spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateMunicipiul Târgu-Jiu a împlinit 610 ani!

    Municipiul Târgu-Jiu a împlinit 610 ani!

    Municipiul Târgu-Jiu a împlinit 610 ani!Două evenimente importante au fost celebrate, ieri, la Târgu-Jiu: împlinirea a 610 ani de la prima atestare documentară a Municipiului Târgu-Jiu (23 noiembrie 1406) şi închiderea ciclului de manifestări organizate de CJCPCT Gorj, în cadrul programului „Anul Brâncuşi” în Gorj.

    Municipiul Târgu-Jiu a împlinit 610 ani!Autorităţile locale de la Târgu-Jiu, alături de reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, au participat miercuri la vernisajul expoziţiei de fotografie document, intitulată „Târgu Jiu 610. Contemporani cu Brâncuşi”. Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, cel care a găzduit această manifestare, a declarat că au fost expuse aproximativ 50 de lucrări în care se află câteva mari personalităţi care au scris istorie în oraşul Târgu-Jiu: Maria Tănase, Arethia Tătărascu, Elvira Godeanu, Ecaterina Teodoroiu, Maria Lătăreţu, Tudor Arghezi, doctorul Nicolae Hasnaş, Alexandru Ştefulescu, Titu Frumuşeanu etc. Prin această manifestare, Centru Judeţean pentru Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale a încercat să omagieze personalităţile orașului Târgu-Jiu care au trăit în aceeași perioadă cu inegalabilul Constantin Brâncuși. Orașul Târgu-Jiu a fost menționat pentru prima oară în anul 1406, sub numele de „Jiul”, într-o poruncă dată Mănăstirii Tismana de către voievodul Mircea cel Bătrân. Tot în secolul al XV-lea, localitatea apare pentru prima dată în documente având calitatea de târg.

    File de istorie

    Municipiul Târgu-Jiu a împlinit 610 ani!

    Municipiul Târgu-Jiu a împlinit 610 ani!Orașul Târgu-Jiu apare într-un document din anul 1611 dat de Radu Mihnea, fiind atestat ca organizare municipală. În secolele XVI-XVII, istoria orașului consemnează unele lupte ale locuitorilor săi cu vecinii, pentru hotărnicirea proprietății Târgu Jiului. În secolul al XVII-lea Târgu Jiu îndeplinește funcția de reședință a Gorjului. El a adăpostit adesea, în vremuri de restriște, pe unii domnitori ai țării cum ar fi: Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu. La sfârșitul secolului XVIII și la începutul secolului XIX, orașul este supus jafurilor unor bande turcești, pasvangii la 1800, cârjalii și adalăii la 1814-1815. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, orașul este martorul unor evenimente însemnate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: