spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlines63 de monumente istorice, în paragină

    63 de monumente istorice, în paragină

    Zeci de monumente istorice din judeţ necesită urgent lucrări de întreţinere şi restaurare. Conducerea Direcţiei de Cultură Gorj a scos o broşură denumită „SOS Monumentele Istorice”. Casa „Moangă” din Săcelu ar putea să se prăbuşească în orice clipă pe elevii de la Şcoala Generală din localitate. În ultimii ani, 10 monumente istorice au dispărut fie din cauza incendiilor în care au ars, fie au fost strămutate.

    Nu mai puţin de 63 de monumente istorice din judeţul nostru necesită urgent lucrări de întreţinere, conservare şi restaurare. Problema este veche şi nerezolvată. Pe lista investiţiilor la Consiliile Locale restaurarea monumentelor nu se regăseşte, cultura fiind ultima prioritate a edililor.

    S.O.S. Casa Vasile Moangă

    Conducerea Direcţiei pentru Cultură Gorj a inventariat monumentele istorice aflate în paragină şi chiar a scos o broşură denumită „S.O.S. Monumentele Istorice”. Pompiliu Ciolacu Jr, directorul instituţiei de cultură, spune că cel mai degradat monument istoric este Casa „Vasile Moangă” din Săcelu, care a rămas fără acoperiş. Nici primăria Săcelu şi nici fostul proprietar Direcţia Judeţeană pentru Tineret nu au luat măsuri pentru conservarea locuinţei, datată din secolul al XVIII-lea şi care a aparţinut logofătului Vasile Moangă, un apropiat de-al lui Tudor Vladimirescu. Conacul boieresc din Săcelu, aflat în curtea Şcolii Generale, a devenit o ruină, prezentând un risc pentru elevii acestei şcoli.
    Casa „Vasile Moangă” a trecut în patrimoniul Consiliului Judeţean Gorj, administrator fiind Muzeul Judeţean Gorj. „O intervenţie rapidă au nevoie 63 de monumente istorice. Sarcina le revine proprietarilor privaţi sau Consiliilor Locale, dar şi Mitropolia Olteniei. Casa Moangă de la Săcelu, dar şi Casa Iosif Keber din Târgu-Jiu au nevoie de reabilitări. Acoperişul de la Casa Moangă a căzut anul trecut”, a declarat pentru Radio Omega Pompiliu Ciolacu Jr.

    Restaurarea monumentelor istorice, ultima problemă a edililor

    Şeful Direcţiei de Cultură Gorj a mai precizat că proprietarii privaţi ai monumentelor istorice aflate în paragină nu au bani să le restaureze, lăsându-le, astfel, de izbelişte. Nici Consiliile Locale din judeţ nu alocă bani nici măcar pentru lucrări de întreţinere, mai spune Pompiliu Ciolacu Jr. „În mod normal, fiecare Consiliu Local ar trebui să aibă prevăzut şi un buget pentru cultură, pentru aceste monumente. O sumă cât de mică, măcar pentru întreţinerea dacă nu repararea acestora sau dacă nu, pentru soluţii provizorii”, spune directorul Direcţiei pentru Cultură Gorj. Ciolacu Jr arată cu degetul spre primăriile gorjene, însă, acesta nu vine în sprijinul edililor pentru accesarea fondurilor europene necesare restaurării monumentelor. În Gorj, 504 obiective culturale se află pe lista monumentelor istorice, din care 110 sunt biserici şi mănăstiri. În ultimii ani, 10 monumente au fost retrase de pe listă, fie din cauza incendiilor în care au dispărut, fie au fost strămutate.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: