Acasa / Actualitate / Brâncuşi, batjocorit pe bani publici

Brâncuşi, batjocorit pe bani publici

Constantin Brâncuşi va fi umilit şi anul acesta la Târgu-Jiu. În timp ce poetul Laurian Stănchescu încearcă să facă ziua de 19 februarie una de sărbătoare naţională, cei care sunt plătiţi din bani publici să se ocupe de promovarea marelui artist nu fac mai nimic. Aşa se face că la 139 de ani de la naşterea lui Brâncuşi, la Târgu-Jiu, vor lipsi cu desăvârşire manifestările culturale ce ar trebui organizate anual în cinstea sculptorului atât de venerat de francezi.

Omagiat cu întârziere

Nepăsarea aleşilor face ca pe 19 februarie, la împlinirea a 139 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură ce poartă numele părintelui sculpturii moderne au ales să nu organizeze activităţi culturale. Vor exista câteva acţiuni, însă nu de ziua sculptorului, ci între 20 şi 22 februarie. Atunci va avea loc o conferinţă ştiinţifică şi nu activităţi care să îi facă pe târgujieni să afle despre importanţa lui Brâncuşi în cultura românească. Directorul Centrului „Constantin Brâncuşi” dă vina şi pe criza banilor pentru a motiva lipsa activităţilor prin care i s-ar aduce un omagiu titanului de la Hobiţa. „Evenimentul este pe 20-22 februarie. Hai să vă spun de ce am decalat cu o zi treaba asta, că până la urmă voi o să scrieţi ce vreţi. Marea majoritate a celor pe care i-am invitat la eveniment, fiind o zi în timpul săptămânii, au spus că nu pot să vină (…) O să organizăm în plan local, o să organizăm la Galerii sau…încă nu am stabilit, o expoziţie de pictură, sunt mai multe lucruri pe care le facem, da! Dar programul s-a concentrat aşa pentru că nu puteam, aici nu este neapărat o treabă de organizare, este şi o treabă de cheltuială dacă vreţi”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu.

Promovarea lui Brâncuşi, o misiune doar pe hârtie

Constantin Brâncuşi a fost promovat prea puţin în ultimii ani, asta deşi reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură susţin sus şi tare că inclusiv după ce Poarta Sărutului a fost spălată cu jet de apă, capodoperele brâncuşiene se află tot în monitorizarea lor. Mai mult, conducerea Centrului de Cultură „Brâncuşi” a contestat spotul publicitar realizat de o societate bancară, pe motiv că acea reclamă aduce un grav prejudiciu de imagine sculptorului. Asta în condiţiile în care mulţi au văzut cu ochi buni spotul, considerându-se că îl va promova pe artist în întreaga ţară. „Principala misiune a Centrului „Brâncuşi” este de a promova, de a conserva şi de a se îngriji de ansamblu. O parte dintre colegii voştri ridică problema că la Târgu-Jiu s-a interzis, sau mă rog, Primăriei Târgu-Jiu şi Centrului „Brâncuşi” i s-a interzis să se atingă de operele brâncuşiene. Vreau să vă spun că printr-o adresă pe care noi am primit-o de la Ministerul Culturii, Ansamblul Monumental „Constantin Brâncuşi” rămâne în monitorizarea noastră”, a mai declarat Strâmbulescu.

Venerat de alţii, batjocorit la Târgu-Jiu

Dacă luăm în calcul lipsa de interes a reprezentanţilor Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi”, am putea spune că misiunea despre care vorbea Doru Strâmbulescu este destinată eşecului. Ca o dovadă a lipsei de interes faţă de marele artist care reprezintă un brand în întreaga lume, amintim că până şi în Bucureşti, aproape în fiecare an, oamenii de cultură organizează evenimente în semn de omagiu pentru părintele sculpturii româneşti. Spre exemplu, în urmă cu doi ani, la Cinema Scala din Bucureşti au rulat proiecţii de film despre viaţa şi opera lui Brâncuşi. Totodată, au avut loc expoziţii fotografice cu reproduceri ale operelor brâncuşiene, dar şi scurte momente muzicale. În timp ce alţii îl omagiază ca la carte pe titanul de la Hobiţa, la Târgu-Jiu, autorităţile se mulţumesc cu o conferinţă ştiinţifică anostă organizată pe bani publici, care nici măcar nu prezintă interes pentru târgujienii de rând.

2 comentarii

  1. Marian Popescu

    Totul se desfasoara in cel mai pur stil “manelist”, specific administratiei promovate de Carciumaru. Ce pretentii aveti ? Florine, mai bine le concesionezi francezilor drepturile asupra operelor brancusiene. Aia stiu in mod sigur ce sa faca si nu se vaita nici de lipsa banilor. Cu ocazia asta, o mai pui si tu de-o sarma… Ia studiaza problema… Poate e o idee buna…

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*