spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSănătateCancerul la sân omoară prea multe femei: Prevenția face diferența

    Cancerul la sân omoară prea multe femei: Prevenția face diferența

    La fiecare trei ore moare de cancer la sân o femeie, iar la fiecare oră un nou caz este diagnosticat, arată datele făcute publice de Coaliția pentru Sănătatea Femeii. În Gorj, aproape 1.200 de femei suferă de cancer de sân. Sunt statistici îngrijorătoare, care se traduc în vieți pierdute din cauza faptului că de cele mai multe ori femeile descoperă boala târziu.

    Opt din zece femei, care locuiesc în zonele rurale ale României, nu au efectuat niciodată un control medical al sânilor, din păcate. În Gorj, cele mai răspândite forme de cancer sunt în rândul femeilor, 1.178 gorjence suferind de cancer la sân, alte 857 rămânând în evidenţa DSP Gorj cu cancer de col uterin. Din păcate, statisticile arată o înmulţire alarmantă a cazurilor de cancer, iar multe femei nu își fac analize și controale medicale periodic. Depistat la timp, cancerul de sân poate fi tratat. Puține femei sunt însă informate și susținute să facă investigații de prevenție. O ecografie sau o mamografie făcută la timp pot face diferența între viață și moarte. În Oltenia, există un singur mamograf digital, cel de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Numărul femeilor care cer să facă o mamografie a crescut mult în ultimii ani. Lunar, în jur de 300 de femei solicită o astfel de investigație în această unitate medicală. Ecografia mamară este recomandată în cazul pacientelor tinere, iar mamografia femeilor peste 40 de ani și în special celor cu factori de risc de cancer crescut, cele care au antecedente familiale. Prima ecografie mamară este indicată în jurul vârstei de 18 ani. Dacă pacienta nu are leziuni depistabile ecografic și nu are factori de risc, ecografia se face la un an. Se pot depista două tipuri de leziuni: chistice, care au fluid în ele, și leziuni solide, adică nodulii cu țesut. Cele cu fluid sunt benigne 100% și nu necesită reevaluare la intervale mai mici de un an.

    Recomandări importante în prevenție

     

    Autoexaminarea lunară a sânilor: Încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreții.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: