spot_img
6.7 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăEconomicRevizii prin rotație, la grupurile energetice

    Revizii prin rotație, la grupurile energetice

    Complexul Energetic Oltenia va fi nevoit să efectueze revizii, prin rotație, la grupurile energetice ce funcționează permanent, fără întrerupere, de luni bune, datorită cererii mari de energie. Declarația îi aparține directorului Diviziei Energetice, Aurel Medințu, acesta susținând că sunt greutăți și pe linia scăderii debitului Jiului, respectiv al creșterii temperaturilor apei, motiv pentru care se funcționează în circuit închis.

    termocentrala rovinari

    În ultimele două luni, termocentralele CEO au funcționat la capacitate maximă, seceta fiind cea care a favorizat creşterea cererii de energie pe cărbune. Acesta este și motivul pentru care specialiștii termo au în atenție efectuarea de revizii la grupurile ce au funcționat permanent. Ieri, CEO a livrat peste 2.200 MWh, grupurile fiind mai descărcate noaptea când prețurile pe PZU au fost mai mici. „Funcționăm cu șapte grupuri mari, al optulea mare e cu un singur cazan la Ișalnița și cu un grup în Craiova 2. Deci, pe timp de zi, avem o încărcare de 2.400 MW putere medie produsă, cu 2.240 –2.250 MW putere medie livrată, fiind mai descărcați noaptea pentru că prețurile sunt mici pe PZU. Avem blocul III din Turceni menținut în funcțiune pe Piața de Echilibrare și în concluzie este o funcționare bună, previzionată a fi la fel pe toată luna august. Noi trebuie să fim foarte atenți cu supravegherea și menținerea în condiții bune de funcționare a grupurilor din termocentrale. Din această cauză, vom profita de faptul că probabil la sfârșitul acestei săptămâni va fi oprit de pe Piața de Echilibrare –grupul III de la Turceni, care este menținut acum în funcțiune, pentru a remedia anumite nereguli avute, încât săptămâna viitoare să fim pregătiți fie pentru pornirea pe Piața de Echilibrare dacă Dispecerul Național consideră normal, ori să fie menținut în rezervă ca să asigurăm o eventuală înlocuire a vreunui grup aflat în funcțiune, deoarece ele au funcționat destul de mult”, a explicat seful Diviziei Energetice, Aurel Medințu. Acesta a dat ca exemplu grupul VI din Rovinari care merge de șase luni fără nici o intervenție, motiv pentru care se impune deja efectuarea unor revizii, datorită uzurilor. Sincope sunt și la capitolul apă, în condițiile în care debitul Jiului este scăzut, iar temperatura apei este crescută. „Deocamdată sunt probleme, dar in limita normalului, în condiții mai grele de funcționare. Datorită reducerii debitului și creșterii temperaturii apei se funcționează în circuit închis dar nu sunt probleme în funcționare pentru că s-au luat măsuri în timp pentru montarea filtrelor auto-curățătoare la condensatoare, condensatoarele sunt în stare bună și fac față în această perioadă”, a mai spus Medințu.

    Cărbune de la Motru pentru Turceni

    Probleme grave în Jilț, Legea 255 face ca pe parte de minerit, de aprovizionare cu cărbune a Termocentralei Turceni, să se întâmpine anumite greutăți. Medințu consideră că în situația în care nu se va aproba cât mai repede Legea 255, atunci se va pune problema aprovizionării Termocentralei Turceni, cu cărbune de la Motru. „Cărbune este suficient, dar avem o situație destul de complicată în zona Jilț, care i-ar putea afecta asigurarea cărbunelui la Turceni. În acest moment se fac analize și, dacă nu se poate debloca problemele cu Legea 255 la Jilț Nord și negocierile cu proprietarii pentru Jilț Sud, s -ar putea să transportăm cărbune pentru Turceni, de la Motru. Cărbune mai este puțin, iar fronturile de lucru sunt aproape blocate în totalitate”, a mai declarat Medințu de la CEO. De altfel, problemele din Jilț au fost făcute cunoscute de sindicatele din Federaţia Naţioanăl „Univers” ministrului Energiei, Andrei Gerea, obținându-se doar promisiuni în schimb, pentru că de la vizita acestuia nu s-a rezolvat nimic concret, în favoarea companiei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: