spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomicCEO trebuie să retehnologizeze toate grupurile energetice până în 2021. De ce...

    CEO trebuie să retehnologizeze toate grupurile energetice până în 2021. De ce nu poate să respecte termenul impus de Comisia Europeană

    Complexul Energetic Oltenia (CEO) și toți producătorii pe bază de cărbune din România și Europa sunt obligați ca până în anul 2021 să reducă emisiile poluante pentru dioxidul de sulf (SO2), oxizii de azot (NOx) şi pulberi (PM), mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) şi florură de hidrogen (HF). Acest lucru înseamnă modernizarea instalațiilor de ardere, dar și închiderea acestor capacități în perioada de retehnologizare. În România funcționează șase termocentrale pe lignit, dintre care cele mai puternice sunt în Gorj și două pe huilă, alcătuite din 16 instalații mari de ardere (IMA).

    Sorinel Boza, managerul CEO, a precizat că, deocamdată, nu se știe cât va costa investiția: „Este o conformare care trebuie realizată până în 2021 de către toți producători de energie pe cărbune din Europa, nu doar Complexul Oltenia. Sunt în plin proces. Trebuie făcute studii și este greu de spus cât costă“.

    Peste 400 de instalații de ardere neconforme în Europa

    Sorinel Boza a precizat că o eventuală solicitare de amânare de la termenul de conformare trebuie luată de către reprezentanții statului român: „E devreme de spus dacă se impune o amânare. Dacă se va luat o decizie în acest sens, aceasta trebuie susținută de Ministerul Energiei. Nu putem să solicităm în numele nostru. Dacă va fi o derogare, va fi pentru toți producători . (…) Aceste decizii sunt luate de foruri decizionale la nivelul Ministerului Mediului, Energiei și toate cele implicate. Până la urmă trebuie să fim o voce care să vorbească pentru toți producătorii pe cărbune“.

    Constantin Bălășoiu, membru în Directoratul CEO, a precizat că în toată Europa sunt peste 400 de grupuri energetice neconforme, care nu pot fi reabilitate într-un timp așa de scurt: „La nivelul Uniunii Europene sunt peste 500 de instalații mari de ardere, care, de obicei, se focalizează pe un grup energetic. Deci sunt peste 500 de grupuri energetice, din care peste 406 sunt neconforme. În situația noastră, pe noile niveluri stabilite de Comisia Europeană sunt încă 406 mari instalații de ardere. Este greu de crezut, și este opinia noastră, că peste 400 de instalații mari de ardere se vor putea conforma într-un interval atât de scurt pentru că este nevoie să se fabrice mii sau zeci de mii de unități de producție care înseamnă arzătoare cu NOX redus. Totul trebuie implementa în instalațiile de ardere. Totul este o chestiune de timp. Complexul Energetic nu are probleme cu banii și nu are probleme în a realiza acest lucru, problema este că cel care trebuie să facă această lucrare trebuie să o replice la încă 406 instalații mari de ardere din Europa“.

    „Nu există o capacitate așa de mare“

    Mai mult decât atât, capacitatea de executare a lucrărilor de retehnologizare nu poate face față cerințelor. „După informațiile noastre, la ora actuală în Europa nu există o capacitate așa de mare nici pentru producerea elementelor cu componente ale acestor modificări la instalațiile de ardere și nici la nivelul antreprenoriatului“, a mai precizat Bălășoiu.

    Pe de altă parte, capacitățile de producție trebuie închise pe perioada efectuării lucrărilor, ceea ce înseamnă funcționarea la jumătate de capacitate: „România are și o specificitate: faptul că România se poate conforma până în 2021, dar înseamnă să oprim jumătate din capacitate într-un an și jumătate. Întrebarea este: poate România să stea timp de trei ani cu 50% din cei 25% cât acoperim din piața de energie?”, a menționat Constantin Bălășoiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: