spot_img
10 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăEveniment62 de copii cu fapte penale în 2012

    62 de copii cu fapte penale în 2012

    Comit fapte de natură penală, dar nu pot răspunde în faţa legii pentru că sunt minori. Este cazul copiilor, care de la vârste fragede ajung să fie certaţi cu legea, îngroşând astfel numărul infractorilor. Minorii penali ajung însă în atenţia Protecţiei Copilului Gorj care adoptă măsuri după fiecare caz în parte. Doar anul trecut, pentru 36 de minori au fost luate diferite măsuri speciale de către Direcţia Generală a Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, din care patru au ajuns în plasament.

    Minorii care comit fapte penale, dar nu pot răspunde în faţa legii se află în atenţia Protecţiei Copilului Gorj, care adoptă după caz măsuri menite să-i readucă pe aceştia pe drumul ce bun. Doar anul trecut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Gorj au fost semnalate 83 de situaţii care anunţau că 62 de minori au săvârşit fapte de natură penală, dar nu răspund penal, iar pentru 36 de copii minori s-au luat măsuri protecţie specială. „Anul trecut au fost semnalate 83 de situaţii în care 62 de minori au săvârşit fapte de natură penală, dar care nu răspund pentru faptele lor, iar pentru 36 dintre aceştia au fost luate măsuri speciale, fie în cadrul familiilor, fie au fost luate măsuri de plasament. Avem patru cazuri de copii pentru care s-a luat măsura de plasament, dintre cei 36 faţă de care au fost întreprinse măsuri speciale. Ei sunt consiliaţi şi sunt luate măsuri în familie, unde sunt monitorizaţi mai aspru. Aceste sesizări vin de la Parchetele din judeţ, dar şi de la poliţie”, a declarat Constantin Zisu, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj.

    Peste 170 de dosare instrumentate cu peste 180 de infractori, minori

    Cazurile minorilor care comit fapte de natură penală sunt semnalate Protecţiei Copilului de către Parchetele din judeţ, dar şi de către organele de Poliţie. În evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj apar ca suspecţi în comiterea unor infracţiuni penale mai mulţi minori, însă, unii dintre ei au răspundere penală. La nivelul anului trecut, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj au instrumentat 172 de dosare penale în care au fost cercetate persoane cu vârste între 14 şi 18 ani. „În anul 2012 la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au fost instrumentate 172 de dosare penale cu diferite fapte săvârşite de persoane cu vârste între 14 şi 18 ani. Cele mai multe dosare întocmite se referă la infracţiuni de furt calificat şi distrugere, dar şi alte infracţiuni”, a declarat George Neagoe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Pentru minorii care nu răspund penal, Protecţia Copilului a adoptat unele măsuri speciale, printre care şi cea de consiliere a acestora. Furturile calificate sunt cel mai des întâlnite infracţiuni săvârşite de minorii: „Cele mai des infracţiuni săvârşite de aceşti minori sunt de furt calificat, 57 sesizări, zece de distrugere, însuşirea bunului găsit două sesizări, distrugere de bunuri două sesizări şi 12 pentru folosirea fără drept a articolelor pirotehnice. Reprezentanţii Protecţiei Copilului Gorj cooperează atât cu organele de poliţie cât şi cu cei de la Inspectoratul Şcolar”, a mai adăugat Constantin Zisu. Minorii penali aflaţi în atenţia reprezentanţilor Protecţiei Copilului Gorj sunt monitorizaţi din momentul în care cazurile ajung la direcţie, căutând în acelaşi timp să-i readucă pe drumul cel bun prin măsurile de consiliere pe care „le întreprind”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: