spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitatePrefectul dă asigurări că nu există pericol după zvonurile unei epidemii de...

    Prefectul dă asigurări că nu există pericol după zvonurile unei epidemii de meningită! „Autoritățile nu încearcă să ascundă o posibilă epidemie”

    Autoritățile județului și-au exprimat, în sfârșit, poziția oficială după momentele de panică privind zvonul unei epidemii de meningită. Un nou deces al unui copil suspect de meningită i-a făcut pe mulți părinți să își pună semne de întrebare despre o posibilă situație extrem de gravă, însă specialiștii dau asigurări că nu poate fi vorba despre așa ceva. Atât prefectul județului, Ciprian Florescu, cât și directorul Direcției de Sănătate Publică, Marius Boeriu, fac un apel la calm.

    După decesul copilului bolnav de meningită de la Motru, o altă tragedie a avut loc duminica trecută. Un băiat din Târgu Jiu a decedat la București, unde a fost transportat cu un elicopter SMURD, pentru că medicii gorjeni erau depășiți de situație. Lipsa de informații a creat panică în rândul părinților, care erau bombardați cu zvonuri despre o posibilă epidemie de meningită ținută secretă de autorități. În cele din urmă, s-a confirmat că cel de-al doilea deces a avut loc în urma altor complicații de care suferea copilul, însă autoritățile au fost în continuare acuzate de lipsă de reacție.

    „O atitudine nepotrivită a autorităților”

    Prefectul Ciprian Florescu a ținut să transmită, ieri, cât se poate de clar, că nu poate fi vorba despre o epidemie de meningită. „Dacă inițial se vorbea despre încă un caz de meningită la nivelul județului Gorj și despre o atitudine nepotrivită a autorităților care încearcă să ascundă o posibilă epidemie, vreau să spun că nu se confirmă o epidemie de meningită în județul Gorj. Vreau să îi liniștesc pe toți cetățenii județului, pe părinți în special, pentru că în rândul părinților au apărut fel și fel de temeri și își puneau mulți întrebarea dacă pot să își ducă copiii la școală. Am discutat cu directorul DSP și cu managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu și s-a ajuns la concluzia că nu există o epidemie de meningită în județul Gorj”.

    „Nu ne putem juca”

    Florescu a explicat și care a fost motivul pentru care autoritățile nu au reacționat foarte rapid, în ciuda zvonurilor lansate, în special, pe rețelele de socializare. „Ceea ce s-a întâmplat duminică este un caz nefericit care are legături foarte mici cu un caz de meningită. Copilul care și-a pierdut viața în București avea în istoric această boală de care se tratase, iar decesul a survenit din alte motive generate de o complicare a situației sale medicale. Atunci când apar cazuri de diferite gravități, autoritățile locale și județene nu pot ieși cu poziții oficiale până când nu există o certitudine în privința spețelor respective. Nu este vorba de o lipsă de reacție a autorităților, ci de o atenție sporită, pentru că nu ne putem juca să rostogolim informații eronate”, a adăugat prefectul Ciprian Florescu.

    „Perioada de incubație s-a terminat”

    Șeful DSP Gorj, cel prins mai mereu cu temele nefăcute atunci când vine vorba despre astfel de situații, îndeamnă și el populația la calm și spune că instituția pe care o conduce a luat deja măsuri pentru a preveni o eventuală epidemie. „Eu aș vrea să transmit un apel la calm către populație. În acest moment, în județul Gorj, cu certitudine, nu există niciun focar de meningită. După decesul copilului de la Motru, perioada de incubație s-a terminat. Cei doi copii suspecți de contact meningită, transferați la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu în Secția Boli Infecțioase, au primit îngrijirile necesare, iar vineri au fost externați. Cel puțin pentru focarul din Motru s-au luat toate măsurile de rigoare, inclusiv tratament preventiv, pentru a preveni apariția unei epidemii”, a declarat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

    „Avea alte sechele”

    La ora actuală, la DSP există o anchetă în curs, dar că cel de-al doilea deces ar fi fost provocat de complicații mai vechi de care suferea copilul respectiv, și nu de o boală contactată recent. „S-a încercat să se prezinte acest caz, în fals, ca fiind legat de meningită și de focarul actual. Copilul a suferit anul trecut de această boală, a fost considerat vindecat, dar avea alte sechele și era un obișnuit al Spitalului Bagdasar, unde își făcea tratamentul. Venise pentru o scurtă perioadă de timp la Târgu Jiu. A refuzat internarea și a plecat la dorința părinților. Există o semnătură în acest sens. Când a revenit, starea era gravă, cu fenomene care depășeau Secția și s-a făcut transferul la Spitalul Bagdasar-Arseni. Deja am demarat o anchetă și o să vedem ce măsuri vor fi luate”, a mai explicat șeful DSP.

    Tulpina de meningită, confirmată

    Între timp, Institutul Cantacuzino a confirmat că băiețelul din Motru a murit din cauza meningitei: „În urma analizelor de laborator efectuate de Institutul Cantacuzino în vederea stabilirii cu certitudine a diagnosticului în cazul copilului care a decedat în dara de 1.01.2018 cu suspiciune de meningită cu meningococ s-a confirmat diagnosticul «pozitiv pentru tulpina de Neisseria meningitidis serogrup B»“, se arată în comunicarea emisă de DSP Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: