spot_img
4.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateHolocaustul, comemorat la Târgu-Jiu

    Holocaustul, comemorat la Târgu-Jiu

    Societatea de Ştiinţe Istorice, Filiala Gorj, împreună cu elevii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, Târgu-Jiu, au ţinut să comemoreze ieri Ziua Internaţională a Holocaustului. În cadrul acestor manifestări a fost lansată şi cartea „Memora Holocaustului”, coordonată de profesorii de istorie din cadrul liceului.

    Ziua Internaţională a Holocaustului a fost comemorată şi la Târgu-Jiu. Elevi, profesori dar şi oameni de rând nu ai uitat evenimentul tragic, unic în istoria umanităţii, numit Holocaust. Cu mic cu mare, aceştia s-au reunit în Sala de Şedinţe din cadrul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, aducând un omagiu acelor zile negre cât şi victimelor poporului nazist. Astfel „prin demersul nostru de a organiza o activitate de comemorare a victimelor Holocaustului, în cadrul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, am avut în vedere, înainte de toate, o dezbatere teoretică cu privire la ideologiile care au susţinut această manifestare rasială şi apoi o componentă practică ce doreşte să implice elevii în realizarea unui atelier interdisciplinar, cu privire la această problemă extrem de importantă a istoriei”, a declarat Gheorghe Nichifor, profesor de istorie şi directorul unităţii de învăţământ. O etapă importantă a evenimentului de astăzi a fost lansarea cărţii „Memoria Holocaustului”, o lucrare coordonată de profesorii Andrei-Popete Pătraşcu şi directorul Colegiului, Gheorghe Nichifor. Cartea cuprinde materialele realizate şi prezentate de elevi, în cadrul lucrărilor Sesiunii de comunicare „Ziua Holocaustului-9 octombrie”, sub diferite forme, printre care materiale informative şi prezentarea unor imagini sugestive, note de călătorie, impresii. Este vorba despre o întrepătrundere de activităţi care să dea o astfel de imagine, mai dinamică, în sensul acestor vremuri, a ceea ce a însemnat Holocaustul.

    O victimă a Holocaustului rupe tăcerea

    În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentat un interviu realizat cu Hana Meler, supravieţuitoare a Holocaustului din Transnistria. Elevii au fost impresionaţi de mărturia acesteia, astfel, Ancuţa Stoican, o elevă de clasa a X-a, a spus „Un număr foarte mare de evrei au fost ucişi în Holocaust, aproximativ şase milioane. Mulţi dintre aceştia au sfârşit tragic în lagărele de muncă forţată sau în cele de exterminare. Această tragedie, în urma curgerii istoriei, a devenit unul dintre cele mai sensibile subiecte ale lumii, dar şi ale României post-comuniste”. Profesorul de istorie a susţinut o comunicare cu tema „Ţara Sfântă-între istorie şi credinţă”, acesta fiind prezent la sfârşitul anului 2010 în Israel, la seminarul organizat de Şcoala Internaţională de Predare a Holocasutului, din Yad Vashem. Profesorul spune, în acest sens, „în luna noiembrie am avut deosebita plăcere de a participa, alături de alţi 18 profesori de istorie din ţară, la seminarul pe tema Holocaustului, organizat în Israel. Am învăţat ceea ce înseamnă cultura şi civilizaţia evreiască, despre cum trăiesc, gândesc şi convieţuiesc evreii alături de creştini, musulmani şi alte confesiuni religioase”. În finalul evenimentului a fost organizat un atelier de istorie pe aceeaşi temă, în care s-a urmărit biografia unor cunoscuţi poeţi ai Holocaustului, Dan Pagis şi Paul Celan. Cele două poezii prezentate în această lecţie şi-au îndreptate atenţia asupra unor întrebări teologice privind Holocaustul şi care pot declanşa, ulterior, cercetări asupra acestui subiect.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: