spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicCEO produce maxim, dar nu scapă de disponibilizări

    CEO produce maxim, dar nu scapă de disponibilizări

    Societatea statului Complexul Energetic Oltenia funcţionează, în această perioadă, la capacitate maximă, producătorul de energie electrică şi cărbune având în funcţiune 11 grupuri energetice, dintr-un total de 12. Tot în aceste zile, conducerea Complexului Energetic Oltenia lucreză la un program de reorganizare a Sucursalei Divizia Minieră pentru a eficientiza activitatea carierelor. De asemenea, un proiect al Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru noul an va fi finalizat în această săptămână şi transmis Ministerului Energiei, acesta conţinând şi măsuri de restructurare care va presupune din nou disponibilizări în rândul angajaţilor.

    termo-rovinari

    În momentul de faţă, Complexul Energetuc Oltenia asigură 30% din producţia de energie electrică, în cadrul Sistemului Energetic Naţional, iar livrările au atins şi 3.000 de megawaţi în reţea, fiind considerat un record al ultimilor ani. Minerii sunt însă, cei mai avantajaţi de situaţie pentru că şefii companiei nu vor mai fi nevoiţi prea curând să-i trimită pe aceştia în şomaj tehnic, aşa cum s-a mai întâmplat din cauza cererilor scăzute de energie. În total, la Complexul Energetic Oltenia lucrează 15.300 de persoane, respectiv în carierele miniere, la cele patru termocentrale, în unităţile de mentenanţă şi alte servicii prestatoare. „Complexul Energetic Oltenia este producător de energie care poate funcţiona continuu, indiferent de condiţiile atmosferice. Începând de la 1 ianuarie 2016, CE Oltenia funcţionează cu 11 grupuri energetice, acoperind o cotă de 30% din producţia de energie electrică din Sistemul Energetic Naţional. În data de 7 ianuarie 2016 s-a înregistrat un maximum de energie livrată în reţea, cu o putere medie de 2.900 MW. CE Oltenia dovedeşte încă o dată că lipsa cărbunelui ar duce la dezechilibre majore majore în Sistemul Energetic Naţional”, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

    Divizia Minieră, reorganizată

    În această perioadă, conducerea Complexului Energetic Oltenia lucreză la un program de reorganizare a Sucursalei Divizia Minieră pentru a eficientiza activitatea carierelor. Este vorba de reorganizarea carierelor de cărbune, în aşa fel încât preţul de const al tonei de cărbune să fie cât mai mic. Conform şefilor Complexului Energetic Oltenia, în momentul de faţă se analizează două variante de lucru pentru reorganizarea şi eficientizarea activităţii în domeniul minier. Este vorba de transformarea actualelor unităţi miniere de carieră, în exploatări miniere de carieră sau înfiinţarea a trei sucursale în care să fie incluse mai multe perimetre miniere. Sindicatele nu au fost deocamdată consultate în ceea ce priveşte procesul de reorganizare prin care trece Divizia Minieră. „Este un proces în derulare.Trebuie să ni se prezinte şi nouă. Nu pot să-mi spun părere despre ceva care încă este în derulare şi nu este finalizat”, a specificat Nelu Roşca, lider de sindicat la Motru. Vicepreședintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Constantin Mitrescu, a declarat că nu este în atributul liderilor de sindicat reorganizarea Diviziei Miniere. „Am auzit de acestă iniţiativă şi nu cunosc ce se întâmplă. Nu este apanajul sindicatelor să se ocupe de acest lucru, ci administraţia ia toate deciziile în ceea ce priveşte reorganizarea. Nu este în apanajul administraţiei să vadă care este organizarea la sindicate.”, a menţionat Constantin Mitrescu de la FNME. Totuşi, preşedintele Sindicatului „Lignitul” Oltenia, Constantin Crețan, a afirmat că vor exista analize făcute la fiecare carieră sau unitate în parte şi că vor trebui să existe şi consultări. „Cu siguranţă că se va face o analiză la fiecare carieră în parte în funcţie de indicatorii economici şi se va vedea unde se face performanţă şi unde nu, care este costul pe tona de cărbune şi alţi indicatori”, a precizat Constantin Creţan, lider sindical.

    Ciobotărică a prezentat proiectul de buget

    Liderii de sindicat și conducerea Complexului Energetic Oltenia au avut, la sfârşitul săptămânii, trecute o primă întâlnire în anul 2016. Cu această ocazie, reprezentanților salariaților le-a fost prezentat un proiect al Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru noul an. Astfel, sindicaliștii s-au prezentat la Sediul Diviziei Miniere al CEO pentru a le fi prezentat un proiect al Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2016, dar, liderii de sindicat nu au dorit să facă prea multe comentarii pe marginea acestui subiect. „Din buget ne vom da seama dacă vor avea loc disponibilizări de personal sau nu. Se va vedea clar pentru ce număr de salariaţi a fost fundamentat acest buget”, a menţionat Constantin Creţan, lider de sindicat din zona Rovinari. Important este că Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, a declarat că şi-a propus să evite pe cât se va putea, în acest an, disponibilizările de personal, deşi proiectul de buget actual ar impune câteva sute de disponibilizări. Rămâne de văzut care va fi varianta finală a conducerii CEO ce va fi trimisă, în această săptămână, Ministerului Energiei.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: