Acasa / Economic / Videanu îi cere lui Ponta să prezinte DIICOT şi DNA documentele privind vânzarea de energie

Videanu îi cere lui Ponta să prezinte DIICOT şi DNA documentele privind vânzarea de energie

Democrat-liberalul Adriean Videanu i-a cerut public marţi, într-o conferinţă de presă, premierului Victor Ponta să pună la dispoziţia DIICOT şi DNA toate documentele privitoare la vânzarea de energie la export decisă în 2010 în timpul mandatului său de ministru al Economiei, susţinând că altfel îl va acuza de tăinuire.

„Eu îi cer public primului-ministru Victor Ponta să pună la dispoziţia organelor abilitate toate documentele, altfel eu îl voi acuza de tăinuire. Dacă nu pune la dispoziţia DIICOT şi DNA toate documentele îl acuz de tăinuire. Mai mult decât atât, acest document este public din anul 2010. A descoperit apa caldă domnul Ponta. Şi chiar a fost un subiect pe care l-am discutat la unele emisiuni televizate”, a declarat Adriean Videanu, cu privire la afirmaţiile premierului potrivit cărora DIICOT şi DNA vor elucida aspectele legate de vânzarea de energie la export. Fostul ministru al Economiei a spus că premierul face o confuzie atunci când îl acuză de vânzarea de energie sub preţul pieţei prin Hidroelectrica şi a susţinut că singura excepţie pe care a făcut-o în timpul mandatului său a fost aprobarea unei cantităţi de energie la export prin Electrica SA în cadrul unui coş de energie. „Hidroelectrica nu a exportat niciun megawatt în timpul mandatului meu de ministru. Cred că domnia sa face o confuzie absolut de neacceptat privind o decizie pe care am luat-o public în urma unei discuţii la Târgu-Jiu în prezenţa sindicatelor şi a managementului tuturor companiilor energetice din Gorj. (…) Am luat atunci decizia, împreună cu toată lumea, să facem un export prin Electrica SA care să exporte energie într-un coş de energie de la Turceni, Rovinari şi Hidroelectrica într-un mix pentru a putea face un export şi a consuma stocul de cărbune existent la acea vreme la SNLO şi care nu avea niciun fel de mişcare. A fost o decizie absolut corectă, am făcut singura excepţie din timpul mandatului meu de la ordinul de a se vinde energia numai pe OPCOM în ideea de a salva locurile de muncă de la SNLO, Turceni şi Rovinari. Dacă nu consumam în 2010 acel milion de tone de cărbune de la SNLO, SNLO ar fi intrat într-o spirală de pierderi şi, probabil, ar fi putut să aibă soarta Companiei Naţionale a Huilei”, a afirmat Videanu. El a precizat că documentele prezentate de premierul Victor Ponta poartă semnătura sa şi că preţul la care s-a vândut energia a fost cel mai bun preţ de la acea oră. „S-a vândut la cel mai bun preţ pe care echipa multidisciplinară l-a găsit, eu nu am putut să mă implic în procesul de negociere, nu era calitatea mea să mă implic la ce preţ vinde Electrica energia la export”, a spus Videanu. Adriean Videanu a ţinut să-şi prezinte public scuzele faţă de titulatura de „lăutar” atribuită marţi lui Victor Ponta, declarând că nu a vrut să-i jignească „nici pe lăutari şi nici pe domnul Ponta”. „Dar este o expresie împământenită când cineva jigneşte, calomniază fără niciun fel de argument – se spune că vorbeşte după ureche, ca un lăutar”, a explicat Videanu.

AGERPRES/ (A-Daniel Florea)

2 comentarii

 1. Prostie şi sabotaje la S.C. MEDSERV MIN S.A. Târgu Jiu
   

   
  În iulie 2008, între S.C. MEDSERV MIN S.A. Tg-Jiu şi S.C. ROMAR DIAGNOSTIC CENTER S.R.L. BUCUREŞTI se încheie un contract de asociere pentru participarea la o licitaţie – pe care aveau să o şi câştige -organizată de Complexul Energetic Turceni, având ca obiect realizarea controlului medical periodic pentru salariaţii de pe platforma Turceni şi de la exploatarea minieră Jilţ. Lider de asociaţie a fost desemnată firma din Bucureşti, stabilindu-se să-i revină 60 la sută din veniturile aferente contractului, restul de 40 la sută fiind destinaţi S.C. MEDSERV MIN S.A. Tg-Jiu.
  După derularea integrală a contractului şi încasarea de către firma bucureşteană a peste 6 miliarde lei vechi de la beneficiar, printr-un concurs de împrejurări ciudate şi cu evidente nuanţe penale, S.C. ROMAR DIAGNOSTIC CENTER S.R.L. BUCUREŞTI a refuzat plata a 900 milioane lei vechi către S.C. MEDSERV MIN S.A. Tg-Jiu. Deşi prejudiciul nu pare foarte mare, suma reprezintă circa 10 la sută din bugetul anual al firmei gorjene.
  În urma cercetărilor interne efectuate în prima parte a anului 2010, au fost identificaţi salariaţii responsabili de producerea acestui prejudiciu, situaţia a fost prezentată în detaliu conducerii SNLO – acţionar majoritar la S.C. MEDSERV MIN S.A. Tg-Jiu, dar directorul general Daniel Burlan nu a avut nicio reacţie conformă cu atribuţiile sale manageriale şi cu starea de fapt prezentată. O posibilă explicaţie, în rândurile următoare.
  Documente contabile făcute pe genunchi
   
  Deşi în joc era un contract cu o valoare totală de peste 6 miliarde lei vechi, raporturile comerciale dintre firmele ce constituiseră asocierea au fost reglementate pe genunchi, în mod similar fiind întocmite şi documentele contabile! Astfel, contractele de asociere dintre părţi nu au fost înregistrate la niciuna dintre părţi, nu se specifică cine este prestatorul şi cine este achizitorul şi nu se enumeră obligaţiile părţilor. O parte dintre procesele verbale de recepţie nu au fost semnate de reprezentanţii celor două firme şi au fost elaborate după întocmirea facturilor corespondente (!). La fel, mai multe facturi nu au fost avizate corespunzător de firma gorjeană şi nu s-a semnat de primirea lor de către reprezentanţii S.C. ROMAR DIAGNOSTIC CENTER S.R.L. BUCUREŞTI. O bulibăşeală greu de imaginat, de descris şi de explicat.
  Prejudiciul de 900 milioane lei vechi s-a produs în perioada când la conducerea S.C. MEDSERV MIN S.A. Tg-Jiu se afla Adrian Zamfirescu, promovat (!), între timp, ca şef al Corpului de Control al SNLO, calitate în care ar putea, dacă ar şi dori, să stabilească exact cauzele „golului” cu pricina. Până una – alta, verificările interne au evidenţiat vinovăţia clară a directorului medical Speranţa Bălan şi a actualului contabil şef Dan Viaşu, pe atunci director economic în S.C. MEDSERV MIN S.A.
  Viaşu: „Daţi-ne ţeapă 900 milioane, dar angajaţi-mi copiii”!
   
  Tărăşenia a devenit foarte interesantă când am aflat că ambii copii ai lui Dan Viaşu sunt încadraţi cu contract de muncă exact la S.C. ROMAR DIAGNOSTIC CENTER S.R.L. BUCUREŞTI, firma ce a generat prejudiciul de 900 de milioane lei vechi firmei conduse de tatăl lor! Înţelegem acum de ce majoritatea documentelor ce au circulat între cele două firme au fost făcute pe genunchi, favorizând producerea prejudiciului.
  Înţelegem, de asemenea, de ce Dan Viaşu nu a păţit nimic. Fratele său, Nicolae Viaşu, Director Economic la Complexul Energetic Oltenia…
  Acest om este de neatins inca din anul 2006 cand era intimat in dosarul nr. 4470/95/2006 (1942/2006), Obiect dosar: ucidere din culpă (art.178 C.p.), Materia juridical: Penal , dosar aflat pe rolul Tribunalului  GORJ.
  Ieri  a fost vazut iesind de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj … oare cu ce o mai fi prejudiciat STATUL ROMAN de aceasta data ?
  Poate da Parchetul un comunicat de presa cu privire la faptele acestui om , poate avem si noi dreptul  sa stim despre ce anume este vorba?!

 2. SINDICALISTI DE LA MINERU ROVINARI SE VOR DEPLASA LA MARE PE BANI CONPLEXULUI IAR DUPA 4 ZILE DE STAT LA OPAL LA MAREA CONFERINTA ORGANIZATA DE CONDESCU LUCEAFARUL LIGNITULUI MINERI LIDERI SE VOR RELAXA IN DELTA PE BANI DIN COTIZATILE PROSTILOR CARE LE PLATESC SA NE TRAIESTI  NEA GOLEA CA STI SA NE CHELTUIESTI BANI UN AJUTOR NUN DAI NEMERNICULE LE INCHIZI GURA  MARTILOR LIDERI CA SA O DUCI TU BINE …..CELE SCRISE SE POT VERIFICA ..

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*