spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 18, 2024
Altele
    AcasăActualitateTârgujianul Tudor Șomăcescu, cel mai tânăr participant la Campionatul European U16 masculin...

    Târgujianul Tudor Șomăcescu, cel mai tânăr participant la Campionatul European U16 masculin Divizia B – ediția 2019

    Foto-FIBA.basketball

    România s-a făcut remarcată la Campionatul European U16 masculin Divizia B – ediția 2019. Tricolorii au obținut patru victorii în faza grupelor, au ocupat locul 2 și s-au calificat în sferturile de finală ale competiției găzduite la Podgorica, capitala Muntenegrului. În cele din urmă echipa României s-a clasat pe locul al 8-lea din totalul de 24 participante.

    În cadrul acestui eveniment, echipa antrenată de Branko Cuic a dispus de cel mai tânăr participant din întreaga competiție. Cel mai mic, din punct de vedere al vârstei, între cei 288 sportivi înscriși în competiție, a fost Tudor Ștefan Șomăcescu. El este unul dintre cei doi jucători născuți în anul 2005 ce au participat la acest eveniment. Celălalt este britanicul Tyrese Lacey, cu două luni mai în vârstă decât compatriotul nostru, scrie site-ul https://www.unitedhoops.ro

    Născut pe data de 15 iunie 2005, Somăcescu a aniversat recent împlinirea vârstei de 14 ani. El măsoară 1.87 metri și evoluează pe post de fundaș. Originar din Târgu Jiu, acolo unde a început baschetul și a jucat, sub comanda lui Claudiu Alionescu, pentru CSȘ din localitate în sezonul 2016/17 la categoria U14 masculin, Tudor este unul dintre cei mai de perspectivă tineri practicanți ai baschetului din țara noastră la această oră.

    Extrem de îndemânatic, Tudor Somăcescu a ieșit la rampă în cadrul turneului din Muntenegru prin abilitatea de a ataca coșul în dribling.

    În sezonul competițional 2018/19, Șomăcescu a jucat pentru U-BT Cluj-Napoca atât la generația lui, 2005, cât și la generația 2003. El a devenit vicecampion al României la U14 masculin, după o finală pierdută de ardeleni în fața lui CS Otopeni. Tudor a fost antrenat la echipa U14 a Clujului de Sergiu Popa, cel care a fost secundul lui Cuic la naționala U16 masculin a României.

    Foto Sandor Manases www.u-bt.ro

    Șomăcescu a avut cinci apariții la turneul final al CN U14 masculin și a înregistrat medii statistice de 27.0 puncte, 11.8 recuperări, 4.4 intercepții, 1.8 pase decisive, 0.6 capace, dar și 4.2 posesii pierdute în 21:34 minute pe partidă. A avut procentaje de 58% la aruncările de două puncte, 26% la trei puncte, respectiv 56% la linia de pedeapsă. Tudor a avut un coeficient de 26.6 la eficiență.

    Cu 135 puncte înscrise a fost desemnat cel mai bun marcator al turneului final U14 masculin, desfășurat la Cluj-Napoca. Somăcescu a fost inclus în cvintetul ideal al aceluiași turneu, alături de alți jucători de mare perspectivă precum Sasha Son (desemnat MVP), respectiv Lorenzo Diaconescu, care între timp a fost recrutat de Academia Real Madrid.

    În paralel, Somăcescu a jucat și la U16, sub comanda selecționerului Cuic. Aici a participat atât la turneul final al Campionatului Național, cât și la Final Four-ul acestuia. El a ajutat pe U-BT Cluj-Napoca să devină campioană a României la această categorie și a bifat șapte apariții în cadrul celor două turnee finale U16. A contabilizat medii statistice de 9.3 puncte, 2.6 recuperări, 2.9 intercepții și 0.9 pase decisive cu 2.1 posesii pierdute în 20 minute pe meci. El a terminat cu 44% la două puncte, un impresionant 56% la trei puncte, respectiv 59% la linia de pedeapsă. Tudor a avut 8.1 la eficiență.

    El a fost recompensat cu titlul de cel mai de perspectivă jucător al competiției U16 masculin a României în sezonul 2018/19. În cadrul celor două turnee finale U16, Șomăcescu a jucat alături și împotriva componenților echipei naționale U16 masculin a României, cu care participă la Campionatul European Divizia B de la Podgorica, Muntenegru. În faza grupelor la acest eveniment, purtând numărul 30, sportivul gorjean a bifat patru apariții. El a ratat confruntarea cu Slovacia din cauza unei accidentări suferite în partida cu Belgia.

    Șomăcescu a avut șapte apariții la Campionatul European U16 masculin Divizia B – ediția 2019. A fost prima sa participare la un astfel de eveniment și va avea oportunitatea să mai participe la alte trei competiții continentale cu echipa națională la categoria U16, după care să urce la U18, respectiv U20.

    Din postură de mezin al competiției desfășurate în Muntenegru, Tudor Somăcescu a terminat cu 170 minute de joc, adică o medie de 24.3 pe meci. El a contribuit cu 10.0 puncte, 4.3 recuperări, 2.0 pase decisive, 2.7 intercepții și a avut procentaje de 52% la aruncările de două puncte, 18% la trei puncte, respectiv 75% la linia de pedeapsă. A încheiat evenimentul cu un indice de 10.7 la eficiență și 1.3 la +/-.

    Pe baza acestor prestații, Consiliul Director din 27 august 2019 a votat ca, în pofida vârstei fragede, Tudor Somăcescu să aibă drept de joc în Liga 1 masculin (competiție de seniori) în sezonul competițional 2019/20.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: