spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitate”Canalizarea NU e tomberonul tău” - program de informare a cetățenilor

    ”Canalizarea NU e tomberonul tău” – program de informare a cetățenilor

    Aparegio Gorj SA a dat startul unui amplu program de informare a populației din localitățile Tg-Jiu, Motru, Bumbești-Jiu, Tg-Cărbunești, Țicleni, Novaci, Runcu, Scoarța, Rovinari și Turceni cu privire la modul corect în care ar trebui folosită canalizarea. ”Canalizarea NU e tomberonul tău” este sloganul după care s-au ghidat operatoru de apă și canal.

    Astfel, mai mulți reprezentanți ai Aparegio au împărțit pliante de informare cetățenilor din localitățile menționate pentru a le aminti despre modul corect în care ar trebui să folosească canalizarea.

    ”Nu de multe ori cetățenii aleg să arunce în canalizare diverse resturi menajere, șervețele umede, bucăți de plastic sau lemn, produse chimice sau grăsimi care s-au dovedit a fi cei mai mai dușmani ai noștri. Aceste materiale se depun pe pereții interni ai conductelor facilitând depunerile și împiedicând scurgerea apelor. Efectele sunt extrem de dăunătoate atât pentru noi cât și pentru mediul înconjurător, iar nerespectarea unui minim de regului pot duce până la distrugeri ale rețelei, iar eventulele lucrări de reparații generează costuri suplimentare pentru funcționarea și întreținerea sistemului de canalizare„ a transmis operatorul.

    Reprezentații operatorului fac apel la cetățeni să nu arunce în canalizare resturi menajere, materiale textile, șervețele umede și produse de igienă intimă.

    De la înfințare și până în prezent Aparegio Gorj SA a derulat proiecte cu finanțare europeană în valoare de circa 100 milioane de euro (în 5 UAT) iar în prezent are în pregătire un nou proiect de investiții cu o valoare ce depășește 200 milioane de euro (în 11 UAT). Investițiile în infrastructura de apă și canalizare pentru localitățile din județul Gorj incluse în proiect au avut în vedere îmbunătățirea calității factorilor de mediu și îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației. Prin investițiile cuprinse în acest proiect se continuă procesul de extindere a rețelei și infrastructurii de apă și apă uzată în localitățile urbane și mai ales înființarea sistemelor de canalizare în unele localități componente.

    Strategia de investiții în sectorul de apă uzată a urmărit în principal înființarea de sisteme de canalizare în aglomerările cu peste 2000 l.e. care să asigure condițiile de dezvoltare ulterioară și să permită colectarea și epurarea apelor uzate cu costuri minime.

    Interesul studenților străini nu a luat prin surprindere operatorul Aparegio aceștia fiind timp de două zile gazdele unor profesori și studenți de peste hotare. Delegația internațională a fost interesată de pocesele tehnologice de captare și distribuție apă potabilă, pentru a vedea cum se desfășoară activitatea de la  Stațiile de Epurare a Apelor Uzate din Târgu Jiu și Curtișoara. Vizita a avut loc la inițiativa Asociatiei Edulifelong Targu Jiu si face parte din proiectul Erasmus+ KA2 ”Step-stem to environmental problems”, proiect în care sunt implicate 5 țări: Romania, Turcia, Polonia, Bulgaria și Letonia.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: