus medicul Căluțoiu.

    Caută sprijin la autorități

    Medicul Căluțoiu de la Centrul de Transfuzii Gorj ca solicita sprijin de la autoritățile locale și județene, dar și la jandarmi și pompieri. În special jandarmii și pompierii au fost mereu alături Centrului când a fost cea mai mare nevoie de sânge. În cursul săptămânii viitoare, medicul Căluțoiu se va întâlni cu reprezentanții Prefecturii Gorj pentru a discuta despre soluții: „Avem nevoie de donatori și am zis că una dintre soluții ar fi să apelăm la domnii de la Prefectură, Jandarmi, Pompieri și la cei din primăria Târgu-Jiu. Să rugăm împreună angajații să vină să doneze. De asemenea, aș vrea să iau legătura și cu reprezentanții primăriilor din localitățile mari, împreună să convingem cetățenii să vină să doneze. În octombrie, după ce începe facultatea, o să avem o campanie de donare de sânge în colaborare cu UCB și Liga Studenților”, a spus medicul șef de la Centrul de Transfuzii Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: