Acasa / Economic / CE Turceni, în vizorul lui Ciurel

CE Turceni, în vizorul lui Ciurel

Fostul director al CE Rovinari Laurenţiu Ciurel acuză conducerile ce au asigurat manageriatul la termocentrala Turceni, în perioada 2009-2011, de faptul că nu au recuperat pierderile cauzate unităţii, în valoare de 35 de milioane lei. Ciurel declară că reprezentanţii de la CE Turceni au dat energie către Hidroelectrica, pe baza unui contract de întrajutorare, fără a o reprimii, în schimb, ea fiind dată la preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţă.

Declaraţii grave făcute de fostul director general al CE Rovinari la adresa Complexului Turceni, ieri, în conferinţa de presă, organizată de USL Gorj. Laurenţiu Ciurel susţine faptul că unitatea de pe Jiu pierde zeci de mii de euro de pe urma contractelor de întrajutorare încheiate cu Hidroelectrica încă din 2009. „Legea dă voie producătorilor de energie, să facă între ei contracte de întrajutorare, în situaţii de avarii. Dar tot legea spune că energia trebuie returnată. Datorită influenţei politice masive, în 2009 CE Turceni a dat energie către Hidroelectrica, pe baza unei asemenea înţelegeri, însă, contractul nu a funcţionat în ambele sensuri”, a precizat Ciurel. Acesta a relatat mass-mediei faptul că în 2009, termocentrala a dat energie în bandă către Hidroelectrica la un preţ mai mic cu 10 euro decât cel practicat pe piaţă. „În 2010 se dau 75000 MW h la preţ de 182lei /MW iar în 2011 diferenţa dintre preţul dat pe MW şi cel de pe piaţă este de 20 euro, timp în care conducerea termocentralei face credite pentru investiţiile de mediu”, a mai precizat Ciurel.

Ciurel: „aceste contracte, teme de început pentru domnul Răuţ”

Deranjat de faptul că nu au existat, în ultimii trei ani, sesizări cu privire la aceste contracte, considerate păguboase, Ciurel găşeşte chiar şi o soluţie. Acesta este ferm convins de faptul că „aceste contracte pot constitui o nouă temă de lucru pentru noul şef de la Corpul de Control, Ion Răuţ. Spre surprinderea unora controalele şi puterile pe care noul şef al Corpului de Control le are nu îi dau voie să verifice contractele care îl interesează, să spunem în mod personal”, a spus fostul director general al CE Rovinari. Ion Răuţ a precizat în acest sens că „acest control prin sondaj se face pe baza deciziei date de directorul general iar controalele tematice pe baza programului semestrial care deja este aprobat”. Cât priveşte posibilele nereguli comise sau depistate în contractele încheiate, Răuţ susţine faptul că acest lucru se aduce la cunoştiinţa directorului general, care va emite o decizie.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*