spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateGorjul, codaș la locuri de muncă nou create în ultimii ani. Află...

    Gorjul, codaș la locuri de muncă nou create în ultimii ani. Află câți gorjeni s-au angajat în 2017

    Județele Olteniei nu stau prea bine, statistic vorbind, la crearea de noi locuri de muncă. Cel puțin așa reiese din datele Institutului Naţional de Statistică prelucrate de Ziarul Financiar. Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Cluj şi Sibiu sunt pe primele cinci locuri la numărul de locuri de muncă nou-create în perioada 2011- 2017, cu un ritm de creştere între 24% şi 37%, faţă de o creştere medie naţională de 18%.

    Structura pe judeţe a noilor joburi create între 2011 şi 2017 „vorbește” despre diferențe economice mari între Transilvania şi restul ţării. La capitolul creşteri doar de 4- 6%, de trei ori mai mici decât me¬dia naţională, regăsim judeţele Gorj, Brăila, Caraş-Severin, Constanţa şi Vâlcea. Dintre acestea, Gorj, Brăila sau Caraş-Severin oricum erau în topul cu cei mai puţini angajaţi din economie raportat la populaţia totală. În cei şapte ani de revenire după criză, locurile de muncă s-au creat în special tot în zonele care erau deja campioane la numărul de angajări.

    Peste 4.200 de gorjeni, nou angajați în 2017

    Anul acesta, veștile legate de înființarea unor noi locuri de muncă au fost mult mai încurajatoare. Din primăvara acestui an, pe platforma Rostramo, un angajator din Japonia a deschis o fabrică de cablaje, acum fiind angajați acolo 700 de gorjeni. Angajatorul încă primește CV-uri, iar cei de la CJ Gorj au anunțat că și alți afaceriști străini s-au arătat interesați să deschisă alte fabrici aici. Tot pe amplasamentul fostei fabrici de mobilă un investitor francez vrea să deschidă o fabrică de elemente de caroserie auto, iar tot acolo deja funcționează o unitate de prelucrare a lemnului. Potrivit AJOFM Gorj, anul acesta s-au angajat 4.259 de gorjeni înregistrați în bazele de date ale Agenției. „De la începutul anului, am avut 4.259 de angajări în Gorj, dintre care 2.560 de nou angajați au fost bărbați. Când vine vorba de vârste, putem spune că cei mai mulți gorjeni care s-au angajat au peste 45 de ani. Apoi avem: 904 angajați sub 25 de ani, 1.004 angajați între 25 și 35 de ani și 1.124 angajați între 35 și 45 de ani”, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

    Mulți gorjeni muncesc în Ardeal

    De-a lungul ultimilor ani, din ce în ce mai mulți gorjeni, nu doar cei tineri, au preferat să se angajaeze în județe precum Arad, Timiș, Sibiu. Foarte mulți au plecat la facultate în unul dintre aceste orașe și au rămas acolo după absolvire, dar sunt nenumărate cazuri în care șomeri de prea multă vreme au lăsat acasă familia și s-au angajat la fabrici internaționale din Arad și Timiș. „Cluj, Timiş sau Sibiu se află în topul judeţelor care au recuperat joburile pierdute în criză şi au făcut ulterior noi angajări, acestea fiind judeţele în care s-au făcut cele mai multe relocări de personal. Şi noi, şi alte companii din industrie am dus foarte mulţi oameni din alte zone în judeţele din vestul şi din centrul ţării, iar mulţi dintre ei au rămas să lucreze acolo“, a spus Felix Toma, country manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Gi Group România şi Bulgaria citat de ZF. Prezenţa Bistriţiei-Năsăud în clasament se datorează extin¬derii importante a activităţii producă¬torului de componente auto Leoni, care a ajuns la 8.200 de angajaţi pe entitatea din Bistriţa în 2016, cu aproape 5.000 de angajaţi mai mulţi faţă de anul 2011. Companiile au creat peste 750.000 de noi locuri de muncă din ianuarie 2011 (cel mai scăzut nivel al efectivului de personal din anii de criză) până în mai 2017.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: