spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateMedicul gorjean Mircea Beuran: „O proporție semnificativă a cancerelor gastrointestinale poate fi...

    Medicul gorjean Mircea Beuran: „O proporție semnificativă a cancerelor gastrointestinale poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos”

    mircea beuran 1Experiența Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență București arată că o proporție semnificativă a pacienților cu neoplazii abdominale se prezintă în stadii avansate ale bolii, în care tumora nu numai că este simptomatică, dar frecvent prezentarea se face pentru o complicație a bolii, afirmă prof. univ. dr. Mircea Beuran, originar din Gorj și fost ministru al Sănătății.

    Potrivit medicului Mircea Beuran, o proporție semnificativă a cancerelor gastrointestinale poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos, iar screeningul este eficient în majoritatea acestor neoplazii atât pentru populația generală (cancerul colorectal), dar mai ales pentru subgrupele de pacienți cu risc crescut de a dezvolta aceste boli, scrie Agerpres. „Se estimează că aproximativ 50% din îmbolnăvirile de cancer pot fi prevenite. Un studiu publicat în revista ‘Lancet’ în 2005 a identificat nouă factori de risc, care pot fi modificați, responsabili de 35% din decesele prin cancer la nivel global: fumatul, consumul de alcool, consumul scăzut de fructe și vegetale, obezitatea, inactivitatea, sexul neprotejat, poluarea aerului urban, utilizarea combustibililor fosili și injecțiile contaminate din mediul spitalicesc”, a spus Mircea Beuran. Factorii de risc implicați în apariția cancerului esofagian sunt: prezența bolii de reflux gastroesofagian, esofagul Barrett, excesul ponderal. „Cancerul gastric este una dintre cele mai frecvente neoplazii la nivel global. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între diferitele regiuni, utilitatea screeningului dovedindu-se doar în țările cu incidență foarte mare a bolii (de exemplu, Japonia, Coreea, Venezuela, Chile). În Japonia, screeningul este recomandat la toată populația de peste 50 de ani, prin tranzitat baritat cu dublu contrast — anual, sau endoscopie digestivă la fiecare 2-3 ani. În Coreea, screeningul se face la toate persoanele de peste 40 de ani, prin endoscopie digestivă la fiecare 2 ani. În țările cu risc mediu de apariție a bolii, screeningul este recomandat în cadrul subgrupelor de pacienți cu risc crescut, cum ar fi cei cu adenoame gastrice, anemie pernicioasă, metaplazie intestinală, polipoză adenomatoasă familială, sindrom Lynch, sindrom Peutz-Jeghers, sau sindromul polipozei juvenile”, explică medicul.

    Concluziile medicului Beuran după analizele unor pacienți

    mircea beuran 2Mircea Beuran spune că o analiză a 78 de pacienți cu cancer gastric, managerizați în Spitalul Clinic de Urgență București pe parcursul a 18 luni, a evidențiat o vârstă medie pentru aceștia de 67,7 lą 12,7 ani. 24 (30,8%) pacienți au prezentat stadiul IV de boală, 11 (14,1%) stadiul IIIA, 10 (12,8%) stadiul IIIB, 9 (11,5%) stadiul IIIC, (11,5%) stadiul IIA, 5 (6,4%) stadiul IB și 4 (5,1%) stadiul IA. Potrivit profesorului, screeningul populației generale pentru cancer pancreatic nu și-a dovedit eficiența. O analiză a 163 de pacienți cu cancer pancreatic, aflați la Spitalul Clinic de Urgență București pe parcursul a 20 de luni, a arătat că 1% dintre pacienți prezentau stadiul I de boală, 34,3% stadiul II, 24,2% stadiul III și 40,4% stadiul IV. Intervenția chirurgicală cu viză radicală a putut fi efectuată la 48 dintre acești pacienți.

    Totodată, hepatopatia cronică (de tipul cirozei, infecției cu virus hepatitic B sau C, prin abuz de alcool, diabetul zaharat, excesul ponderal) reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea carcinomului hepatocelular. Potrivit medicului Beuran, pacienții cu risc crescut sunt: istoric personal de cancer colorectal sau polip adenomatos, sindroame genetice ce predispun la cancer colorectal (polipoză adenomatoasă familială, cancer colorectal ereditar nonpolipozic), prezența unei rude de gradul unu cu cancer colorectal diagnosticat < 60 ani, două rude de gradul unu cu cancer colorectal diagnosticat la orice vârstă, boală inflamatorie intestinală. „O analiză a 620 de pacienți cu cancere de colon, managerizate în Spitalul Clinic de Urgență București pe parcursul a 5 ani, a relevat că 275 (44,7%) dintre pacienți s-au prezentat pentru o complicație a bolii. Acest subgrup de pacienți, cu cancer ocluziv, hemoragic sau perforat au prezentat o rată mai mare a complicațiilor postoperatorii (32,4% versus 20,3%) și a mortalității la 30 de zile (3,6% versus 1,8%)", mai arată medicul. Fost ministru al Sănătății (2003-2006), medicul chirurg Mircea Beuran este gorjean

    Profesorul doctor Mircea Beuran a fost ministru al Sănătății în perioada 2003-2006. Mircea Beuran (n. 5 iunie 1953) a fost chirurg la Spitalul de Urgență Floreasca și acum este la Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență București și este unul dintre cei mai buni medici din România. De asemenea, Mircea Beuran este și profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. În 2014, medicul Mircea Beuran a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al orașului Bumbești-Jiu, pentru că și-a adus contribuţia la dezvoltarea oraşului. Chirurgul Mircea Beuran, fost ministru al Sănătăţii, şi-a început activitatea la spitalul din zonă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: