Acasa / Eveniment / Scandal cu șpăgi și falsuri la permise auto

Scandal cu șpăgi și falsuri la permise auto

Municipiul Târgu-Jiu a fost împânzit luni-dimineața, de dube cu mascați și 17 adrese au fost vizate de percheziții. Polițiști de la examinări auto, medici, instructori auto, dar și asistente s-au trezit cu Brigada Antitero a Jandarmeriei Române în case. Anchetatorii au vizat o rețea care a facilitat accesul a mai multor persoane la obținerea permiselor de conducere fără prea mult efort. Acuzațiile pornesc de la dare de mită până la fals, uz de fals sau abuz în seriviciu. Cei doi polițiști, Cristi Stroe și Daniel Ciurea au fost ridicați de mascați chiar din mașinile unde erau împreună cu elevii care susțineau proba practică. În final, ambii polițiști vor fi cercetați în stare de libertate după ce au fost audiați de procurorii de la Parchetul General.

Au fost scene incredibile în Târgu-Jiu. Medici cunoscuți ca Dana Vodislav sau Vasile Silian au fost luați pe nepregătite de mascați. Dana Vodislav era în stare de șoc când au contactat-o jurnaliștii: „Nu sunt acasă. Normal că m-am speriat. Nu știu ce treabă ar avea fiul meu”, a declarat medical oftalmolog. Nici Vasile Silian nu a declarat ceva diferit când a fost ridicat de mascați. „Clientul meu susține că nu are nicio vină și nu recunoaște acuzațiile care i se aduc”, a declarat Teodora Soare, avocatul medicului. Comunicatul anchetatorilor este însă plin de acuzații: Au fost puse în executare 16 mandate de aducere. În cauză, s-a început urmărirea penală faţă de 2 agenţi de poliţie şi un informatician (personal civil), toţi din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită. Alţii patru instructori auto şi un intermediar sunt învinuiţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în scopul obţineri unor permise de conducere pentru mai multe persoane. De asemenea, mai sunt învinuiţi patru medici şi trei asistente medicale, precum şi fiul unui medic, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu în vederea întocmirii unor fişe medicale”. Fiul medicului oftalmolog, Dana Vodislav este acuzat si el ca ar fi fost părtaș în această rețea. Tânărul a fost și el dus cu duba jandarmilor după mai bine de șase ore de percheziții. Din casa medicului Dana Vodislav au fost ridicate și câteva arme de vânătoare. Polițiștii susțin că erau deținute legal, dar au fost ridicate pentru verificări.

500 de lei adeverința medicală

Surse din rândul anchetatorilor susțin că se plătea chiar și 500 de lei pentru adeverința medicală. Costurile creșteau când venea vorba despre o programare mai rapidă la Serviciul Permise iar despre evaluarea din teren rămâne ca procurorii să stabilească cât de apți să conducă mașinile sunt cei care au obținut permisele de conducere. Cert este că ambii polițiști sunt la dispoziția instituției: „Este regretabil că astfel de suspiciuni planează asupra instituției noastre. Clar că vom revizui dosarele cu suspiciuni, 30 la număr și vom face demersuri către parchet. În privința celor trei angajați, doi agenți de poliție și angajatul civil de la serviciul IT, vor fi la dispoziția instituției până la definitivarea anchetei”, a declarat Ștefan Țacu, șeful Serviciului de Permise Gorj.

Stroe și Ciurea, „despărțiți” de procuror

Cei doi polițiști sunt cercetați în libertate și au interdicția de a nu părăsi localitatea: „Clientul meu susține că nu are nicio vină iar acum este cercetat în libertate și are interdicția de a nu părăsi țara”, a declarat Teodora Soare, avocata polițistului Daniel Ciurea. Nevinovat se consideră și Cristi Stroe: „După părerea mea este o mizerie, dar am încredere că justiția își va face treaba. Au fost percheziții domiciliare și la mașină. Au fost în regulă că doar sunt polițist de atâția ani. Oamenii s-au comportat exemplar și și-au făcut treaba. Am interdicția de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile. I-am explicat doamnei procuror că am ținut examenul cu domnul Benegui pe care îl cunosc de 19 ani pentru că așa a stabilit calculatorul, aleatoriu”, a declarat Cristi Stroe. Mai mult, pe perioada cercetării, Stroe și Ciurea nu au voie să-și vorbească, personal sau la telefon deși sunt colegi de birou. Anchetatorii au ridicat saci de documente de la medici de acasă, cabinete particulare sau farmacii și vor verifica permisele unde sunt suspiciuni că s-au eliberat fără ca persoanele să fie apte.

Un comentariu

  1. stiu un caz sigur de permis pe spaga,verificati pe branzan alexandru din balanesti voitesti deal,nu a facut nici scoala nici fise medicala,mai era si cercetat penal pt conducere fara permis si auto neanmatriculat dar cu banu faci orice

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*