Acasa / Actualitate / Tarife majorate la apă şi canal, din iulie

Încă o "bombă" aruncată gorjenilor

Tarife majorate la apă şi canal, din iulie

Din luna iulie, gorjenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a plăti serviciile de apă şi canal. Măsura, luată de conducerea Aparegio, vine ca urmare a nevoii de reactualizare a tarifelor, pentru ca în 2013 să se poată institui un tarif unic.

Costul pentru un metru cub de apă ajunge, în prezent, la 1,72 lei, în timp ce, pentru canalizare, gorjenilor li se percepe de către operatorul regional Aparegio 1,90 lei. Din iulie, tarifele propuse vor arăta altfel, mai mari cu 35 de bani. Fără TVA, pentru apă, din buzunar vom scoate 2, 07 lei, în timp ce pentru canalizare, costurile vor urca, tot fără TVA, la 2,33 lei. Unul din argumentele prezentate de directorul Ion Popescu ţine de faptul că în perioada următoare sunt prevăzute mai multe lucrări de investiţii, pe fonduri europene, unde sunt mai multe categorii. „Există trei categorii pe fiecare localitate în parte. Prima categorie se referă la reţelele de apă şi canalizare, a doua, la reabilitarea sistemelor de captare de apă, iar a treia are în vedere staţiile de epurare. Legat de tarife, vorbim de o creştere de la de 1.72 lei la 2.07 lei pentru apă, iar pentru canal, majorarea se face de la 1,90 la 2,33 lei pe metro cub canal”, a explicat directorul Popescu.

Din argumentele folosite de reprezentanţii Aparegio, nu a fost omisă nici nevoia de a trece la un tarif unic din 2013. Prognoza vehiculată acum pentru 2013 este de 2,34 lei/metru cub apă şi 2,40 lei\metru cub canalizare. Totuşi perspectiva unui tarif unic este cât se poate de viabilă, la finele implementării proiectului de investiţii. „Din 2013, un tarif unic s-ar traduce la 2.5 lei pe apă furnizată şi 2,5 lei pe apă canalizată şi epurată, în total, pe un metru cub apă furnizată, canalizată, epurată şi întoarsă la emisar, costul ar fi de 5 lei”, a conchis Popescu. Pensionarii spun, însă, că preţurile la apă sunt şi aşa haotice, dar că trebuie urmată măsura dacă vine de la UE. „Sunt cam haotice preţurile. De acord că sunt costuri pentru apa potabilă, dar când ne gândim că o folosim din nou, cam te ia cu mirare…dar dacă ne cere UE, nu avem ce face, ne conformăm reactualizării tarifelor”, a spus un pensionar. Reprezentanţii Aparegio dau asigurări că tarifele modificate reflectă nivelul investiţiilor alocate pentru modernizarea şi dezvoltare sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare, dar că acestea trebuie reactualizate.

Un comentariu

  1. AVEM PRETURI LA APA SI CANAL LA STANDARDE EUROPENE , CALITATE LA APA SI CANALIZARE  PRECUM  SI SALARII LA STANDARDE ROMANESTI.      

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*