spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicProgram de şapte zile din septembrie

    Program de şapte zile din septembrie

    Conducerea Diviziei Miniere speră ca Legea 255 pentru Bazinul Minier Jilţ şi Roşia să se aprobe în şedinţa de Guvern din data de 19 august, o parte din excavatoarele carierelor fiind trase pe dreapta. Acesta susţine că situaţia este destul de gravă, o parte din cariere fiind semiblocate de proprietarii de terenuri.

    mineri11

    daniel-antonieO parte din unităţile miniere aflate în subordinea Diviziei Miniere sunt blocate, din cauza lipsei fronturilor de lucru, problemă generată de lipsa unui act normativ legat de exproprierile pentru cauză de utilitate publică. În momentul de faţă, cea mai gravă situaţie se înregistrează în Bazinul Minier Jilţ şi la UMC Roşia, acolo unde o parte din excavatoare sunt trase pe dreapta. Deşi s-au făcut promisiuni de către reprezentanţii Ministerului Energiei cu privire la promovarea şi aprobarea Legii 255, pentru aceste zone miniere, până în prezent nu s-a realizat nimic concret. Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a precizat că situaţia actuală este destul de gravă, asta ca urmare a faptului că sunt fronturi de lucru blocate de proprietarii de terenuri. „Sunt probleme vechi, dar aşteptăm ca pe data de 19 august să se aprobe în şedinţă de Guvern –H.G. 255 pentru Jilţ Nord, Jilţ Sud şi Roşia, în prezent documentaţia aflându-se pentru avizare la Ministerul Finanţelor şi Justiţiei. Situaţia este destul de dramatică pentru că stocurile de cărbune sunt minime şi avem excavatoarele blocate. Este pusă în pericol şi aprovizionarea cu cărbune şi depunem eforturi pentru a redirecţiona livrările din Jilţ şi Bazinul Rovinari”, a explicat Daniel Antonie.

    O şansă pentru minerit

    Chiar şi cu o aprobare a Legii 255 în şedinţa de Guvern din 19 august, situaţia tot nu se va rezolva imediat. Antonie susţine că până la intrarea în vigoare a actului normativ, prin publicarea în Monitorul Oficial, ar mai trece timp, iar termocentralele au nevoie urgentă de materie primă. În aceste condiţii, Antonie crede că se va ajunge de la jumătatea lunii septembrie la trecerea la un program de şapte zile. „Dacă pe data de 19 august va intra în şedinţă de Guvern, actul normativ, situaţia nu se va rezolva imediat şi va trebui să lucrăm la şapte zile în jur de trei-patru luni, cu excavatoarele din treptele superioare pentru a putea asigura cărbunele”, a mai declarat directorul SDM. În momentul de faţă, în depozitele SDM se mai află o cantitate de cărbune de aproximativ 400 000 de tone, încercându-se a se asigura necesarul pentru buna funcţionare a termocentralelor. „Avem cariere semiblocate, sunt probleme în Jilţ, Tismana, Pinoasa, Roşia şi am făcut, până acum, tot felul de mişcări tehnologice pentru a se asigura cărbunele necesar”, a mai spus Antonie.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: