spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateAjutorul autorităţilor în cazul sinistraţilor de la Cârligei întârzie

    Ajutorul autorităţilor în cazul sinistraţilor de la Cârligei întârzie

    Prefectura Gorj a solicitat autorităţilor locale din Bumbeşti Piţic să inventarieze pagubele produse în urma alunecărilor de teren, care s-au reactivat săptămâna trecută în satul Cârligei.

    alunecare-bumbesti-pitic-1

    Subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, susţine că instituţia pe care o conduce va decide în funcţie de rezultatele situaţiei întocmite de autorităţile locale, dacă este nevoie de realizarea unui studiu de fezabilitate sau de strămutarea familiilor ale căror locuinţe au fost distruse de alunecările de teren. În total, 14 persoane au fost evacuate din casele lor, acestea fiind cazate fie în căminul cultural sau la şcolile din localitate, fie la rude. „Încă analizăm situaţia de la Bumbeşti-Piţic. O să avem o întâlnire cu autoritatea de acolo, cu domnul primar de la Bumbeşti-Piţic. Vom analiza toate variantele posibile şi vom lua legătura cu Ministerul Afacerilor Interne, să vedem paşii de urmat. Trebuie să avem în atenţie situaţia specifică de acolo, faptul că trei locuinţe sunt afectate, faptul că patru familii, 14 persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, să analizăm dacă se impune efectuarea unui studiu geodezic, a unui studiu geo-topo cu costuri foarte mari sau să luăm decizia că nu se justifică o astfel de decizie şi să vedem cum găsim soluţii să îi ajutăm pe oameni să îşi construiască casele pe alte terenuri”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul de Gorj. Deşi în zona Bumbeşti Piţic sunt probleme cu alunecările de teren încă de anul trecut, autorităţile locale şi judeţene nu au luat până acum nicio măsură pentru stoparea acestui fenomen sau pentru mutarea localnicilor aflaţi în pericol.

    Verificări privind autorizaţiile de construire

    Subprefectul judeţului, Sorin Arjoca, a explicat, însă, că, la un moment dat, alunecările de teren s-au oprit, dar pericolul revine de fiecare dată când sunt înregistrate precipitaţii. Arjoca le cere primarilor din toate localităţile afectate de alunecările de teren să nu mai elibereze autorizaţii de construire. „Anul trecut, având în vedere că alunecarea se stabilizase, după cum ştiţi s-au făcut eforturi deosebite acolo de către autoritatea locală şi cu sprijinul Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, ieşind în întâmpinarea cetăţenilor care nu doreau şi nu doresc să îşi părăsească locuinţele unde s-au născut sau unde au muncit o viaţă. Acuma trebuie să luăm o decizie. A fost o anexă înghiţită de pământ, dar era asigurată. Nu trebuie să emită autorizaţii în locuri cu alunecări de teren. E responsabilitatea cetăţenilor în egală măsură cu a primăriilor. Să vedem ce decidem împreună cu cei de la Inspecţia în Construcţii”, a mai spus Sorin Arjoca.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: