spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateAmenințări la Consiliul Județean: „Vom părăsi sala!”

    Amenințări la Consiliul Județean: „Vom părăsi sala!”

    Cosmin Popescu este, oficial, de ieri după amiază, noul președinte al Consiliului Județean Gorj. Alegerea, deși previzibilă, având în vedere înțelegerile existente între PSD și ALDE, nu a fost doar o simplă formalitate, ședința de ieri fiind una presărată de amenințări, pauze și amânări ale unor decizii, acestea fiind, însă, mai mult pentru animarea discuțiilor, pentru că, oricum, rezultatul a fost același. Tot ieri, au fost aleși și cei doi vicepreședinți ai Consiliului, nici în cazul acestora nefiind vreo surpriză, Ninel Muja, de la ALDE și Ciprian Florescu, fiind selectați cu același număr de voturi ca și Cosmin Popescu. În ceea ce-l privește pe fostul președinte, Ion Călinoiu, acesta a avut parte de două pierderi uriașe ieri, una fiind funcția, lăsată „moștenire” lui Cosmin Popescu, iar cealaltă, procesul cu Agenția Națională de Integritate, la Curtea de Apel Alba Iulia. Oficial, este incompatibil cu o funcție publică însă nu dispare din peisaj, noul președinte anunțând că îl va lua drept consilier personal.

    vot-cons-jud-cosmin-popescu-2vot-cons-jud-cosmin-popescu-1

    Din amânare în amânare

    Ședința de ieri de la Consiliul Județean Gorj, pentru validarea mandatelor consilierilor precum și pentru stabilirea noii conduceri nu a fost lipsită de incidente, care au făcut deliciul celor prezenți. În mod normal, ar fi trebuit să avem un președinte al Consiliului Județean încă de marți, însă aleșii de la Partidul Social Românesc (PSRo) nu au avut mandatele validate, conducerea formațiunii pierzând, se pare, din vedere, acest aspect foarte important. Situația s-a reglat, însă a făcut ca ședința, programată, inițial, pentru marți, să se amâne până ieri după-amiază, la orele 16:00. Astfel, cu toate că s-ar fi dorit a fi o simplă formalitate numirea lui Cosmin Popescu drept succesor al lui Ion Călinoiu, lucrurile s-au complicat din cauza… birocrației.

    vot-cons-jud-cosmin-popescu-3

    Orice muncă… începe cu o pauză!

    Interesant este, însă, că și ieri, ședința a decurs cam în același stil, începând, oarecum surprinzător… cu o pauză. Încă de la începutul discuțiilor, președintele de ședință, decana de vârstă din CJ, Elvira Șarapatin, a decis ca lucrările să fie puse în „stand by”, până la stabilirea comisiei de validare a alegerilor noilor șefi ai consiliului. Așadar, ședința părea că se derulează bazându-se pe principiile, ironice de altfel, conform cărora „orice muncă începe cu o pauză” și „pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”. Și, din păcate, cam așa a fost…

    Prima decizie, prima dispută

    După această binemeritată pauză de la începutul ședinței, lucrările au început, oficial. Însă, au fost din nou blocate, de data aceasta, cu amenințări. În fapt, reprezentanții în comisia de validare au fost, inițial, numiți prin raportare la numărul de consilieri pe care îi are fiecare din cele 5 partide cu reprezentați în CJ Gorj. Astfel, PSD și-a adjudecat trei, ceilalți doi fiind numiți de la PSRo și ALDE. Decizia a stârnit discuții, liberalii și reprezentanții PMP spunând că nu sunt de acord cu această împărțire făcută strict în favoarea PSD.

    vot-cons-jud-cosmin-popescu-9vot-cons-jud-cosmin-popescu-8vot-cons-jud-cosmin-popescu-7

     

    Amenințări cu boicotul: „Vom părăsi sala!”

    După o consultare scurtă între Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj și reprezentantul PMP Gorj, Liviu Andrei, a venit și prima amenințare. Andrei a precizat că „principiile democratice nu sunt respectate” la numirea comisiei, având în vedere că sunt 5 formațiuni politice în Consiliul Județean Gorj, astfel că ar fi just ca fiecare să aibă câte un reprezentant în comisia de validare. „Dacă nu se respectă principiile unei democrații, atunci vom părăsi sala”, a spus Liviu Andrei. Punctul său de vedere a fost susținut și de Dan Vîlceanu, care a precizat că liberalii vor face același lucru, dacă nu se schimbă comisia. Situația a fost, până la urmă, tranșată de Ion Călinoiu, care a cerut ca doi dintre reprezentanții PSD să se retragă din comisie, în locul lor fiind numiți reprezentați ai PNL și PMP, respectiv Grigore Leșu Davițoiu și Marcel Iacobescu. Astfel, după mai bine de o jumătate de oră, ședința a reușit să intre pe făgașul normal. Evident, nu înainte… de o pauză!

