spot_img
4.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicTermo Rovinari afectată de criza de apă

    Termo Rovinari afectată de criza de apă

    Sucursala Energetică Rovinari se confruntă cu probleme în ceea ce înseamnă apa necesară sistemului de răcire. Situaţia este una criticăîn condiţiile în care cererea de energie este mare, apa este din ce în ce mai puţină, iar la priza de la Rovinari Jiul continuă să fie nedecolmatat – totul din cauza lipsei fondurilor. Iniţial, Ministerul Mediului a alocat 20 milioane lei pentru decolmatarea prizei, însă ulterior banii au fost luaţi înapoi iar singura salvare va fi abia în 2013 când se vrea a seachiziţiona o dragă.

    Lucrările de decolmatare a malului drept al Jiului, de la priza din apropierea Sucursalei Energetice Rovinari, staţionează de o bună perioadă de timp. Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, Teodor Popescu, a declarat că lipsa banilor constituie principalul impediment pentru care nu mai continuă lucrările de decolmatare. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care din cei peste 20,5 milioane lei, pe care Ministerul Mediului ar fi trebuit să-i aloce pentru aceste lucrări, nu s-a mai repartizat decât o sumă mică. La nivelul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj dezamăgirea este mare, cu atât mai mult cu cât suma alocată nu ajută cu foarte mult. Iniţial lucrările ar fi trebuit să prevadă reabilitarea prizei de apă, însă, urmare a banilor insuficienţi nu se mai poate efectua decât o decolmatare a malului drept al Jiului şi o refacere a digului. Lucrările în zona termocentralei Rovinari nu s-au realizat decât în proporţie mică, la care se mai adaugă faptul că nu s-a refăcut nici malul drept al Jiului pentru readucerea la cotele proiectate. Cele câteva utilaje aduse pe malul Jiului staţionează, grămezile de nisip puse la uscat fiind dovada certă a faptului că nu s-a mai muncit de mult. În prezent, cu lucrările blocate, singura posibilitate de reluare a lor constă în achiziţionarea unui utilaj, dragă, lucru care va fi posibil cel mai sigur în 2013. „Acum, este o nouă abordare în condiţiile în care se încearcă a se achiziţiona o dragă, care să continue lucrările de decolmatare. Acest lucru îl vom avea în atenţie pentru 2013, şi trebuie să facem rost de draga plutitoare. Mai sunt şi alte posibilităţi de decolmatare, excavator cu braţ de 18 m sau conducte de transport nisip, însă draga este soluţia cea mai bună”, a mai declarat directorul SGA Gorj.

    Termo Rovinari, deficit de apă

    Decolmatarea Jiului în zona Sucursalei Energetice Rovinari se impune în condiţiile în care în perioadele în care debitul Jiului scade, termocentrala are probleme ca şi deficit de apă, fiind nevoită să recircule apa în vederea răcirii. În prezent, situaţia la Sucursala Enegetică Rovinari este una grea, în condiţiile în care cererea de energie e mare, iar apa dă bătăi de cap –ducând şi la o creştere a consumului intern. La această problemă se mai adaugă una importantă şi anume aceea că temperatura apei poate fi un duşman al termocentralei. Surse din complex au declarat că în procent de 85% apa este re circulată, o temperatură a apei de peste 20 de grade împiedicând procesul de răcire. Acesta este şi motivul pentru care ideal este ca apa luată din Jiu să aibă o temperatură în jurul a 18 grade. Prezenţa argilei în apă constituie o altă problemă care aduce Termocentralei Rovinari multe greutăţi. La Sucursala Energetică Turceni situaţia nu este una atât de gravă, şi asta ca urmare a faptului că zona este de şes, şi nu sunt atât de multe aluviuni, barajul fiind mult mai mare în apropierea termocentralei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: