spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicSe vrea privatizarea CE Oltenia

    Se vrea privatizarea CE Oltenia

    Venirea Delegaţiei FMI în România este aşteptată cu îngrijorare de către sindicate, administraţie şi toţi cei care sunt implicaţi în sectorul minier şi energetic. Motivul unul simplu de altfel, zvonurile care circulă ar indica faptul că FMI şi Banca Mondială ar agrea înfiinţarea CE Oltenia doar cu anumite condiţii, una dintre acestea fiind privatizarea noii entităţi.

    Consiliul Naţional al PSD, întrunit în weekend, a constituit o întâlnire de care o parte din parlamentarii opoziţiei au profitat pentru a dezbate ce se mai aude la bursa zvonurilor. Astfel, se pare că din exterior înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia nu ar fi un proces prea bine privit, lucru care îngrijorează şi care, se pare, că ar fi fost transmis inclusiv Ministrului Economiei, Ion Ariton. Tot la nivel de zvon se mai vehiculează faptul că reprezentanţii FMI şi cei ai Băncii Mondiale ar fi de acord cu înfiinţarea CE Oltenia, însă, în anumite condiţii. Una dintre acestea este legată de privatizarea noului complex energetic, însă, nu pe pachete minoritare de acţiuni, ci în totalitate. Dacă aceasta ar fi dorinţa FMI şi a celorlalţi oficiali nu se va şti cu exactitate decât la finalul vizitei delegaţiilor în România, care se va încheia pe 7 noiembrie.

    Sindicatele nu vor privatizare

    Nu este pentru prima dată când liderii de sindicat din Bazinul Oltenia se declară împotriva privatizării sistemului minier şi energetic. Preşedintele Sindicatului Mine-Energie Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a precizat că „noi, sindicatele, nu agreăm privatizarea CE Oltenia, nici parţială, nici totală. Dacă Guvernul acceptă să dea toată rezerva strategică, va fi rău. Sunt multe semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât nu a apărut HG de înfiinţare a CE Oltenia, în Monitorul Oficial. Probabil că multe răspunsuri le vom afla după plecarea celor de la FMI”. Conştient că FMI vrea o privatizare a noii entităţi este şi preşedintele de la Energia Turceni, Eugen Iovan. Acesta a declarat ferm că parlamentarii gorjeni trebuie să susţină ideea sindicatelor.

    „Avem senatori şi deputaţi, care ne reprezintă interesele sindicale acolo şi care au plecat din rândul nostru şi trebuie să se opună privatizării. De aceea am muncit, ca să fim reprezentaţi. Şi în scrisoarea de intenţie cu FMI se vrea privatizarea”, a mai spus Eugen Iovan.

    Ciurel: „Se pierde independenţa energetică”

    Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, consideră că reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale ar dori o privatizare totală a Complexului Energetic Oltenia, pentru a fi mai uşor de realizat. „Odată vândut este mai uşor de privatizat, aşa cred cei de la FMI, care consideră că aceste companii de stat cauzează arierate şi deficit şi că, atunci când vor fi privatizate, vor crea plus”, a mai precizat Ciurel. Mai mult decât atât, acesta consideră că „după privatizarea altor zăcăminte, dacă se privatizează şi CE Oltenia, putem spune că se pierde independenţa energetică”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: