spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAleksandra Julia, tânăra care trăiește de 24 de ani în România, dar...

    Aleksandra Julia, tânăra care trăiește de 24 de ani în România, dar nu este cetățean român! Nu poate să se căsătorească sau să se angajeze

    Aleksandra Julia are 24 de ani și trăiește în județul Gorj de la vârsta de două luni, împreună cu tatăl său. Tânără nu are nicio identitate, fiind, practic, inexistentă, pentru statul român, care consideră ca ea nu este cetățean român, motiv pentru care nu i se poate elibera carte de identitate. Din acest motiv, Aleksandra nu a putut să aibă o viață normală: nu a primit vreodată alocație de la statul român, nu și-a putut termina studiile, având doar 11 clase, nu se poate angaja, nu poate să se căsătorească. Practic, îi este interzis să trăiască. Suferința Aleksandrei este de îndelungată, iar acum simte că a ajuns la capătul puterilor, după ce s-a luptat ani de zile cu instituțiile statului, pentru a-și obține actul de identitate. Tânăra locuiește de șapte ani în comuna Runcu, unde are o relație cu un tânăr. Practic, dacă ar fi să se țină cont de faptul că statul român nu o consideră pe Aleksandra cetățean român aceasta ar sta ilegal pe teritoriul României de 24 de ani.

    A stat două zile în fața Ambasadei Poloniei

    Statul român îi refuză tinerei dreptul la viață, cu toate că singura vină a Aleksandrei este că s-a născut. Tatăl ei a muncit în Germania, unde a avut o relaţie cu o femeie de naţionalitate poloneză, care a născut-o pe Aleksandra într-un spital din Germania. Părinţii au venit în România atunci când fetiţa avea vârsta numai de două luni, însă, după puţin timp, mama şi-a manifestat dorinţa să plece din nou la muncă în Germania şi nu s-a mai întors vreodată. I-a rămas doar un certificat constatator al naşterii emis de spital în care figurează cu numele Aleksandra Julia Panczyk. În acest document este menționat doar numele mamei, nu și pe cel al tatălui.

    Ani la rând a bătut la uşile instituţiilor ale statului pentru a-şi căpăta identitatea, însă fără să reuşească. În urma demersurilor pe care le-a făcut, autorităţile din Germania, acolo unde s-a născut, au trimis în România un certificat de naştere, în care numele mamei este diferit de cel trecut în certificatul constator de la spital, respectiv Kowalcik. S-a ajuns în această situaţie, pentru că mama era căsătorită în momentul naşterii cu un cetăţean polonez de care nu divorţase legal. Din acest motiv, conform legilor în vigoare din România și Polonia se consideră că soțul mamei sale din momentul respectiv era și tatăl ei.

    Pentru a ajuta la căpătarea identităţii, tatăl natural al Aleksandrei a făcut în ţară testul ADN din care a reieşit că este tatăl biologic. În baza acestui document eliberat de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici a acționat în judecată statul român, pentru a i se recunoaște cetățenia și să i se elibereze actul de identitate, dar acțiunea a fost respinsă de instanța de judecată.

    Aleksandra nu știe ce să mai facă. A fost chiar la Ambasada Poloniei pentru a cere sprijinul și a dormit timp de două zile în fața instituției pentru a putea fi primită în audiență: „Mă programasem, dar nu au vrut să mă primească. Am stat acolo pe treptele ambasadei două zile. Acolo am dormit. Le-am arătat actele, dar nu am primit niciun răspuns”.

    Actul de identitate este tot ce am visat

    Aleksandra ne mărurisește că cel mai mare vis al ei este obținerea actului de identitate: „Este tot ce am visat. Primul lucru pe care o să-l fac atunci când voi obține actul de identitate va fi acela de a-mi continua studiile. Am terminat doar 11 clase, pentru că nu am putut să susțin bacalaureatul din cauză că nu aveam buletin. Apoi, o să mă angajez. Eu mai merg să fac curățenie la diferite case din Gorj sau din alte județe, dar nu lucrez cu forme legale. Am găsit de lucru, dar nu m-am putut angaja, pentru că nu am buletin”.

    Evidența Populației:  „Nu este cetățean român”

    Doinel Popescu, șeful Evidenței Populației Gorj, spune că s-a implicat în acest caz, dar nu o poate ajuta pentru că nu este cetățean român: „Am făcut multe demersuri, dar punctul de vedere al MAI este că întrucât s-a născut un copil pe teritoriul unui alt stat cu un părinte cetățean polonez și un alt părinte care nu este trecut pe certificatul de naștere, nu este cetățean român. Eu am de la MAI o adresă în acest sens, care, din nefericire, excede competențelor instituției noastre, care se ocupă doar de cetățenii români”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: