spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicProiecte de 100 de milioane de euro cu finanțare europeană! Gheorghe Cocină:...

    Proiecte de 100 de milioane de euro cu finanțare europeană! Gheorghe Cocină: „Au existat rețineri de teamă că trebuie să restituie banii!

    Peste 100 de milioane de euro au ajuns în conturile celor care au pornit o afacere în agricultură, accesând proiecte europene prin Oficiul Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale (OJFIR) Gorj. Instituția a împlinit anul acesta un deceniu de funcționare, motiv pentru care șefii au prezentat un amplu bilanț de activitate. Deși datele arată clar că Gorjul nu poate concura cu județele vecine din punct de vedere al marilor exploatații agricole, s-au făcut pași importanți.

    Peste 4.000 de proiecte finanțate cu bani europeni au fost derulate în cei 10 ani de funcționare a OFJIR Gorj pe toate liniile de accesare puse la dispoziția celor interesați. Doar anul acesta, șefii instituției speră să fie atrase la Gorj peste 8 milioane de euro, bani ce sunt investiți în ferme zootehnice, fabrici de pâine, de prelucrare a laptelui și așa mai departe. „Anul acesta, în luna septembrie, s-au împlinit 10 ani de la înființarea AFIR. În perioada 2014-2020, la nivel național, sumele sunt substanțiale, de aproape 10 miliarde de lei. La nivelul județului Gorj, începând cu anul 2007 au fost peste 4.000 de proiecte. Anul trecut au fost în jur de 400, iar anul acesta avem deja 533 de proiecte depuse. Sperăm ca suma de plată să ajungă undeva la peste 8 milioane de euro. Făcând un total, din 2007 până acum am plătit peste 100 de milioane de euro. Noi finanțăm doar proiectele mici, restul le implementează centrul regional Craiova, adică drumurile comunale, drumurile de exploatație agricolă, drumurile forestiere, alimentări cu apă și tot ce presupune sume foarte mari. Împreună cu acestea au intrat în județul Gorj peste 100 de milioane de euro”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul OJFIR Gorj, la conferința de bilanț.

    „De teamă că trebuie să restituie banii”

    Din păcate, lucrurile nu stau chiar roz. Șefii OJFIR recunosc că numeroși gorjeni se tem să acceseze fondurile europene de teama birocrației, sau, mai rău, de teamă că un eventual îi va băga la plată. „Îi așteptăm pe toți la sediul Oficiului Județean, pentru informare, să discutăm cu dânșii împreună cu consultanții, pentru că au existat anumite rețineri din partea beneficiarilor pentru accesarea fondurilor europene, fie de teamă că trebuie să restituie banii, fie de teamă că vin controale și așa mai departe. Noi îi consiliem și îi așteptăm să vină fără rețineri”, a mai spus Gheorghe Cocină.

    „Nu avem exploatații de dimensiuni mari”

    Nordul județului rămâne, în continuare, cel mai atractiv pentru investitorii în agricultură, asta deși nu ne putem compara cu județele vecine. „În județ, cu preponderență, ca și distribuție geografică, cele mai multe proiecte sunt în zona montană, iar în zona de șes activitatea este alta. Nu avem exploatații de dimensiuni mari, așa cum au Doljul, Oltul, Mehedințiul, chiar și zona Dunării, sute de hectare, încât să poată accesa sume mai mari. În principal, pe proiectele mari de exploatații agricole se merge pe achiziții de utilaje, pe prelucrarea în activitatea vegetală, cereale și alte culturi agricole. Sunt și investiții în zootehnie, fie ferme de vaci cu lapte, fie crescători de oi în zona noastră”, a explicat șeful OJFIR.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: