spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateCentrala norvegiană de biogaz de la Motru nu se mai face. Consilierii...

    Centrala norvegiană de biogaz de la Motru nu se mai face. Consilierii au blocat investiția

    Centrala norvegiană de biogaz de la Motru nu va mai fi realizată, cu toate că statul norvegian oferea o finanțare de două milioane de euro, iar primăria orașului gorjean ar fi trebuit să asigure o cofinanțare de un milion de euro.

    Consilierii locali au respins proiectul. „Eu nu pot să-mi asum acest proiect. Nu ați văzut ce fum scoate UATAA?“, a motivat Cosmin Morega, viceprimarul orașului Motru, de la PSD, și principalul opozant al primarului Gigel Jianu, de la PNL. Cei care s-au opust au fost consilierii PSD și ALDE, care formează majoritatea în Consiliului Local Motru. „În această alianță mai sunt și consilierii de la PSRO, dar aceștia nici măcar nu ar fi venit. S-a motivat că avem și alte investiții la care trebuie să asigurăm cofinanțare și nu avem bani, lucru care nu este adevărat. Puteam să găsim această sumă“, a spus primarul Gigel Jianu.

    Banii aruncați pe „apa sâmbetei“ de consilierii locali

    Centrala pentru care statul norvegian ar fi oferit o finanțare importantă ar fi transformat deșeurile menajere în biogaz, care ar fi putut fi folosit pentru Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA), care asigură apa caldă și căldura în oraș.

    Primarul localității a mers anul trecut în Norvegia și a văzut cum funcționează o astfel de unitate. După ce s-a întors, Consiliului Local a aprobat întocmirea studiului de fezabilitate pentru care s-a plătit suma de 88.000 de lei. „Banii s-au dus pe „apa sâmbetei.

    Transforma gunoaiele din Motru în biogaz

    Instalația ar fi rezolvat multe probleme pentru orașul Motru. „În primul rând, UATAA a schimbat un cazan pentru apa caldă care este alimentat cu gaz. Pentru acesta puteam să folosim biogazul produs. Era o economie importantă. În al doilea rând, s-ar fi redus costurile cu transportul și depozitarea gunoiului la groapa ecologică de la Târgu Jiu. Noi ducem cel puțin o mașină pe zi și plătim lunar în jur de 80.000 de lei. În plus, se rezolva și problema de mediu. Până în anul 2021 trebuie să sortăm 70% din cantitatea de deșeuri. Dacă s-ar fi construit centrala aceasta am fi asigurat o sortare de 100%“.

    Centrala ar fi putut să transforme în biogaz toate deșeurile menajere din Motru.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: