spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicPremieră la SNLO, după doi ani

    Premieră la SNLO, după doi ani

    Pentru prima oară în ultimii doi ani, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) va trebui să livreze în această lună beneficiarilor o cantitate de 1,6 milioane tone cărbune. Această nouă situaţie a apărut în condiţiile în care anul se dovedeşte a fi unul favorabil producţiei de energie, produsă pe bază de lignit. Creşterea cererii de energie a făcut ca printr-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul să permită complexurilor să ia cu împrumut cărbune din rezerva de stat.

    Perioadă mai mult decât favorabilă pentru SNLO şi asta ca urmare a faptului că pentru luna septembrie Societatea Lignitului va trebui să livreze o cantitate de 1,6 milioane tone cărbune. Directorul asistent manager, din cadrul SNLO, Mircea Mezinca a declarat că este pentru prima oară în ultimii doi ani de când SNLO nu a mai livrat o asemenea cantitate mare de cărbune. „Avem pe luna septembrie de livrat peste 1,6 milioane tone, cam cu 200 de mii de tone de cărbune mai mult decât în luna august. Vom lucra tot la un program de cinci zile şi vom face faţă cererii crescute. În stoc mai avem, în prezent, o cantitate de 300 de mii de tone. Singurul lucru care ar putea să ne creeze greutăţi ar fi cel legat de transport, mă refer la transportul pe CFR, însă, să sperăm că nu vom întâmpina dificultăţi”, a mai declarat Mircea Mezinca.

    Mai mult cărbune, mai multă energie

    Asemeni SNLO, anul 2011 s-a dovedit a fi extrem de bun şi pentru complexurile energetice, lucru ce nu poate fi spus şi în cazul Societăţii Hidroelectrica şi asta urmare a lipsei ploilor. În prezent, Complexul Turceni funcţionează cu patru grupuri, cantitatea de energie livrată fiind de 24000MWh. Purtătorul de cuvânt al CE Turceni Elena Zamfir a declarat că spre deosebire de primele opt luni ale anului precedent, în aceeaşi perioadă a anului 2011 s-a înregistrat o creştere de energie de 36%. Creşterea de energie face ca şi Bazinul Jilţ, aflat în componenţa termocentralei să înregistreze o solicitare de a livra mai mult cărbune. Directorul Direcţiei Miniere Ion Paraschivu a declarat, în acest sens, „cu greu reuşim să facem faţă cererii mari de cărbune, asta în condiţiile în care avem program la cinci zile. Producem zilnic 30 de mii de tone, însă, livrăm 22 de mii. Este greu, dar ne descurcăm”. La Complexul Energetic Rovinari au fost realizate investiţii importante, în parte impuse de Uniunea Europeană, însă, sindicatele au nemulţumiri. Cu alte cuvinte, acestea aşteaptă o rectificare bugetară, aşa încât să se poată realiza programul de revizii, care a fost amânat, urmare a lucrărilor majore de investiţii. „Aşteptăm o rectificare bugetară, încât să putem plăti exproprierile şi să putem da drumul la fronturile de lucru. Am fost privaţi de o funcţionare normală sau mai bine zis am rămas mai în spate. Trebuie să mutăm şi un depozit de cărbune, practic avem nevoie de investiţii serioase, în special pe capitolul revizii”, a mai precizat Golea. În prezent, la Termocentrala Rovinari se funcţionează cu două grupuri, cu o putere medie de 510 MW. Conducerea CE Rovinari a precizat că pe primele opt luni ale anului 2011 s-a dat aproximativ 3,5 milioane MWh.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: