spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateStatuie cu întemeietorul Novaciului, realizată în urbea de la poalele munților

    Statuie cu întemeietorul Novaciului, realizată în urbea de la poalele munților

    novaciÎn orașul novaci a fost amplasată o statuie cu omul considerat întemeietorul orașului. Astfel, sculptura a fost expusă din luna martie, la momentul aniversării a 515 ani de la atestarea documentară a urbei de la poalele munților. La dezvelirea monumentului a avut loc și o slujba religioasă oficiată de preotul Bisericii ,,Sfântul Ioan Botezătorul’’, părintele Coconețu Ion.

    De asemenea, s-au prezentat pe scurt ideile călăuzitoare în realizarea monumentului. „Cu prilejul aniversării la 9 martie anul acesta a celor 515 ani de atestare documentară a oraşului Novaci, în piaţa centrală a fost înălţată statuia care îl reprezintă pe Moş Novac, considerat întemeietorul localităţii. Înfăţişarea lui se apropie de cea a vechilor locuitori ai acestor meleaguri, ştiinţa actuală demonstrând că cei ce trăiesc la poalele Carpaţilor au în structura lor celulară până la 70% informaţie genetică transmisă de la daci. Efortul de a ciopli în granit chipul primului locuitor al Novaciului a fost unul foarte dificil. Mai întâi pentru că piatra extrem de dură nu permite cu uşurinţă reliefarea detaliilor unui bust, apoi pentru că mijloacele tehnice aflate la dispoziţie pentru a ciopli stânca nu au avut o calitate prea bună. De aceea, înălţarea monumentului s-a făcut într-o primă formă, urmând ca în câteva săptămâni să se facă cizelările necesare, în baza principiului văzând şi făcând. Multiplele expresii existente deja în reprezentarea lui Moş Novac pun în evidenţă calităţile de bază ale oamenilor de aici: tăria de caracter, dârzenia, vioiciunea, dorinţa de libertate, împrumutând de la piatra dominantă din râul Gilort, granitul, trăsături fundamentale. Manifestarea legată de ridicarea monumentului dedicat lui Moş Novac de ziua Sfinţilor 40 de Mucenici s-a bucurat de sprijinul total al autorităţilor locale: Primăria, Biserica, Obştea Cerbul, Casa de Cultură, Poliţia, fiind prezent şi deputatul nostru în Parlamentul României, domnul Dan Vâlceanu”, anunță autoritățile în revista „Novăceanul”.

    Reprezentanții autorităților anunță că vor mai fi realizate astfel de monumente care să aducă aminte de istoria urbei. „Reţinem din prezentarea făcută mai ales ideea că Moş Novac are accepţia de strămoş, respectiv cel care a avut moşie în această localitate care îi poartă numele şi care şi-a construit undeva sub Ţancurile Dumbrăviţei o locuinţă primitivă şi acareturile necesare traiului. Monumentul cu Moş Novac este începutul ridicării în oraşul nostru a mai multor edificii de acest gen. Destul de curând va fi ridicat pe soclu în faţa Primăriei cerbul cioplit în piatră, care exprimă stema/emblema localităţii. Va urma apoi ridicarea statuii închinate Întâiului Dascăl din Novaci, care şi-a început activitatea în urmă cu aproape 200 de ani, când în Oltenia nu se prea auzise de şcoli. Va fi ridicat apoi un edificiu reprezentându-l pe Voievodul Lituon sau Litovoi, în transcripţia slavonă, care a fost conducătorul poporului din această zonă în urmă cu 770 de ani. O statuie la care se lucrează intens este Maira Biro, închinată victoriei dacilor în multiplele războaie pe care le-au purtat pentru liberate şi independenţă în urmă cu 2500 de ani şi chiar mai mult. Acest monument va fi ridicat deasupra fântânii din Plăieţ şi va reprezenta o prinţesă dacă, încinsă cu o sabie, având alături pe Celius – vulturul cerului – simbol al biruinţei. Pentru realizarea şi ridicarea statuii lui Moş Novac aducem mulţumiri deosebite Primăriei Novaci, Consiliului Local, domnului Primar Dumitru Leuştean, tuturor celor care au sprijinit ridicarea acestui monument, ca şi tuturor locuitorilor Novaciului pentru gândurile şi faptele prin care ne-au ajutat la ridicarea lui. Sperăm ca acest sprijin să fie la fel de puternic şi pentru ridicarea celorlalte monumente care vor împodobi localitatea noastră”, se mai arată în paginile revistei „Novăceanul”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: