spot_img
19.8 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 17, 2024
Altele
    AcasăInterviuriPsihologul Ionuț Negomireanu: „Depresia este o boală derutantă care degradează eul”

    Psihologul Ionuț Negomireanu: „Depresia este o boală derutantă care degradează eul”

    Una dintre cele mai comune probleme ale omului din ziua de astăzi este depresia. Această boală nu ține cont de vârstă, sex sau poziție socială, iar în mintea unui om, aparent fericit, poate să se dea o luptă aprigă. Oricare dintre noi poate să fi fost afectat, la un moment dat, de această stare de tristețe intensă. Dacă nu a trecut în decursul a câteva săptămâni se poate spune că suferi de depresie. A nu se confunda depresia cu tristețea, totuși. Deși au anumite puncte comune, în depresie simptomele sunt cu mult mai severe, ele durând mai mult, stima de sine fiind extrem de scăzută. Suferindul se simte lipsit de valoare și preferă să se izoleze. Unele tipuri de depresie pot trece de la sine; dar dacă boala îți afectează apetitul, somnul, felul în care te simți și gândești și nu-ți poți desfășura activitățile de zi cu zi, este de preferat să apelezi la ajutorul persoanelor apropiate sau al unui profesionist. Din fericire, mai mult de 90% din cazuri se vindecă dacă sunt tratate adecvat. Doctorul psiholog Ionuț Negomireanu a răspuns următoarelor întrebări legate de acest subiect pentru revista Cult-ura.ro.

    Reporter: Cum definim depresia și care sunt factorii determinanți ai acestei boli?

    Negomireanu Ionuț: Cuvântul „depresie” descrie o boală deseori derutantă care, odată instalată, degradează eul și, în cele din urmă, eclipsează capacitatea de a dori sau de a primi afecțiune. Factorii determinanți ai depresiei pot fi: conflictele conjugale, certuri, terminarea unei relații, lipsa afecțiunii din partea părinților, evenimente negative din viață ( pierderea locului de muncă, divorțul, moartea unei persoane dragi).

    Reporter: Cine este afectat de depresie și în ce circumstanțe?

    Negomireanu I.: Depresia poate apărea atât la oameni, cât și la animale. În mediile ostile, din punct de vedere social, vulnerabilitățile noastre, sunt foarte sporite. Câteva personalități care au suferit de depresie au fost: Ceaikovski, Sibelius, Abraham Lincoln, Winston Churchill, Tomas Mann, Robin Williams.

    Rep.: Cum recunoaștem o persoană depresivă?

    N.I.: Prin reducerea stimei de sine, persoana se pedepsește, fie în sens propriu sau figurat, fie prin mecanisme de devalorizare: retragere, pasivitate, victimizare, auto critică, inactivitate, lipsa plăcerii, izolarea socială, tristeţe, indecizie, ajungând până la suicid. Persoanele depresive pot manifesta o relație alterată a sinelui cu corpul.

    Rep.: Cum trebuie să ne comportăm cu cineva care suferă de această boală?

    N.I.: Persoanele depresive trebuiesc sprijinite social și încurajate cu vorbe care să le crească încrederea în sine.

    Rep.: Se vindecă depresia de la sine sau este nevoie de medicație specială pentru a o trata?

    N.I.: Există două opțiuni pentru tratarea tulburărilor depresive: medicamente antidepresive și psihoterapie. Pașii care trebuie urmăriți în vederea începeri tratamentului cu antidepresive sunt: stabilirea existenței tulburării depresive; excluderea altei tulburări psihice severe cum ar fi schizofrenia; determinarea severități depresiei; detectarea unei boli fizice, dacă există; alegerea unui antidepresiv sigur, eficient și bine tolerat; prevenirea pacientului către posibilele efecte secundare. Medicamentele antidepresive ajută la ameliorarea dispoziției afective a persoanelor depresive. Odată cu prescrierea medicamentelor psihotrope se solicită, de regulă, și ajutor psihoterapeutic.

    Rep.: Ce putem face dacă persoanele în cauză refuză orice fel de ajutor sau le este rușine să-l ceară/primească?

    N.I.: În primul rând, să-i explicați că evaluarea este confidențială și, în al doilea rând, s-o îndrumați cu toată seriozitatea către un psihoterapeut.

    Rep.: Sunt suficiente numai ședințele de terapie sau e nevoie de mult mai mult pentru a trece peste această boală?

    N.I.: Este nevoie de ședințele de terapie, dar și de dorința subiectului de a se vindeca. Ieșirea din spectrul depresiv se produce sub influența interconectată a psihiatrului, psihoterapeutului, pacientul, familiei și a mediului înconjurător. Rezultatele cresc atunci când fiecare parte reușește să își aducă contribuția într-un mod armonios.

    Rep.: Unde poate duce o depresie netratată?

    N.I.: Depresia netratată poate duce la izolare, dar se poate ajunge și la suicid.

    Rep.: Poate un om depresiv să ducă o viață socială normală?

    N.I.: Acest lucru ține de stadiul în care este depresia și cum a apărut aceasta. Depresia duce la izolare socială. De exemplu: o persoană care în mod constant a fost respinsă de ceilalți începe să devină treptat izolată, depresivă.

    Rep.: Ce sfaturi aveți pentru cei care suferă de depresie?

    N.I.: Cât mai multă socializare, plimbări în aer liber cu prietenii și practicarea unui sport ce permite interacționarea cu alte persoane. În plus, nu te lăsa condus spre inactivitate și inacțiune, continuă să fii activ și să-ți îndeplinești activitățile zilnice, deoarece acestea te pot ajuta să te refaci foarte repede.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: