spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicContract de transport, prelungit cu CFR Marfă

    Contract de transport, prelungit cu CFR Marfă

    Conducerea CE Oltenia susţine că activitatea de producere energie nu este afectată de anularea licitaţiei de transport cărbune, deşi stocurile în termocentrale sunt mai mici decât cantităţile prognozate. Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu a declarat pentru Acces Tv că deşi procedura este suspendată, se poate prelungi printr-un act adiţional contractul de transport cărbune avut cu CFR Marfă.

    În comunicatul de presă remis de conducerea CE Oltenia se arată că: „în această perioadă, există cerere de energie şi, implicit, cerere de cărbune, stocurile existente în centralele CE Oltenia fiind minime. CE Oltenia funcţionează cu 80% din capacitate în timpul săptămânii şi 50% în weekend, ceea ce conduce la un necesar de peste 1,5 mil tone cărbune, lunar”. În aceste condiţii, şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu susţine că stocurile de cărbune din termocentrale sunt minime faţă de prognozările făcute, acesta respingând total ideea că CE Oltenia ar putea rămâne fără cărbune în urma anulării licitaţiei de transport lignit. „CE Oltenia nu va rămâne fără cărbune! Procedura este suspendată, însă soluţia este ca printr-un act adiţional să mai prelungim o perioadă contractul avut cu CFR Marfă, până când vom încheia un alt contract. În 2013, licitaţia organizată pe transport nu s-a finalizat şi am tot încheiat acte adiţionale.Vom afla când se va putea organiza o nouă licitaţie”, a explicat Aurel Medinţu.

    Rezerve de cărbune, suficiente

    În ceea ce priveşte situaţia stocurilor de cărbune, aici, administraţia dă asigurări bune, precizând că situaţia este sub control. CE Oltenia mai are contract asigurat cu CFR Marfă până pe 15 februarie, după care, aşa cum a precizat Aurel Medinţu, se va trece la încheierea de acte adiţionale, dacă nu se va putea organiza o nouă licitaţie. La ora actuală stocurile de cărbune din termocentralele Turceni, Craiova şi Işalniţa sunt mici, comparativ cu planificările făcute. „La Termocentrala Turceni avem un stoc de 238 000 tone cărbune, la Craiova 2 -215 000 tone faţă de un plan de 290 000 tone iar la Işalniţa, 258 000 tone, faţă de planificarea de 264 000 tone lignit. Din acest motiv, am precizat că stocurile nu sunt la capacitate maximă”, a mai completat Medinţu. Conform administraţiei, aceste stocuri din termocentrale permit o funcţionare pe producerea de energie, de maxim 11 zile. La aceste cantităţi de cărbune, se mai adaugă şi cele 800 000 t cărbune, existente deja în depozitele Diviziei Miniere. Medinţu este convins de faptul că CE Oltenia nu va fi afectată ca şi imagine de faptele săvârşite de unul din participanţi la licitaţie, şi asta ca urmare a faptului că „nu au legătură cu compania şi este un joc între cele două companii”. Ieri, CE Oltenia funcţiona cu zece grupuri energetice, la o producţie de 2480 MWh, compania a livrat în Sistemul Naţional aproximativ 2300MWh.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: