spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicMina Tehomir, aproape de închidere

    Mina Tehomir, aproape de închidere

    Subteranul se va închide. Declaraţia a fost dată pentru un cotidian local de către secretarul de stat pe energie, Rodin Traicu. Situaţia va crea o oarecare stare de tensiune în rândul minerilor din Tehomir, în condiţiile în care la ora actuală Mina Dragoteşti funcţionează la acelaşi nivel de performanţă ca şi o carieră profitabilă.

    În prezent la Mina Tehomir mai lucrează aproximativ 150 de mineri, pe schimburi, cu două abataje în funcţiune. Deşi în general se spune că minele de subteran funcţionează pe pierdere, la Mina Tehomir situaţia este cu totul alta. Cu o producţie lunară de 40.000 de tone, o putere calorică a lignitului de peste 2.100 kilocalorii/kg şi un preţ al cărbunelui /tonă de 50 de lei, Mina Tehomir funcţionează pe profit şi nu se compară cu minele sociale din Bazinul Motru, acolo unde preţul de producţie pe tona de cărbune ajunge la 80-90 lei. Mina este prevăzută a fi închisă la finele anului 2013, după cum au declarat surse sindicale, ulterior acestui proces minerii urmând a fi redistribuiţi în cariere.

    Ruşeţ: „Sper ca sindicatele să fie mai active”

    Într-o atare situaţie, fostul lider de sindicat şi preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ a declarat că sindicatele din zonă ar trebui să se implice mai mult şi să fie mult mai active. „Mă doare o asemenea iniţiativă şi sper ca sindicatele să fie mai active, să lase interesele personale pe planul doi şi să meargă pentru a rezolva interesul de grup. Acolo cred că sunt condiţii pentru ca mina să funcţioneze până la finele anului 2014 iar preţul este unul bun”, a declarat Ion Ruşeţ. De altfel, din experienţa sa, liderul democrat crede că în acest caz se impune o abordare profesionistă. Avându-se în vedere faptul că Ion Ruşeţ a fost preşedintele sindicatului din Bazinul Jilţ, acesta speră ca sindicatele să-i ceară sprijinul încât la masa discuţiilor să realizeze o strategie menită să salveze situaţia existentă. „Acolo este un director tânăr, cu alte opţiuni politice. Sper ca acesta să se implice pentru a dezvolta activitatea şi să nu îndeplinească un ordin politic ca s-o închidă”, a mai completat Ion Ruşeţ.

    Traicu: „Minele de subteran vor fi închise”

    Secretarul de stat pe energie din Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat că minele de subteran se vor închide. „Subteranul nu mai are nici-o șansă. Minele nu se mai justifică economic”, a declarat secretarul de stat pentru Gorj Domino. Contactat telefonic, pentru mai multe detalii, Traicu a declarat sec că se va realiza un studiu, însă, nu a putut oferi mai multe informaţii despre Mina Tehomir. Ceea ce nu ştie secretarul de stat, Rodin Traicu este că Mina Tehomir, subteranul care se vrea a fi închis este cea care salvează situaţiile grele de la minele din Motru. Cum? Foarte simplu. La cei 42 de mineri din Motru aduşi să lucreze la Mina Tehomir se vor mai adăuga alţi 25 de mineri, din zonă. Aceştia vor fi încadraţi în muncă prin contract individual de muncă, urmând să aibă aceleaşi drepturi ca şi colegii lor din Jilţ.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: