spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateSalvamont Gorj, implicat în acţiuni de amploare

    Salvamont Gorj, implicat în acţiuni de amploare

    Intervenţie cu risc major în Peştera Cartianu

    Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Gorj va organiza în perioada 19-21 iunie 2015 Exerciţiul SALVASPEO AVENUL CARTIANU în masivul Vâlcan, în colaborare cu Serviciile Publice Salvamont- Salvaspeo Hunedoara și Cluj, dar și cu participarea unei echipe de salvare speologică din Serbia. Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, a precizat că la exerciţiul de simulare vor participa 40 de specialişti şi voluntari.

    Salvamont-gorj1

    Primul exerciţiu este vineri şi presupune salvarea unui turist accidentat într-o peşteră. Potrivit Salvamont Gorj, judeţul nostru deţine peste 2.000 de peşteri, ceea ce obligă autorităţile să pregătească echipe de salvare speologică. Salvaspeo Gorj a intervenit până acum la patru accidente produse în peşteri, unul dintre acesta având loc în judeţul Mehedinţi. „Vineri, acţiune deosebit de dificilă pe care considerăm că nu putem să o rezolvăm noi cu resursele proprii. Vineri, se anunţă un accident într-o peşteră din judeţul Gorj, noi intrăm acolo, facem evaluarea, considerăm că suntem depăşiţi de acţiunea de salvare, vom realiza la locul accidentului un pivot în care vom stabiliza accidentatul, deci toate astea se vor întâmpla la minus 110 metri adâncime, acesta fiind unul dintre elementele de mare dificultate al exerciţiului. Acolo e frig, e umezeală, va trebuie făcut un pivot special în care o persoană va sta efectiv şi ea va trebui în permanent monitorizată să vedem dacă acea protecţie termică pe care i-o asigurăm reuşeşte să-i menţină temperatura normală a corpului. Alarmăm prin sistemul de salvare speologică şi anunţăm evenimentul şi atunci aşteptăm echipe din ţară care vor să ne ofere sprijinul”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

    Marcaj turistic refăcut în Parâng

    sabin-cornoiuDe asemenea, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Gorj va organiza în perioada 20-30 iunie o acțiune de refacere a marcajelor turistice pe creasta principală a masivului Parâng, în colaborare cu Asociația Montană Carpați. Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a precizat că, de asemenea, se va implementa şi în acest masiv numerotarea stâlpilor cu un anumit cod. Astfel, în caz de accident, turiştii chiar dacă nu au la îndemână un GPS, vor putea transmite salvatorilor codul pe cel mai apropiat stâlp, locul putând fi identificat imediat şi transmis către elicopter. „Un nou sistem de realizare a unor circuite informaţionale cu date de GPS astfel încât să ne permită să putem identifica mult mai uşor locaţiile în care se află turiştii pe munte şi atunci am considerat că e bine să implicăm acest experiment şi la nivelul masivului Parâng, masiv poate cel mai circulat din punct de vedere turistic din judeţul nostru. Credem că e o iniţiativă bună, la anul să o repetăm dacă reuşim să atragem voluntarii alături de noi şi ne bucurăm de acea iniţiativă unică în România, de stabilirea coordonatelor traseelor stâlpilor de marcaj şi traseelor în munte încât, în această clipă, dacă un turist ne spune care este stâlpul cel mai apropiat noi ştim exact unde este locaţia lui şi în funcţie de aceasta ştim şi pe unde intră salvatorii în zona montană să ajungă cât mai repede la el sau cum poate ajunge elicopterul cât mai repede acolo”, a explicat Sabin Cornoiu. La această acţiune se estimează participarea a unui număr de peste 50 de persoane, în etape de 3 până la 10 zile pentru fiecare persoană, urmând să se marcheze peste 100 de km de potecă turistică şi să se amplaseze 40-50 de stâlpi cu semne de marcaj şi săgeţi indicatoare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: