spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicCE Oltenia poate da 2-3000 de MW putere, la -40º C şi...

    CE Oltenia poate da 2-3000 de MW putere, la -40º C şi la +40º C, susţine Ciobotărică

    Preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, a susţinut în presa de specialitate că CE Oltenia poate da 2-3000 de MW putere, la -40º C, la +40º C, pe secetă prelungită, zi sau noapte.

    ciobotarica

    Într-un interviu acordat publicaţiei Bursa.ro, managerul interimar al Complexului a spus câteva dintre obiectivele pentru anul acesta, la CE Oltenia. „Având în vedere orientările europene actuale din domeniul energetic care cataloghează energia pe bază de cărbune ca fiind principalul responsabil pentru încălzirea globală, obiectivul nostru permanent este menţinerea poziţiei companiei în piaţa de energie, în condiţiile în care consumul în România a scăzut până la maxim 7.000 MW, iar energiile regenerabile au ajuns la o capacitate instalată de circa 5.000 MW. CE Oltenia este puternic dezavantajată de actuala legislaţie rezultată din tendinţa de „decarbonizare”, deşi există o serie de studii care arată că emisiile de gaze cu efect de seră din Europa ajung doar la un procent de 10% la nivel mondial. În aceste condiţii, ne îndreptăm eforturile atât către realizarea unei producţii de energie şi de cărbune cu respectarea tuturor limitărilor de mediu impuse, cât şi către optimizarea permanentă a costurilor de producţie, astfel încât preţul de vânzare să poată asigura autofinanţarea costurilor de exploatare şi modernizare, dar şi achiziţionarea întregii cantităţi de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferentă producţiei, în condiţiile în care, începând din 2013, au fost interzise alocările cu titlu gratuit. Aceste obiective reprezintă o provocare pentru companie, ce impune o luptă continuă cu realitatea, respectiv cu schimbările climatice şi cu noile ţinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, raportat la necesarul de energie din ţară noastră şi la resursele de care dispune”, a precizat Ciobotărică într-un interviu publicat de Bursa.ro.

    Măsuri de eficientizare

    „CE Oltenia este o companie integrată de producere a energiei electrice şi exploatare minieră. Având propriile cariere, putem controla costurile cu combustibilul în ponderea produsului finit – energia, cărbunele fiind o parte semnificativă a costului pe MWh (circa 40%). Rezultatele companiei sunt influenţate şi de o serie de factori externi care nu sunt controlabili de către societate şi care depind de politica sectorială în domeniul energiei. Referitor la mediul extern, pot menţiona că, prin diligenţele făcute de reprezentanţii companiei, s-a reuşit obţinerea unei hotărâri de guvern pentru declanşarea procedurilor de expropriere în vederea deblocării activităţii carierelor miniere care ne va permite reduceri de cheltuieli semnificative faţă de cererile exagerate ale familiilor care au proprietăţi în faţă excavatoarelor. Cât priveşte mediul intern, ne propunem implementarea unui program de restructurare – reorganizare – eficientizare care să crească productivitatea muncii, performanţa individuală şi, implicit, a companiei. Conducerea companiei este convinsă că toţi salariaţii sunt conştienţi de necesitatea unui efort colectiv pentru susţinerea acestor demersuri, în contextul actualelor orientări mondiale privind energia produsă pe baza de cărbune”, a mai declarat managerul CEO pentru Bursa.ro.

    Plan de investiţii

    Managerul interimar al CE Oltenia susţine din acest an investiţiile în liniile tehnologice, dra şi reabilitarea şi modernizarea unor grupuri energetice.
    „Pe lângă investiţiile tehnologice ce au ca rezultat siguranţa în funcţionare a capacităţilor de producţie, reabilitarea şi modernizarea grupurilor energetice cuprinse în PNI (Planului Naţional de Investiţii) şi încadrarea în limitele impuse de legislaţia europeană pentru emisiile de poluanţi în aer, apă, sol, CE Oltenia alocă sume importante pentru redarea suprafeţelor de teren afectate de exploatările miniere în circuitul silvic/agricol şi pentru îndeplinirea tuturor condiţiilor necesare desfăşurării activităţii de producţie fără afectarea comunităţii locale, mai precizează directorul general interimar al companiei.

    Nu riscă insolvenţa

    Laurenţiu Ciobotărică a dat asigurări din nou că la CEO nu se pune problema intrării în insolvenţă. „Compania are contracte perfectate pentru acest an. Asigură o cota de piaţă de 30% din consumul de energie electrică din SEN (Sistemul Energetic Naţional). La ora actuală, compania a achitat toate obligaţiile financiare către bugetul de stat, asigurări sociale, prestatorii de servicii, inclusiv ratele către băncile finanţatoare ale proiectelor de mediu, conform prevederilor contractuale. Vor fi implementate permanent măsuri de eficientizare a activităţii, astfel încât CEO să-şi menţină poziţia pe piaţă de energie şi să nu apară riscul de a nu-şi mai putea continua activitatea”, a mai menţionat managerul CEO.

    Cărbunele, vital

    În acelaşi interviu acordat publicaţiei Bursa.ro, Laurenţiu Ciobotărică a susţinut că, în continuare, energia pe bază de cărbune este vitală pentru stabilitatea SEN. „În comparaţie cu principalii producători de energie din piaţa românească, CE Oltenia deţine o prezenţă semnificativă pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem pentru menţinerea securităţii şi stabilităţii în funcţionare a SEN, în condiţiile funcţionarii aleatorii a producătorilor de energie regenerabilă. Cu o capacitate totală instalată de 3500 MW, în condiţii de eficienţă şi conformare la condiţiile de mediu impuse de UE, CE Oltenia poate asigura 30% din consum. Poate da 2-3000 de MW putere, la -40o C, la +40o C, pe secetă prelungită, zi sau noapte”, a mai spus Ciobotărică explicând că, de fapt, viitorul CE Oltenia depinde de strategia energetică naţională ce va trebui elaborată ţinând cont, însă, de constrângerile impuse de legislaţia europeană.

    Pericolul există

    Şeful CE Oltenia a declarat, însă, că există şi pericole pentru producătorul de energie pe cărbune din Oltenia. „Dezvoltarea aproape necontrolată a energiilor regenerabile, impredictibilitatea lor şi dezechilibrele majore pe care le introduc în sistem pun în pericol atât funcţionarea producătorilor siguri (pe cărbune), cât şi siguranţa Sistemului Energetic Naţional. Nu în ultimul rând, trebuie readus în discuţie faptul că în nicio altă ţară nu mai întâlnim varianta monosursă de organizare a producătorilor de energie, aşa cum este în România. În toate ţările europene, marile companii au ca sursă de producere a energiei electrice mixul energetic”, a mai declarat managerul în presa de specialitate. Acesta a mai adăugat şi faptul că, în mare parte, listarea companiei este condiţionată de soluţionarea de către ANRM a problematicii referitoare la evaluarea resurselor minerale ale CE Oltenia, dar şi de majorarea capitalului social al societăţii cu valoarea terenurilor pentru care au fost eliberate certificate de atestare a dreptului de proprietate.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: