Acasa / Actualitate / Napoleon Săvescu: Cei de sus nu înţeleg importanţa lui Brâncuşi

Napoleon Săvescu: Cei de sus nu înţeleg importanţa lui Brâncuşi

Premieră în Gorj. Cel de-al XIII-lea congres dacologic a debutat vineri, pentru prima dată la Târgu-Jiu, în Sala Maură a Palatului Administrativ, acolo unde s-au pus bazele unei noi discuţii despre Brâncuşi, reunite sub un titlu sugestiv „Pietrele dacilor vorbesc”. Napolen Săvescu, preşedintele Fundaţiei „Dacia Revival International” a declarat că Ministerul Culturii şi Guvernul ar trebui să se implice mai mult în promovarea brand-ului Brâncuşi, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.

Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a găzduit, în perioada 29 iunie-1 iulie, cel de-al 13-lea Congres Internaţional de Dacologie „Petrele dacilor vorbesc-Brâncuşi 2012”. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Dacia Revival, Uniunea Generală a Industriașilor din România, Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim. Congresul se bucură de susținerea Primăriei Târgu-Jiu, Consiliului Județean, Prefecturii Gorj, Fundației „Dacia” Brașov, Centrului de Cultură „Constantin Brâncuși”, Fundației „Casa Brâncuși-Hobița”, din Peștișani şi Asociației Culturale „Românii în lume”. Rectorul Moise Bojincă, reprezentantul Fundației „Casa Brâncuși-Hobița”, susţine că cel de-al 13-lea Congres Internaţional de Dacologie reprezintă foarte mult pentru Universitatea „Constantin Brâncuşi”, marele sculptor fiind şi patronul spiritual al UCB Târgu-Jiu. „Evenimentul este unul cât se poate de important, nu numai pentru Universitatea « Constantin Brâncuşi » ci pentru întreg judeţul Gorj. Este al XIII-lea congres de dacologie, care, în mod inspirat, a fost ales ca şi loc de desfăşurare Gorjul, Gorjul lui Brâncuşi. Este semnificativ pentru noi, pentru că abordează tematica legată de Brâncuşi, într-o corelaţie cu originile poporului român, de la daci. Sunt invitaţi din Australia, din Statele Unite ale Americii, din Franţa, din Austria, specialişti din Brâncuşi din România”, a spus Moise Bojincă. Napolen Săvescu, preşedintele Fundaţiei „Dacia Revival International” a declarat că Ministerul Culturii şi Guvernul ar trebui să se implice mai mult în promovarea brand-ului Brâncuşi, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. „Autorităţile locale s-au implicat foarte mult şi cu foarte multă dăruire. În schimb nu e problema locală, cei de sus nu înţeleg importanţa culturii, a lui Brâncuşi, în speţă Ministerul Culturii, Guvernul însuşi. Dacă îl promovează pe Enescu, de ce nu ar face la fel pentru Brâncuşi. Este un geniu în sculptură pe care nu-l poţi da la o parte”, a spus Napoleon Săvescu. Congresul s-a încheiat cu un cuvânt de încheiere al lui Napoleon Săvescu, dar şi cu promisiunea că discuţiile privind complexitatea operelor lui Brâncuşi se vor relua.

Un comentariu

  1. Chițulescu Rodica

    Spațiul românesc este hărăzit cu un dar ceresc pentru istoria sacră a omenirii. Acest filon spiritual îl încifrează Brâncuși în operele sale. Cei care-și caută rădăcinile au intuiția sacrului. Rădăcinile acestui neam sunt sfinte.Zamolxe învăța pe g-d. că sunt nemuritori și le-a dat legi sfinte prin care să devină nemuritori. Zamolxe a fost, așa cum spune Eminescu, întemeietor de neamuri iar aceste neamuri se conduceau după aceleași legi,aveau aceeași simbolistică în cult. Ex: capul de vacă din cultul de la Parța se regăsește în Sinaiul de dinaintea lui Moise, cu inscripția Balaat. Geto-dacii se numeau Balati.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*