spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicŞofer de microbuz, plătit mai bine decât un profesor. Sindicaliştii ameninţă cu...

    Şofer de microbuz, plătit mai bine decât un profesor. Sindicaliştii ameninţă cu proteste

    Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ ameninţă cu proteste. Membrii sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească în această lună, în urma schimbării legii salarizării și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Conform acestei legi, în momentul de faţă există şoferi de microbuze şcolare cu lefuri mai mari decât anumiţi profesori. Sindicaliștii spun că una s-a discutat cu ei şi alta s-a făcut, iar legile s-au votat, fără ca parlamentarii să aibă habar de conţinutul proiectelor.

    Schimbarea legii salarizării îi nemulţumeşte pe sindicalişti. Dacă în această lună vor primi salariile reduse, aceştia nu mai stau pe gânduri şi spun că sunt pregătiţi să iasă în stradă. Nemulţumirea şi mai mare vine după ce, în urma acestor schimbări, şoferii de microbuze şcolare sunt mai bine plătiţi decât profesorii.
    ,,Sunt şoferii de pe microbuzele şcolare care au salariul mai mare decât un profesor debutant. Iar îngrijitorii de la noi, deşi au cele mai mici salarii, nu vor putea beneficia de niciun spor că nu se încadrează în regulamentul celor de la administraţie. Sunt probleme pe care noi le-am sesizat Guvernului. Să retragă acel proiect de pe ordinea de zi, în primul rând că una s-a discutat cu sindicatele iar în şedinţa de guvern a fost introdus alt regulament, cu alte prevederi. Prin modificarea Codului Fiscal si transferul plăţilor de la angajator la angajat, nu se poate aplica pentru personalul care are sub o normă. Adică cei care au 0.25, 0.50. este cazul muncitorilor de întreţinere de la şcolile din învăţământul rural”, a declarat Constantin Huică, lider USLI Gorj.

    În urmă cu câteva zile, profesorii au dat un ultimatum noului guvern. Dacă lefurile lor nu cresc, ei avertizează că vor ieşi în stradă. Dascălii se plâng că primesc mai puţini bani şi că veniturile le-ar fi scăzut după modificarea Codului Fiscal. Două săptămâni, doar atât are la dispoziţie Guvernul pentru a lua o decizie în privinţa sistemului de învăţământ din România, ameninţă sindicaliştii. În caz contrar, se vor muta din şcoli în stradă.

    ,,Ce putem face decât să intrăm într-o grevă, să încercăm să facem nişte acţiuni de protest care ar fi trebuit să fie făcute până acum. S-a încercat să se facă nişte mişcări sindicale, datorită faptului că toată lumea este nemulţumită de salarizarea din învăţământ. Consider că îmvăţământul este o prioritate naţională, dar doar pe hârtie, la bani sub nicio formă nu se aplică acest lucru. O să parcurgem toate etapele generale până o să ajungem la grevă generală. Sper ca toţi colegii să fie conştienţi că nu mai putem să stăm cu mâinile în sâni şi să acceptăm această soartă”, a precizat Gheorghe Neamţu, vicepreşedinte USLI Gorj.

    Ministerul Muncii a transmis un comunicat în care face precizări cu privire la efectele legii privind salarizarea bugetarilor, susţinând că scopul acesteia a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncţionalităţi majore, în sensul că pentru aceleaşi funcţii şi atribuţii funcţionarii din instituţiile statului aveau salarii diferite. Instituţia mai spune că în anul 2022, tot sistemul de salarizare va fi „complet echilibrat”, iar faptul că de la 1 ianuarie salariile foarte mari vor scădea a fost cunoscut încă din momentul dezbaterii legii în Parlament.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: