spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăEconomicNegocieri de drepturi în CEO

    Negocieri de drepturi în CEO

    În după-amiaza zilei de ieri au fost reluate negocierile la nivel de CEO, în comisia mixtă, sindicate –administraţie. Unul din punctele avute în atenţie de sindicate a privit uniformizarea salarială, dar şi adaosul salarial. La şedinţa de negociere a participat din partea administraţiei şi directorul Diviziei Financiare, Laurenţiu Ciobotărică.

    ceo-divizia-miniera

    Sindicatele au răspuns prezent adresei înaintate de admininistraţia CEO cu privire la reluarea negocierilor în comisia mixtă. Acestea s-au prezentat la negocieri în speranţa că vor începe discuţiile privind uniformizarea salarială sau adaosul salarial, drepturi pe care le consideră obligatorii pentru angajaţi. Primul punct dezbătut a fost acela privind acordarea ajutoarelor sociale, fiind aprobate 30 de astfel de cereri. Potrivit directorului Departamentului Relaţii cu Comunitatea, Ion Ruşeţ, s-a stabilit ca în următoarea perioadă să fie modificat regulamentul privind acordarea acestor ajutoare. „Au fost câteva subiecte de dezbătut, unul dintre ele este cel legat de acordarea unor ajutoare pentru colegii noştri aflaţi în situaţia unor boli grave şi incurabile sau accidente de muncă. Am avizat 7 note către directorat pentru acordarea unor ajutoare financiare şi de asemenea am acordat peste 20 de ajutoare pentru colegii aflaţi într-o situaţie dificilă. De asemenea, am stabilit modificarea regulamentului de acordare a ajutoarelor sociale în câteva etape vom avea comisie de lucru şi vom soluţiona această divergenţă care exista între administraţie şi sindicate pe această temă”, a declarat Ion Ruşeţ.

    Uniformizare pe etape

    Legat de uniformizarea salarială, administraţia a declarat că urmează a se face o analiză în acest sens, susţinând că aceasta poate fi făcută treptat. Ion Ruşeţ spune că dacă se va proceda la realizarea acestui lucru, se va renunţa la adaosul salarial. „Administraţia este preocupată de acest subiect şi este dispusă la o analiză corectă, dar la ora actuală nu putem vorbi de o echilibrare totală, cum doresc o parte din colegii sindicalişti. Această echilibrare poate fi realizată pe mai multe etape. Dacă discutăm de o demarare a procesului de echilibrare a salariilor înseamnă că nu trebuie să mai avem în discuţie acel proces privind majorarea adaosului, sunt lucruri care depind unul de celălalt. În opinia mea, se impune demararea acestui proces care nu se va finaliza în cursul acestui an, probabil în cursul anului viitor. Există şi posibilitatea renegocierii CCM-ului dacă partenerii noştri de dialog doresc acest lucru”, a mai declarat Ion Ruşeţ.

    Niciun rezultat concret

    caldaruseDin partea sindicatelor, liderul Gabriel Căldăruşe a declarat că deşi au existat discuţii, nu s-a ajuns la un rezultat concret, aşteptat de sindicalişti. „Noi, Sindicatul Mine Energie Oltenia, susţinem că trebuie făcut neapărat în cel mai scurt posibil acea echilibrare a salariilor. Suntem conştienţi de faptul că nu poate fi făcută toată odată, dar măcar să fie făcut un pas important într-o perioadă scurtă. Noi considerăm că există resursă financiară şi credem că există posibilitatea ca cel puţin 2500 de salariaţi să beneficieze de acea echilibrare a salariilor. Punctul de vedere al directorului financiar a fost acela să le dăm posibilitatea să închidă luna octombrie ca să vadă o situaţie la zi, cum ne situăm”, a declarat liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe.

    parvulescuVicepreşedintele FNME, Dumitru Pârvulescu, susţine că se doreşte tergiversarea acestor probleme din CEO. Liderul FNME a declarat totodată că administraţia nu va acorda cota de cărbune în bani. „În ceea ce priveşte cota de cărbune, administraţia a zis franc că nu va acorda în bani această cotă, iar salariaţilor li se vor crea condiţii pentru a ridica această cotă. În privinţa adaosului lunar, aici, a fost un punct de vedere al Federaţiei noastre, prin care am spus că noi considerăm că se doreşte tergiversarea discutării acestui subiect pentru a se face ce s-a făcut în 2014, adică fondul de salarii consumat să fie mai mic decât fondul de salarii programat, astfel încât conducerea administrativă să meargă cu o economie la acest capitol, iar în anul următor să se plece de la un fond de salarii programat mai mic decât ar trebui, adică până la maxim fondul de salarii care se va consuma anul acesta”, a declarat vicepreşedintele FNME, Dumitru Pârvulescu. Cât despre armonizarea salariilor, Dumitru Pârvulescu spune că trebuie începute demersurile în acest sens. „Au plecat cei 2000 de salariaţi care au avut un câştig mediu peste câştigul mediu pe unitate. Dacă acei bani de diferenţă între câştigul mediu şi câştigul mediu pe unitate li se acorda, cel puţin, în primă fază, salariaţilor cu clase foarte micim era o intenţie extraordinară şi nu afecta deloc fondul de salarii”, a mai spus Dumitru Pârvulescu. Liderii de sindicat de la FNME şi Univers au înaintat o adresă administraţiei prin care au solicitat prezentarea situaţiei financiare a companiei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: