spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitatePrimăria Târgu Jiu a plătit o chirie de o jumătate de milion...

    Primăria Târgu Jiu a plătit o chirie de o jumătate de milion de euro pentru sediul unei grădinițe

    O chirie însumată de aproape o jumătate de milion de euro a plătit Primăria municipiului Târgu Jiu, într-o perioadă de zece ani, pentru o clădire aflată într-un cartier al orașului. Este vorba de Grădinița nr. 10. din Târgu Jiu, care se află pe strada A. I. Cuza, în apropiere de Piața 9 Mai. Banii au ajuns în contul Cooperativei „Jiul“, în fruntea căreia se află Liviu Câlniceanu, fost liberal și candidat la Primăria Târgu Jiu în anul 2004, în prezent membru PSD. Primăria Târgu Jiu a plătit o sumă de două sau chiar de trei ori mai mare decât dacă ar fi construit o clădire de la zero. În plus, clădirea în care funcționează grădinița are o vechime de aproape 45 de ani, iar condițiile pe care le oferă nu sunt chiar cele mai bune, având nevoie de unele lucrări de reabilitare la fațadă. Pentru această clădire plătește Primăria Târgu Jiu și în prezent o chirie de 3.685 de euro, adică aproape 17.000 de lei în fiecare lună.

    „Aurel Popescu nu este printre membrii cooperativei”

    Liviu Câlniceanu, președintele Cooperativei Meșteșugărești „Jiul“, a acceptat să vorbească despre această afacere de o jumătate de milion de euro, deși nu a fost încântat de subiect: „Cine a mai comandat acest articol?“, a întrebat acesta ironic. Câlniceanu ne spune că respectiva clădire a fost construită în anul 1974 de către Cooperativa meșteșugărească „Jiul“, pentru copiii membrilor cooperatori, după care a fost închiriată de către Ministerul Învățământului. „Este proprietatea Cooperativei Meșteșugărești „Jiul“ SCM Târgu Jiu. În anul 1997, la solicitarea Inspectoratului Școlar Gorj, clădirea a fost închiriată pentru grădinița nr. 9 care aparținea de Ministerul Învățământului. Valoarea chiriei a fost de 4.800 de lei pentru 394 de metri pătrați“. Nivelul chiriei a avut fluctuații, astfel că peste zece ani era de 2.500 de lei. „Nu era toată clădirea ocupată de grădiniță. Acolo se aflau și birourile noastre“, spune Liviu Câlniceanu.

    În anul 2007, tot patrimoniul unităților de învățământ a trecut în administrarea primăriilor. A fost anul în care Cooperativa „Jiul“ a dat lovitura. A încheiat un contract de închiriere cu Primăria Târgu Jiu pentru clădirea cu o suprafață de 579 metri pătrați la un preț de șapte euro/metru pătrat, ceea ce însemna o chirie lunară de peste 4.000 de euro. Contractul a fost modificat în anul 2009, când chiria a mai scăzut puțin la 6,5 euro pe metru pătrat. Contractul a fost valabil până în acest an când a fost prelungit în luna august de către Consiliul Local Târgu Jiu. Prețul chiriei a rămas neschimbat, dar s-a modificat suprafața, care s-a redus cu 12 metri pătrați. „Este vorba de un spațiu de depozitare pe care grădinița nu-l mai folosea de câțiva ani“, explică Liviu Câlniceanu. Acesta susține că prețul plătit de Primăria Târgu Jiu este cel corect: „Am pus la dispoziție grădinița cu toate dotările: mobilier, bucătărie dotată corespunzător, spălătorie cu mașini de spălat și uscătorie. Toată grădinița a fost predată la cheie. Grădinița nu este a lui Câlniceanu, ci a membrilor cooperatori. Nu am primit eu banii, ci Cooperativa. Eu am un salariu de 2.700 de lei. Am primit pentru anul 2015 dividende de 5.000 de lei. Aurel Popescu (n.r. – viceprimarul municipiului Târgu Jiu) nu este printre membrii Cooperativei «Jiul». Prețul este cel negociat atunci. Așa s-a stabilit atunci”.

    Clădirea grădiniței, oferită spre vânzare Primăriei Târgu Jiu

    Liviu Câlniceanu susține că a oferit clădirea spre vânzare Primăriei Târgu Jiu, dar nu a primit vreun răspuns favorabil: „Le-am propus să facă o evaluare a grădiniței ca să o cumpere, dar cei de la primărie nu au vrut”. Cei șase salariați ai Cooperativei „Jiul“ își primesc salariile de pe urma chiriei achitată de Primăria Târgu Jiu pentru clădirea grădiniței și a chiriei pentru câteva spații comerciale aflate într-o clădire construită la stradă în fața grădiniței. „O mare parte din banii pe care îi încasăm merg tot la stat, în sensul că achităm impozite și taxe pe salariu de 6.000-7.000 de lei, plus impozit pe clădire și terenuri de peste 13.600 de lei. Clădirea are o suprafață totală de peste 700 metri pătrați, dar se percepe chiria pentru suprafața utilă. Avem spații închiriate pentru activități comerciale cu 20 de euro /m.p. De exemplu, o altă cooperativă a închiriat o clădire de 600 metri pătrați pentru o chirie lunară de 8.000 euro“.

    Agent imobiliar: „Prețul chiriei este imens“

    Ionuț Giubalcă, de la Agenția Imobiliară Oryon, spune că prețul chiriei pentru clădirea în care funcționează grădinița este mult mai mare față de prețul pieței: „Prețul este imens ținând cont că nu este un spațiu comercial și cu vad. Sunt retaileri internaționali care caută zone comerciale cu trafic pietonal intens care nu plătesc mai mult de opt euro /m.p. Sunt spații pentru birouri în zona centrală cu aproximativ 5 Euro /m.p. Pentru acest gen de clădiri cu o suprafață mare, calculul nu se face de obicei la metru pătrat, ci se stabilește pe întreaga clădire. De exemplu, pe un site de anunțuri, o casă de 300 metri pătrați se închiriază cu suma de 900 de euro, adică o chirie de doar 3 euro/metru pătrat. Mai mult decât atât, Agenția „Oryon“ închiriază o suprafață de 264 metri pătrați în centrul orașului într-o casă monument istoric cu 6,6 Euro/m.p negociabil.

    Primăria Târgu Jiu ar fi putut să construiască încă două sau chiar trei clădiri de aceeași suprafață cu banii dați Cooperativei „Jiul“. Ciprian Ecobici conduce o firmă de construcții în Craiova. El ne spune că prețul cu care lucrează este 145 Euro plus TVA pentru un metru pătrat construit. Acest lucru înseamnă că o clădire de 500 de metri pătrați poate fi construită cu aproximativ 100.000 de euro.

    Ce spune Primăria Târgu Jiu

    Ana Maria Ianc, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, ne spune cum s-a ajuns la chiria pe care o achită în prezent pentru funcționarea grădiniței: „A existat un termen de protecție de 5 ani în care nivelul chiriei se calcula în baza unei Hotărâri de Guvern. După expirarea termenului legal de 5 ani, prețul chiriei a fost negociat cu proprietarul, de către o comisie stabilită de Consiliul Local. Proprietarul a solicitat o chirie de 15 lei/mp la teren și 30 de lei/mp la construcție. În urma celor trei runde de negocieri s-a ajuns la un preț al chiriei de 29,5 lei / mp la construcție și 5 lei/ mp la teren. Valoarea totala a chiriei pe lună în acest moment este de 11,990 lei“.

    „Risipă din banul public”

    Mihai Paraschiv, consilier local PNL, spune: „Până în acest moment s-a plătit o jumătate de milion de euro pentru acel spațiu cu destinația de grădiniță. Așa cum am fost învățați, administrația trecută, condusă de Florin Cârciumaru, a făcut o adevărată risipă din banul public, iar această situație este încă o dovadă,. Faptul că s-au achitat sume exorbitante cred că trebuie să ne dea de gândit și instituțiile statului trebuie să se autosesizeze să se vadă dacă au mai beneficiat și alții de pe urma acestui contract. Este strigător la cer să-ți bați joc de banii municipalității“.

    Primăria Târgu Jiu mai achită chirie pentru o altă grădiniță situată pe strada 11 Iunie. Pentru o clădire de 287 metri pătrați și un teren de peste 700 metri pătrați Primăria a plătit o chirie de 5.346 lei/lună, dar suma s-a dublat din acest an, după ce s-a încheiat un nou contract.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: