Acasa / Actualitate / Autorităţile locale au îngenuncheat în Piaţa Prefecturii

Autorităţile locale au îngenuncheat în Piaţa Prefecturii

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii această zi a fost marcată şi de autorităţile din Târgu-Jiu, aşa cum se cuvenea. Momentul arborării steagului naţional a strâns zeci de curioşi în Piaţa Prefecturii, care s-au declarat de-a dreptul încântat de participarea la un astfel de eveniment.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Autorităţile locale din Târgu-Jiu nu au uitat de însemnătatea acestei zile, astfel că, în Piaţa Prefecturii evenimentul a debutat încă de la primele ore cu alocuţiunile rostite de mai marii Gorjului. Florin Cârciumaru, edilul municipiului Târgu-Jiu a vorbit mulţimii despre însemnătatea Zilei Drapelului Naţional. „Drapelul tricolor românesc reprezintă alături de stemă şi imn un însemn important al neamului nostru. El are o tradiţie populară şi creştină cât şi una revoluţionară. Culorile roşu, galben şi albastru au fost folosite şi de strămoşii noştri daci, istoria consemnând numeroase referiri la acest simbol”. Discursul privind importanţa zilei de ieri a fost ţinut şi de prefectul Liviu Andrei, care a precizat faptul că de Ziua Drapelului ar trebui să fie sărbătoriţi şi aceia care au murit pentru apărarea României. „Sărbătorim astăzi unul dintre evenimentele naţionale care ne definesc şi ne oferă unicitate în lume. Chiar dacă am intrat în era globalizării, chiar dacă suntem europeni, cu siguranţă drapelul rămâne pentru fiecare dintre noi simbolul apartenenţei la acelaşi neam şi la aceleaşi valori spirituale. Cinstim drapelul naţional, cinstim ceea ce este românesc, îi cinstim pe aceia care au murit pentru ca România să ajungă un stat modern”, a spus Andrei. Şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit despre această zi. „Ne întâlnim astăzi, 26 iunie, pentru a celebra o zi de mare semnificaţie pentru România, Ziua Drapelului Naţional. Arborarea drapelului naţional ne face să trăim un moment de mare demnitate. Steagul tricolor simbolizează statalitatea neamului românesc, expresie a independenţei şi suveranităţii”. În cadrul acestei ceremonii, organizată de Ministerul Apărării Naţionale împreună cu Instituţia Prefectului şi Primăria municipiului Târgu-Jiu, Drapelul naţional a fost binecuvântat de un preot militar şi a fost ridicat pe catargul din piaţă, în acordurile Imnului naţional al României, după ce, pe rând, oficialităţile au sărutat drapelul, în semn de devotament şi respect pentru simbolul naţional. La acest eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai unor instituţii civile, militare şi religioase, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, aşa cum scrie tradiţia.

Ponta: „Tricolorul românesc este un stindard al libertăţii”

Guvernul mulţumeşte tuturor românilor care prilejuiesc, prin performanţele lor, ridicarea drapelului României, se arată într-un mesaj adresat, marţi, de prim-ministrul Victor Ponta cu ocazia „Zilei Drapelului Naţional”. „Mândria de a fi român o regăsim, astăzi, în fiecare moment în care drapelul naţional este ridicat cu onor, fie că vorbim de festivităţi obişnuite, de celebrarea unor victorii ale românilor sau de comemorarea unor eroi. Guvernul României salută această sărbătoare şi mulţumeşte tuturor românilor care prilejuiesc, prin performanţele lor, ridicarea drapelului românesc oriunde s-ar afla”, se arată în mesajul premierului. De asemenea, şeful Guvernului a evocat valorile legate de Tricolorul românesc. „Tricolorul românesc este un stindard al libertăţii şi este parte din cultura noastră ca naţiune şi ca neam. Steagul naţional a fost mereu un simbol al luptei pentru unitate, pentru dreptate şi pentru integritate. Celebrarea sa, pe 26 iunie, este un moment de mândrie şi de onoare naţională, în memoria momentului în care Guvernul Revoluţionar de la 1848 a decretat asumarea Tricolorului ca steag naţional al tuturor românilor”, a mai afirmat Ponta. „Steagul naţional a însoţit reprezentanţii poporului român în cele mai importante momente din ultimele două secole, de la obţinerea independenţei, trecând prin Unirea cea Mare şi ajungând la Revoluţia din 1989. Steagul naţional ne reprezintă astăzi peste tot în lume, la reprezentanţele diplomatice, la evenimentele din plan internaţional, la reuniunile organismelor internaţionale din care România face parte. Steagul naţional este cel care le aminteşte zilnic românilor de peste graniţe care sunt originea şi valorile lor”, se mai arată în mesajul premierului.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*