Acasa / Actualitate / Gorjeni, martori în “Trofeul calităţii”

Gorjeni, martori în “Trofeul calităţii”

Aproximativ 200 de gorjeni, politicieni, foşti primari, ex-şefi de instituţii publice, angajaţi ai Inspecţiei în Construcţii, dar şi ai Primăriei Târgu-Jiu au depus mărturie în procesul în care a fost implicat Adrian Năstase, dosar intitulat „Trofeul calităţii”. În acest dosar pentru care a primit o condamnare la doi de închisoare cu executare, Adrian Năstase a fost acuzat de procurorii anticorupţie pentru fapte ce au avut legătură cu strângerea mascată de fonduri pentru campania electorală prezidenţială din 2004.

Rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este voluminos, format din 80 de volume. Acesta a fost întocmit de procurorii anticorupţie, Mihaela Iorga Moraru şi Dănuţ Volintiru, în perioada când acesta din urmă a ocupat funcţia de procuror-şef al DNA Târgu-Jiu. Rechizitoriul întocmit de cei doi procurori conţine declaraţiile a circa 970 de martori, dintre aceştia aproape 200 fiind membri ai PSD Gorj, care au fost sau sunt primari, funcţionari publici la instituţii de stat sau reprezentanţi ai unor firme cu capital de stat. Toţi cei amintiţi au fost audiaţi în dosarul respectiv pentru că în cursul anului 2004 s-au implicat în strângerea de fonduri de la instituţiile la care lucrau sau le conduceau pentru participarea la manifestarea intitulată „Trofeul Calităţii în Construcţii”. În rechizitoriul DNA nu se regăsesc numele liderilor PSD Gorj, dar se regăsesc nume ai angajaţilor de la Inspectoratul de Stat pentru Calitatea în Construcţii Gorj, în număr de 25 de persoane. Ilie Merfu, Cornel Cimpoeru, Vasile Purcel, Ion Vâlceanu sunt doar o parte din numele regăsite în rechizitoriu. Aceleaşi calităţi, de martori în dosar, le-au avut şi social-democraţii, luaţi la întrebări de procurorii anticorupţie, adică foşti primari din Motru, Ţicleni, Târgu-Cărbuneşti, după cum relata presa scrisă în 2009. Cristian Toader Pasti, Constantin Mazilu şi Ion Iorga sunt foşti primari care şi-au pierdut mandatele între timp, dar ale căror declaraţii se regăsesc în dosar. Foştii primarii nu au fost singurii pesedişti din judeţ care a trebuit să meargă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a depune mărturie. Lor li se alătură foştii şefi de servicii din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Gorj, Primăriei Târgu-Jiu şi ai Consiliului Judeţean, instituţii conduse de membrii ai PSD Gorj, care au participat şi ei la manifestări, contra sumei de 15 milioane lei vechi plătită de instituţiile în cauză. Printre cei cu calitatea de martor în dosar apare şi numele fostului şef al OPC, Ion Tudor, dar şi cel al directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu Marius Ionescu, şeful fostei Direcţii de Servicii Comunale, Alexandru Zaharia, în timp ce de la Consiliul Judeţean au apărut nume precum Marius Bănică, Nicolae Bădescu sau Gabriel Ungureanu.

Pădurarii, la apel

Sutele de pagini din rechizitoriul DNA au scos în evidenţă faptul că şi şefii de ocoale silvice au răspuns prompt la apel. În acea perioadă, toţi şefii de ocoale silvice din judeţ au plătit în numele instituţiilor respective câte 15 milioane de lei vechi pentru a participa la manifestarea „Trofeul Calităţii”.

Complexurile au cotizat

Atâta timp cât ocoalele silvice, primarii sau Inspecţia în Construcţii s-au mobilizat şi au cotizat la campania lui Năstase, nu se putea ca indiferente să rămână companiile de stat din Gorj. În 2004, fosta Companie a Lignitului a devenit SNLO, au apărut complexurile iar zeci de milioane de lei vechi au căpătat o nouă destinaţie. Conform informaţilor din rechizitoriu, aceste unităţi economice au achitat şi ele câte 60 de milioane de le vechi la „Trofeul Calităţii”. Calitatea de martor în dosarul lui Adrian Năstase o au şi şefii de la Hidroelectrica şi Hidroconstrucţia Târgu-Jiu.

Şantaj, luare de mită, fapte de corupţie

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Năstase pentru luare de mită în formă continuată, şantaj. În rechizitoriu se arată că „în perioada 2001-2006, folosind autoritatea şi influenţa rezultate din funcţiile politice şi administrative ocupate în stat, Adrian Năstase a săvârşit mai multe infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea 78 /2000, antrenând şi alte persoane”. Tot în rechizitoriu se mai arată că o altă faptă de corupţie reţinută arată că „în perioada campaniei prezidenţiale din anul 2004, a folosit în mod abuziv influenţa şi autoritatea pe care le deţinea, în calitate de preşedinte al partidului de guvernământ PSD, obţinând finanţarea nelegală a campaniei sale electorale, cu suma totală de 28.689.048.329ROL (817.049,19 euro)”. La începutul lui decembrie 2007 fostul premier Năstase a venit la Târgu-Jiu pentru a-şi lansa cartea, acesta fiind primit cu mare drag de colegii lui de partid. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în 20 ianuarie, pe Adrian Năstase, în dosarul „Trofeul calităţii în construcţii”, fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

2 comentarii

  1. Facatura – unde at vazut voi ranit grav cu 3 plagi de la un glont, care e asa de grav incat nici nu e pansat, doar mascata “rana” cu un fular si dus la spital dupa 45 ‘, ca sa aiba timp de poze fraierii de fotografi si televiziunile….. Operat “de urgenta” a doua zi dupa ora 9. Bascalie curata pentru fraierii care stau cu sufletul la gura si nu baga de seama ca ala carea dat petrolul la altii acum e diversiunea pentru hidro…..

  2. DACA A FACUT ILEGALITATII MERITA SA FIE CONDAMNAT,DACA NU NU IESEA VINOVAT,SI ACOLO LA CASA LUI A FOST O FACATURA,O SCOALA..DACA ESTE VINOVAT SA SE DUCA LA  PUSCARIE…….DAR DUCASE DRACU CA NU MA INTEERESEAZA DE ELLLLL…

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*