    Popescu, fără contracandidat

    După mai bine de o jumătate de oră, în care au fost verificate documentele fiecărui ales județean, respectiv cele privind validarea mandatului și actul de identitate, ședința a intrat, oarecum, într-un ritm normal. Consilierii au fost verificați iar apoi, fiecare dintre ei a depus jurământul, fiind, ulterior, validați în funcții, prin vot. S-a ajuns apoi la punctul privind numirea noului președinte, ocazie cu care s-a decis, din nou, luarea… unei pauze. Scurtă, într-un fel, pentru că au trebuit tipărite buletinele de vot iar pe ele nu a fost menționat decât un singur nume, cel al lui Cosmin Popescu. Noul președinte nu a avut nici un competitor, probabil și pentru că fuseseră deja făcute „cărțile”, astfel că o eventuală înscriere a altcuiva în cursă era inutilă.

    vot-cons-jud-cosmin-popescu-6vot-cons-jud-cosmin-popescu-5vot-cons-jud-cosmin-popescu-4

     

    Probleme la numărarea voturilor

    Ceea ce s-a întâmplat ulterior ridică multe semne de întrebare vizavi de capacitatea unora dintre consilierii județeni de a înțelege cam ce votează la ședințe. Procedura de vot a fost simplă și explicată, în teorie, pe înțelesul tuturor, de președintele de ședință, Elvira Șarapatin: „Este un singur nume, al domnului Cosmin Popescu. Cine este pentru, lasă buletinul de vot așa cum este, cine este împotrivă, taie numele”. Simplu, nu? Ei bine, nu prea… Atunci când voturile au fost scoase din urnă și numărate, s-a descoperit că unul din consilierii județeni fie nu a avut urechile la el atunci când s-a explicat procedura de vot fie nu l-a dus capul. Așa că, în loc să lase buletinul intact, a scris un „Da” mare în dreptul numelui lui Cosmin Popescu. Până la urmă, comisia l-a declarat valid, completând cele 21 de voturi cu care noul președinte a fost numit în funcție, din 33 valabil exprimate. Un număr de 12 au fost „împotrivă”, Opoziția făcându-și, astfel, intrarea în noul for legislativ de la nivelul județului.

    Vicepreședinții, aleși… printre pauze

    A urmat apoi numirea celor doi vicepreședinți și, chiar dacă trebuia să fie o simplă formalitate, ședința s-a prelungit, din nou, din cauza pauzelor. Pentru a nu încurca lucrurile, deși era inutil, în condițiile date, s-a decis ca fiecare vicepreședinte, respectiv Ninel Muja de la ALDE și Ciprian Florescu, de la PSD, să fie validați în două scrutine separate. Astfel, s-a luat pauză până la tipărirea buletinelor de vot pentru primul, la fel ca și pentru cel de-al doilea. În final, au fost validați în funcții cu același număr de voturi „pentru”, respectiv 21, ca și președintele Cosmin Popescu. Bineînțeles, și cu același număr de voturi „împotrivă”.

    Călinoiu, două pierderi uriașe într-o zi

    În ceea ce-l privește pe fostul președinte Ion Călinoiu, acesta a avut parte de două pierderi într-o singură zi. Pe de o parte, a pierdut funcția de președinte, e adevărat, cu voia lui, lăsându-i postul drept „moștenire” lui Cosmin Popescu, iar pe de alta, a pierdut lupta cu Agenția Națională de Integritate. Călinoiu se luptă de anul trecut cu ANI, încercând să conteste raportul prin care a fost declarat incompatibil, pentru că a încasat bani pe un proiect derulat de Inspectoratul Școlar Județean, deși nu avea voie. Numai că a contestat după expirarea termenului legal de 15 zile, iar asta a dus la pierderea primei contestații. A revenit cu alta, pe care a pierdut-o la Tribunalul Gorj, iar apoi a atacat-o cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia. Ieri, magistrații transilvăneni i-au respins acțiunea ca fiind formulată peste termenul legal. Totodată, a respins și cererea de intervenție accesorie, formulată de ISJ Gorj, în favoarea lui Călinoiu. Practic, acesta este incompatibil cu o funcție publică. Mai are însă, o cale de atac, respectiv recursul.

    Pleacă… dar rămâne la Consiliu

    Cele două pierderi au fost însă compensate de decizia noului președinte Cosmin Popescu. Acesta a vorbit, după ședință, despre o parte din planurile sale de viitor, care sunt, deocamdată, ceva mai generaliste, respectiv proiecte în infrastructură, turism și sistemul sanitar, așa cum a promis, de altfel, în campanie. A adăugat, însă, că îl va avea drept consilier personal pe Ion Călinoiu, astfel că fostul președinte pleacă… dar rămâne tot acolo. Decizia pare să fie una care să îi confere lui Călinoiu vizibilitatea și facilitățile necesare pentru a-și face campanie pentru parlamentare, când speră să obțină un mandat de senator. Bineînțeles, dacă nu va avea instanța altă părere, la recursul formulat în procesul cu ANI.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: