spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesActorii din "Inimă de ţigan", îmbrăcaţi în costume ţigăneşti, lucrate de Familia...

    Actorii din „Inimă de ţigan”, îmbrăcaţi în costume ţigăneşti, lucrate de Familia Crăciun

    Cel mai scump costum adus la Târgu-Jiu ajunge la aproximativ 350 de euro

    Cea de-a patra ediţia a Târgului Meşterilor Populari din Oltenia şi-a deschis ieri porţile pentru iubitorii de artă şi tradiţie autentică. Dacă până acum la Târgu-Jiu expuneau meşteri care prelucrau lemnul, ceramica, pietrele semipreţioase sau diferite materiale textile, acum gama este foarte diversificată. Tocmai de la Bucureşti, familia Crăciun vine să expună la Târgu-Jiu costume tradiţionale ţigăneşti, costume pe care le-au îmbrăcat mari actori ai României, în telenovela „Inimă de ţigan”. Loredana Groza, Nicoleta Luciu, Florina Cercel sau Carmen Tănase sunt câteva dintre actriţele care au purtat, în timpul filmărilor, costumele, lucrate special pentru această ocazie de familia Crăciun.

    Gorjenii au posibilitatea în aceste zile să ia contact cu cele mai frumoase şi vechi meşteşuguri, preluate din generaţie în generaţie, meşteşuguri care, din păcate, sunt pe cale de dispariţie. Târgul Meşterilor Populari din Oltenia şi-a deschis ieri porţile, în prezenţa autorităţilor locale, dar şi a organizatorilor, reuşind să atragă publicul şi să îşi promoveze arta aşa cum se cuvine. Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj a fost cel care a deschis evenimentul, declarând faptul că diversitatea meşteşugurilor va face diferenţa între trecut şi prezent. „Încercăm în aceste zile să le oferim posibilitatea gorjenilor de a lua contact cu arta populară autentică. Nu sunt numai meşteri populari olteni prezenţi, noi organizatorii am luat-o puţin înainte şi am reorganizat teritorial înainte de a se produce şi am mărit Oltenia, între Bucureşti şi Arad, dar şi puţin în Africa şi în cele din urmă s-a rotunjit Oltenia, aşa cum o dorim fiecare dintre noi. Am fost obligaţi să nu acceptăm foarte mulţi meşteri, pentru că am vrut ca majoritatea să fie meşteri populari din Oltenia”, a spus Cepoi. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Radu Angheloiu s-a declarat încântat de unicitatea şi valoarea acestor meşteşuguri, dar şi de dibăcia celor care le prelucrează. „În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean doresc să salut la modul sincer şi apreciativ prezenţa acestor meşteri aici, să le urez vânzare bună şi să menţionez faptul că aceste tradiţii populare sunt cele care au păstrat fiinţa naţională şi atunci când celelalte domenii ale societăţii au fost mai diluate. Bun venit meşterilor, mult succes în promovarea artei pe care o stăpânesc!”, a spus Angheloiu. Directorul Palatului Copiilor din Târgu-Jiu, Pompiliu Ciocalu a precizat faptul că vor urma şi alte evenimente, care vor scoate în evidenţă tradiţia populară oltenească. „An de an mai mulţi meşteri vin către noi. Vreau să ştiţi că suntem o echipă şi sunt mândru că vin foarte mulţi meşteri către noi. Avem în vară Târgul Meşterilor Populari din România, dar şi un târg al copiilor meşteşugari. Sunt foarte multe produse autentice, care se fac din ce în ce mai rar”, a spus, pe final, Pompiliu Cioacu. La eveniment a fost prezent şi viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Roman-Bărbuţi.

    Straie ţigăneşti unicat, aduse în oraşul lui Brâncuşi

    Familia Crăciun, prezentă la Târgu-Jiu zilele acestea făureşte costume tradiţionale ţigăneşti „de când lumea şi pământul”. Sunt stabiliţi în Bucureşti, dar cutreieră lumea în lung şi în lat pentru promovarea valorii şi tradiţiei populare ţigăneşti, păstrată cu sfinţenie din generaţie în generaţie. Familia Crăciun îmbracă vedetele din România în straie ţigăneşti, dar şi oameni cu funcţii importante. Doamna familiei spune că uneori pentru făurirea unui astfel de costum se lucrează şi două luni. „Suntem familia Crăciun, suntem meşteri populari, care suntem invitaţi la toate manifestările culturale, care se organizează aici la Târgu-Jiu. Umblăm în toată ţara, dar şi la târgurile internaţionale. În general expunem cu cristale de cuarţ şi agate, pietre semipreţioase, reparaţii, prelucrări la metal, argint şi aur, se fac pe loc. Cine doreşte să vină cu material, lucrăm în prezenţa clientului, dar mai mult avem gablonţuri şi costume tradiţionale ţigăneşti. Prezentăm portul vechi şi portul stilizat, astea mai nou. Lucrăm şi câte o lună, două luni de zile, la cele vechi nu mai găsim materiale, doar din bătrâni”. Femeia spune că produsele sunt căutate în lumea întreagă. Ministrul Transporturilor şi-a cumpărat de la familia Crăciun un astfel de costum, profund impresionat de modul în care se lucrează. „Noi în Suedia am avut costume care au fost băgate la licitaţii, pentru că atunci am avut doar la prezentare. Foarte multe doamne din Ministerul Culturii le-au licitat. Cel mai mare preţ ajunge la 15 milioane lei vechi. Ministrul Transporturilor, la un târg ca Bucureşti, şi dânsul a cumpărat, cu toate că este ungur, noi ţigani, a spus când se va căsători fiica dânsului şi o va îmbrăca în rochia de mireasă, dar şi un costum ţigănesc. Sunt foarte apreciate pentru că sunt cusute manual, materiale se găsesc foarte greu. La noi în ţară nu se mai fabrică. Gorjenii ne apreciază foarte mult munca”, a spus femeia, care a declarat că nu este pentru prima dată când expune la Târgu-Jiu. Aceasta a mai recunoscut faptul că lucrează cu vedetele României, pe care le îmbracă cu straie ţigăneşti, ori de câte ori se iveşte ocazia. „Am lucrat cu Nicoleta Luciu, cu Loredana Groza, cu toate actriţele. Am asigurat costumele pentru filmul „Inimă de ţigan”, un film care a avut succes. De fiecare dată apelează la noi”, a adăugat doamna Crăciun.

    Artă africană la Târgu-Jiu

    Din Africa la Târgu-Jiu, Alin Salvador a ales să vină să îşi expună produsele, realizate în special din pietre semipreţioase, lucrate manual, cu o dibăcie care întrece orice limite. Spune că a mai venit la Târgu-Jiu şi că aici gorjenii s-au dovedit foarte deschişi. „Noi am venit cu artă africană, dar şi cu pietre semipreţioase. Avem şi din Africa şi din India, mai avem, însă, nu le-am adus pe toate. Nu este pentru prima oară când venim la Târgu-Jiu. Merită să venim aici…Noi am constatat că aici în România cultura africană nu este foarte bine cunoscută, tocmai de aceea vom încerca să aducem cât mai multe produse din arta africană aici”, a spus Alin Salvador. Târgul Meşterilor Populari a reunit la Târgu-Jiu peste 30 de meşteri, aducând aici produse din cele mai diversificate, de la costume populare tradiţionale, ceramică, lemn, pielărie, dulciuri, dar şi pietre preţioase şi semipreţioase.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: