spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateEducaţie printre absenţe

    Educaţie printre absenţe

    Familii dezorganizate, pe de o parte, iar lipsa banilor, pe de alta, se dovedesc principalele cauze ale absenteismului scolar. Elevii gorjeni nu fac excepţie de la realitatea crudă în care, de multe ori, ei sunt doar victimele unui sistem cu multe bube şi puţine remedii.

    Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, problema absenteismului şcolar în judeţul Gorj, nu ridică semnale de alarmă, dat fiind faptul că „din 2007 şi până în prezent, absenţele şcolare au mai scăzut. În ajutorul acestei concluzii, vin şi cifrele. Dacă în anul şcolar 2007-2008 la nivelul judeţului, absenţele ajungeau la cifra de aproximativ două milioane, în cel următor, acestea au scăzut cu o mie, pentru ca, între 2009-2010, totalul chiulangiilor să se oprească la aproximativ 1.728 de mii”, a precizat Ermina Frunzaru, referent de specialitate ISJ Gorj.

    Absenteismul naşte temeri

    Dincolo de cifre, rămâne temerea că nu doar săracia ar putea explica tendinţa elevilor spre absenteism, ci indiferenţa la educaţie. Elevii care provin din familii disfuncţionale, dezorganizate, sunt predispuşi la abndon şcolar, iar frecventarea cursurilor sporadic este doar un semn demn de luat în seamă. Şcolile de Artă şi Meserii (SAM) se confruntă cu această problemă, chiar dacă de la începutul anului şcolar 2010-2011, se observă o scădere a absenţelor. De absenteism nu scapă nici Colegiului Naţional „Virgil Madgearu”. Directorul instituţiei, Petre Ciungu, a declarat că „problema de fond rămâne influenţa pozitivă care trebuie să o aibă familia, dar care, în realitate ,este contrazisă de statistici triste. La clase de a XI-a SAM, în 2010 erau 1773 de absenţi, comparativ cu acest an şcolar, când numărul a mai scăzut, la 223, dar se impune găsirea de soluţii pentru combaterea fenomenului în sine. Educaţia nu poate fi făcută printre absenţe, iar familiile nevoiaşe vor trebui să suporte şi repercusiuni din cauza nefrecventării cursurilor de către copiii de vârstă şcolară”. Combaterea absenteismului şcolar nu se face peste noapte, dar consilierea elevilor şi a familiilor cu probleme, pe lângă încurajarea accesului la educaţie sunt esenţiale pentru obţinerea de rezultate, altele decât până acum. Numai de la începutul anului şcolar, din septembrie 2010 şi până în decembrie 2010, au fost înregistrare 714.307 de absenţe, ceea ce încă lasă loc întrebărilor. Mai grav este că părinţii au un cuvânt greu de spus în schimbarea situaţiei, dar din păcate, nu o pot face de la distanţă. Vulnerabilitatea rămâne în rândul copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: