spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateŞefi de servicii, secretare şi şoferi, puşi pe liber

    Şefi de servicii, secretare şi şoferi, puşi pe liber

    Cu reorganizarea teritorială amânată pentru la toamnă, actualul Guvern începe reorganizarea instituţiilor deconcentrate. Prezent la Târgu-Jiu, Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea a explicat ceea ce înseamnă această restructurare-dispariţia posturilor de şoferi, secretare şi şefi serviciu. Udrea a dat exemplul Inspectoratului de Stat în Construcţii, acolo unde conform noului proiect vor dispărea posturile de şef serviciu, de secretară şi de şofer, adică o reducere de 125 posturi.

    În opinia Ministrului Muncii Sebastian Lăzăroiu, regionalizarea administrativ teritorială se va realiza până în 2012. „Eu cred că regionalizarea se va face până la alegerile locale din 2012. Reorganizarea are două aspecte importante: unul legat de decupajul judeţelor, mai mari, mai mici şi altul, mult mai important, care mi-a atras atenţia încă de la început, cel legat de descentralizare”, a declarat Sebastian Lăzăroiu la „România politică”, la RTV. De altfel şi Ministrul Dezvoltării Elena Udrea a susţinut necesitatea reorganizării instituţiilor deconcetrate, etapă care se va realiza până la toamnă, pe structura regiunilor de dezvoltare.

    Udrea: „dispar şefii de serviciu, secretarele şi şoferii”

    În ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea a precizat că acest proiect va fi amânat pentru la toamnă, perioadă în care discuţiile pe această temă vor continua. Marea surpriză, oferită de actualul Guvern pleacă de la faptul că ministerele vor lucra la proiectele de reorganizare administrativă. Exemplul a fost oferit chiar de Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, care lucrează la un proiect de restructurare a deconcentratelor din subordinea sa „la Ministerul Dezvoltării se lucrează de o săptămână, vom trece la reorganizarea serviciilor deconcentrate pe formula regională”. Astfel, conform proiectului aflat în lucru, la Inspectoratul de Stat în Construcţii, restructurarea va duce la eliminarea a 125 posturi „pe modelul pe care l-am aplicat şi pe care-l vom prezenta Guvernului, în şedinţa viitoare. Se are în vedere o reducere de personal de la 865 de posturi la 740 de angajaţi. Vor dispărea funcţiile de şoferi, de şefi serviciu şi de secretare. Se va produce o reducere a cheltuielilor salariale, de întreţinere a clădirilor, pentru că fiecare Inspectorat are câte o clădire în fiecare judeţ”. Cel puţin la mine la minister deja am proiectul pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe care îl reorganizăm pe forma actualelor regiuni de dezvoltare economică şi avem o reducere de 18% la personal şi de vreo 15% la cheltuieli, plus că o mulţime de sedii din fiecare judeţ rămân disponibile şi sunt la dispoziţia primăriilor”, a susţinut Udrea. Potrivit acesteia, se vor desfiinţa în primul rând posturi de secretare, şoferi şi şefi din Inspectoratele de Stat în Construcţii de la nivelul judeţelor. „Va rămâne un singur inspectorat la nivelul fiecărei regiuni, iar la nivelul fiecărui judeţ vor rămâne doar inspectori. Din posturile care se reduc, cele mai multe sunt de şoferi şi secretare şi foarte multe posturi de şefi. La nivelul judeţului nu vom mai vorbi de şefi, ci de inspectori în construcţii, care îşi vor face treaba, iar un aparat de conducere va exista doar la nivelul regiunii”, a spus ministrul. Ea susţine că în urma comasării deconcentratelor de la ministere se vor face, la un prim calcul, economii de zeci de milioane de euro, numai din reducerea cheltuielilor salariale.

    Reorganizare în ministere

    Reorganizare va avea loc şi la Ministrul Administraţiei şi Internelor, acolo unde Traian Igaş, a declarat că a luat în calcul comasarea Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, existând posibilitatea ca acest lucru să se realizeze la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare „e posibil, am luat în calcul şi această variantă, nu este o decizie în acest sens, dar am eficientiza şi mai mult activitatea Poliţiei, pentru că toţi aceşti ofiţeri şi subofiţeri, pe care astăzi îi găsim în diverse birouri, prin desfiinţarea unor birouri îi vom găsi în stradă şi în munca operativă”. El a menţionat că MAI a efectuat deja o simulare pentru comasarea Inspectoratelor de Poliţie, iar dacă se va lua o decizie politică în acest sens, aceasta se va aplica din această vară, şi pentru celelalte structuri din subordinea MAI. „Există o simulare în acest moment şi nu ar duce decât spre o eficientizare a Poliţiei şi a tuturor structurilor aflate în subordinea MAI. Lucrurile trebuie făcute cât mai curând şi nu amânate, dacă se va lua o decizie, ar trebui în această vară”, a precizat ministrul. Referitor la comasarea serviciilor deconcentrate din toate ministerele, Traian Igaş a apreciat că va aduce economii care pot fi direcţionate către investiţii. Şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, că din ministerul său vor fi comasate mai multe servicii deconcentrate. La rândul său, eurodeputatul PDL Theodor Stolojan a arătat că reorganizarea administrativ-teritorială a ţării nu a obţinut acordul partenerilor de coaliţie, dar Guvernul va comasa serviciile deconcentrate din judeţe la nivelul regiunilor de dezvoltare, însă vor fi păstrate şi la nivelul judeţelor mici centre. „La ora actuală, avem servicii ale ministerelor în fiecare judeţ. Problema este să vedem care servicii vor fi mutate la nivelul unei regiuni, vor fi localizate într-un anumit centru, cu mici centre care să funcţioneze la nivelul judeţului”, a spus Stolojan, conform Agerpres. Vis-a-vis de reorganizarea deconcentratelor, purtătorul de cuvânt al PDL Gorj, Dan Vâlceanu a precizat că „reorganizarea administrativ-teritorială includea inclusiv reorganizarea deconcentratelor. Fiecare minister va gândi un proiect de reorganizare a instituţiilor deconcentrate din subordine şi-l va supune aprobării în şedinţă de Guvern”. De altfel, fostul Ministru al Apărării Teodor Atanasiu a declarat la Realitatea Tv că reorganizarea la ministere nu se poate realiza chiar aşa de simplu „sunt ministere organizare de Guvern şi e normal să decidă ceva legat de ele şi sunt ministere înfiinţate prin lege şi atunci trebuie modificată legea de parlament”.

    Dian Popescu: „planul B al actualului Guvern”

    Reorganizarea deconcetratelor reprezintă în opinia liderului liberal Dian Popescu, „planul B de a începe reorganizarea”. Dacă nu va trece reorganizarae prin asumarea răspunderii va merge prin Hotărâre de Guvern, prin restructurarea deconcentratelor şi mutarea lor pe criteriul regiunilor. Astfel, este iminentă regionalizarea. Opoziţia ar trebui să se opună încă de pe acum”. În ceea ce priveşte reducerea anumitor posturi, Dian Popescu consideră că acest lucru se poate realiza conform noilor prevederi ale Codului Muncii, nefiind nevoie de reorganizare a deconcentratelor. La rândul lui, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu consideră că descentralizarea este mai mult decât necesară „acum să vedem cum se va realiza. Inspectoratul Şcolar mai rămâne finanţatorul şcolilor din judeţ, că dacă nu va fi dramă? Direcţia de Sănătate Publică, ce se va întâmpla cu ea? Iar va fi dramă. Descentralizarea este mai mult decât necesară iar statul să rămână cu funcţiile strategice”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: