spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesBoala cu o mie de feţe şi în Gorj

    Boala cu o mie de feţe şi în Gorj

    Boala cu o mie de feţe, aşa cum i se spune Bolii Lyme a ajuns şi în Gorj. Din 2011 până acum, la nivelul judeţului s-au înregistrat trei cazuri, două anul trecut şi una anul acesta. Se pare, potrivit statisticilor efectuate de specialişti, Gorjul stă bine, (dacă se poate spune aşa) la acest capitol. Din păcate, Sibiul a devenit un focar major, înregistrându-se aici 362 de cazuri. Boala Lyme este cauzată de o bacterie numită „spirochete” și se transmite prin căpușe infectate.

    Boala cu o mie de feţe face tot mai multe victime în România. Sute de români au luat anul trecut boala Lyme de la căpuşe, iar numărul lor se pare creşte de la an la an. Nici Gorjul nu a fost ocolit de această boală. Din 2011 şi până acum, la nivelul judeţului Gorj s-au înregistrat trei cazuri, două anul trecut şi unul anul acesta. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj această boală a apărut numai la persoane adulte. „În comparaţie cu alte judeţe, la noi nu se pune problema de foarte multe cazuri. Avem trei înregistrate la nivelul judeţului Gorj. Două anul trecut şi unul anul acesta. Este nevoie ca populaţia să fie informată, să se protejeze şi să meargă la medic ori de câte ori este nevoie. Lyme este numită şi « boala cu o mie de feţe » pentru că simptomele acesteia pot fi confundate cu cele ale altor afecţiuni, ceea ce o face extrem de greu de depistat. De aceea este nevoie de ajutor medicilor în aceste cazuri”, a spus Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Cei mai mulţi bolnavi înregistraţi sunt în Sibiu, 362 de cazuri. Potrivit specialiştilor, „e normal sa fie mai multe cazuri în zonele împădurite, unde există un risc mai mare de a fi expuşi la muşcătura căpuşelor, pentru că acestea trăiesc pe animale precum căprioare şi veveriţe”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, şeful catedrei de microbiologie-epidemiologie de la UMF „Carol Davila” pentru Evenimentul Zilei.

    Sfaturi pentru gorjeni

    Anunţaţi medicul dacă trăiţi intr-o zona endemica pentru căpuşe sau aţi vizitat o astfel de zonă şi aveţi simptome de tip gripal sau observaţi apariţia la nivelul pielii a unui rash în „semn de tras la ţintă”. Tratamentul prompt în acest stadiu reduce riscul avansării bolii Lyme.

    1. Îndepărtaţi căpuşele rapid. Daca nu reuşiţi, consultaţi un medic pentru efectuarea acestei manevre.

    2. După îndepărtarea căpuşii este indicat să consultaţi un medic dacă apar simptome de tip gripal sau rash cutanat în următoarele trei săptămâni. Dacă apare o placă roşiatică la nivelul pielii în jurul muşcăturii desenaţi-i conturul cu un marker rezistent la spălat, pentru a vedea dacă leziunea se măreşte în dimensiuni.

    3. Copiii care fac febră sau care au dureri de cap trebuie să fie consultaţi de urgenţă de către un medic.

    4. Cei care desfăşoară activităţi în aer liber trebuie să fie avertizaţi cu privire la manifestările bolii Lyme. Boala Lyme trebuie să fie tratată prompt; daca nu puteţi consulta medicul de familie în timp util, adresaţi-vă unui serviciu medical de urgenţă.

    5. Când afecţiunea nu este tratată, simptomele iniţiale pot dispărea, urmând, însă, să reapară peste câteva luni.

    6. La reapariţia simptomelor, boala Lyme poate afecta inima, muşchii, articulaţiile şi sistemul nervos. Având în vedere că aceste manifestări apar şi în alte afecţiuni, trebuie să înştiinţaţi medicul în legătură cu muşcăturile de căpuşă, cu călătoriile întreprinse în zonele endemice pentru căpuşe sau dacă aveţi animale de casă, obişnuiţi să petreceţi timp în gradină sau obişnuiţi să călătoriţi cu cortul. (Sursa: sfatulmedicului.ro). Din fericire boala nu este o boală transmisibilă, însă, odată „contractată” poate avea efecte dintre cele mai grave asupra corpului uman, de la hipotonie musculară de ambele părţi ale feţei-paralizia lui Bell, cefalee severă şi redoare a cefei datorită meningitei, durere în puseuri ce duc la insomnii, palpitaţii şi ameţeli, dar şi durere migratorie a articulaţiilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: