spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomic8000 de mineri la mâna Guvernului

    8000 de mineri la mâna Guvernului

    Peste 8000 de mineri din Bazinul Minier al Gorjului aşteaptă, în tensiune, aprobarea hotărârii de Guvern, prin care se vor prelungi prevederile privind acordarea condiţiilor deosebite pentru personalul direct productiv din cariere. Deputatul democrat-liberal Severus Militaru a declarat că „actul normativ se află în dezbatere publică iar săptămâna viitoare se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern”.

    31 decembrie 2011 este data la care vor expira prevederile actului normativ ce reglementează condiţiile de muncă deosebite. În judeţul Gorj, de la carierele celor două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari şi de la SNLO, de prevederile hotărârii de Guvern vor beneficia, în continuare, peste 8000 de mineri. Deputatul Severus Militaru a declarat că, în momentul de faţă, actul normativ se află postat pe site-ul Ministerul Muncii, pentru dezbatere publică. „Am continuat demersurile iar săptămâna viitoare va aduce o veste bună pentru minerii din cariere în condiţiile în care actul normativ se va afla printre proiectele şedinţei de Guvern”, a mai declarat Severus Militaru. De altfel, acesta se declară dezamăgit de faptul că „actualii maiştrii, respectiv personalul CFL, nu beneficiază şi ei de condiţii de muncă deosebite, asta în condiţiile în care lucrează în aceleaşi mediu, în acelaşi loc ca şi minerii. Pe cale sindicală eu am mai încercat să obţin acest drept, însă degeaba, nu am reuşit”, a mai spus Militaru.

    Etăgan: „Trebuie luată urgent o decizie”

    Asemeni deputatului Severus Militaru şi conducerea USMO aşteaptă aprobarea actului normativ prin care se prelungeşte, pentru 2012, prevederea referitoare la condiţiile deosebite de muncă pentru minerii din cariere. „Sperăm ca până la 31 decembrie situaţia să se rezolve. În situaţia în care nu va fi posibil acest lucru, minerii noştri vor fi afectaţi, vor pierde pe an câte două-trei lun. Pentru minerii din subteran nu sunt probleme, dumnealor au condiţii speciale, există reglementare. Consider că trebuie luată o decizie cât mai urgent, timpul trece şi ne trezim că suntem în 31 decembrie şi nu avem hotărâre de Guvern aprobată”, a spus Gheorghe Etăgan, vicepreşedintele USMO. Neprelungirea sau mai exact neemiterea unui act normativ de către Ministerul Muncii, prin care să se prelungească condiţiile deosebite de muncă ar face ca minerii să nu mai poată beneficia de reducerea anilor atunci când se pensionează. În Bazinul Jilţ 1800 de mineri lucrează în cariere, în condiţii deosebite, la SNLO aproximativ 4700 de mineri iar la EMC Rovinari 80% din totalul salariaţilor. În materialul prezentat Ministrului Muncii, Sulfina Barbu, liderul FNME Marin Condescu a tras un semnal de alarmă asupra condiţiilor de muncă şi arată necesitatea menţinerii acestora. „Condiţiile de muncă specifice, desfăşurate în carierele de extracţie a lignitului prin lucrări miniere la zi, generate de mediul de muncă în intercondiţionare cu sarcina de muncă, respectiv efortul fizic, solicitarea nervoasă, temperaturi extreme, umiditate, variaţii curenţi, zgomot, pulbere, toate acestea sunt elemente care au un impact major asupra stării de sănătate a lucrătorilor. Acest lucru ne determină să susţinem menţinerea înregistrării locurilor de muncă, în condiţii deosebite”, a mai arătat Marin Condescu, în materialul prezentat Ministrului Sulfina Barbu, la începutul lunii noiembrie.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: