spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitatePesta porcină africană, un REAL risc! Gorjenii, rugați să anunțe dacă găsesc...

    Pesta porcină africană, un REAL risc! Gorjenii, rugați să anunțe dacă găsesc MISTREȚI morți

    În contextul apariției a două focare de pestă porcină africană în două gospodării din municipiul Satu-Mare, se impune creşterea nivelului de alertă, atât în rândul crescătorilor de animale, cât şi al medicilor veterinari de liberă practică, pătrunderea virusului în exploataţiile de porci din toată ţara fiind în acest moment un risc real. Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

    Administratorii fondurilor de vânătoare şi vânătorii din județul nostru trebuie să anunţe la DSVSA Gorj găsirea de porci mistreţi bolnavi sau morţi pe raza fondurilor de vânătoare pe care le gestionează. „Cetăţenii trebuie să aibă în vedere că este mai bine să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea se va infirma ulterior, decât să nu raporteze deloc. Numărul de telefon al DSVSA Gorj este: 0253226033”, au transmis cei de la DSV Gorj. Ancheta epidemiologică preliminară, efectuată în cazul celor două focare din Satu Mare, a relevat suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. „DSVSA Gorj informează, şi pe această cale, despre pesta porcină africană şi conduita care trebuie urmată în cazul unei suspiciuni de boală, până la această dată fiind deja organizate instruiri cu medicii veterinari din teritoriu, precum şi cu administratorii fondurilor de vânătoare cu privire la recunoaşterea bolii şi la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariţiei unei suspiciuni. Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om. Procentul de îmbolnăviri şi mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii şi a restricţiilor impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

    În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp”, spun autoritățile. De aceea, cetăţenii sunt rugaţi să contribuie la depistarea şi anunţarea timpurie a cazurilor de boală şi să comunice oricărui medic veterinar de liberă practică împuternicit, medicului veterinar oficial sau direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, orice caz la porcinele domestice şi sălbatice care prezintă semne de boală, sau unde a observat o creştere a îmbolnăvirilor sau a cazurilor de moarte. „Prin urmare, orice cetăţean care vine în contact cu porcii domestici şi sălbatici şi recunoaşte semne de boală, trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare pentru a lua măsurile necesare în cel mai scurt timp”, spun cei de la DSV Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: