Acasa / Actualitate / Mischie, patru ani de închisoare cu executare

Mischie, patru ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel Timișoara a decis condamnarea lui Nicolae Mischie la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită. În martie 2011, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie au decis rejudecarea cauzei în care Mischie este acuzat de luare de mită, asta după ce două instanţe au decis condamnarea acestuia la patru ani închisoare cu executare. Mischie este acuzat de procurorii anticorupţie că a pretins de la omul de afaceri Clement Mocanu efectuarea unor lucrări de construcţii şi de renovare la unele imobile, valoarea acestora depăşind 4,5 miliarde lei vechi. Decizia nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au acordat mai multe amânări în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost acuzat de procurori că ar fi primit mită de la omul de afaceri Clement Mocanu, pe care l-ar fi ajutat să obţină contracte publice preferenţiale. Înalta Curte a casat, însă, sentinţa şi a trimis dosarul, spre rejudecare, la Curtea de Apel din Timişoara. Nicolae Mischie a declarant tot timpul că este nevinovat şi că nu s-au respectat toate etapele procesului. Din rechizitoriul DNA, din data de 13 aprilie 2005, rezultă că „în perioada 1999-2002, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri executarea unor lucrări de construcţii şi de renovare la trei imobile proprietate personală, valoarea totală a acestora depăşind 4,5 miliarde lei. În schimbul acestor servicii, inculpatul a afirmat că poate interveni la diverse autorităţi ale statului în vederea obţinerii de către afacerist a unor contracte economice, în favoarea firmelor care-i aparţineau”.

Înalta Curte de Casaţie a cerut rejudecarea

Pe 12 iulie 2007, Tribunalul Gorj a decis condamnarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj la executarea a patru ani de închisoare. Trei ani mai târziu, aceeaşi persoană este condamnată la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi la patru ani de închisoare pentru luare de mită de către Curtea de Apel Timişoara. În martie 2011, după alte termene şi amânări, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis recursurile declarate de Mischie şi DNA, au decis casarea sentinţei anterioare şi rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara. După ce pe 9 august 2011 judecătorii cărora le-a fost repartizat dosarul spre rejudecare s-au abţinut, cauza a fost repartizată altor magistraţi.

Se consideră nevinovat

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, declara anul trecut că „dosarul trebuie să se judece corect, să se ia în calcul toate problemele şi etapele. Ei nu au respectat etapele procesului. Expertiza economică nu a fost făcută şi nu a fost coroborată cu cea tehnică. Nu a fost stabilit adevărul. De aceea şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a restituit la Timişoara spre rejudecare”. Ieri, Nicolae Mischie nu a putut fi contactat, însă, cel mai probabil va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, considerându-se în continuare nevinovat cum declara anterior.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*