Acasa / Headlines / Cum arătau vedetele autohtone în copilărie sau tinereţe

Trecut-au anii…

Cum arătau vedetele autohtone în copilărie sau tinereţe

Trecut-au anii…peste vedetele noastre, ani în care s-au afirmat, au evoluat sau de ce nu au întemeiat familii. Mulţi dintre ei, însă, nu mai sunt printre noi. În materialul următor vă prezentăm fotografii cu oamenii, care acum ne fac mândri şi ne poartă numele Gorjului pe mai departe. Vă arătăm aşa cum erau ei atunci când erau copii sau tineri, deja ajunşi la vârsta maturităţii.

Mulţi oameni din presă, televiziune, lumea muzicii sau de ce nu lumea artei au pornit de jos, de acolo de unde oamenii simpli visează în continuare la un trai mai bun. Mulţi oameni au pornit, cu paşi repezi spre celebritate, de aici din Gorj, ajungând să ne reprezinte ţara cu succes, de fiecare dată când au avut ocazia. În rândurile acestui articol vă prezentăm fotografii care reliefează viaţa acestor oameni, înainte ca ei să ajungă, acolo sus, pe culmile gloriei.

Horaţiu Mălăele: „Copilaria… Cadoul pe care ni-l face Viaţa pentru ce vom avea de îndurat.”. În câteva rânduri Horaţiu Mălăele descrie copilăria trăită la Tehomir, judeţul Gorj „Şi copilăria,…Şi satul,…cu casa de la ţară, casa tatălui meu, casa Tehomirului meu, ce-şi trăgea numele după un copil de-al lui Basarab îngropat în picioare, după cum spunea neica Ionel, ruda noastră majestuoasă din Capitală. Tehomirul meu cald şi nostalgic, cu oameni săraci, dar gospodari, guralivi şi betivi, oltenii adevăraţi dintre dealurile ce despart Gorjul de Mehedinţi, oltenii mândri ai fratelui Minulescu…”scris în cartea „Horaţiu despre Mălaele”, editura Elena Francisc, 2008.

Constantin Brâncuşi: Este al cincilea copil al lui Nicolae şi Maria Brţncuşi. Prima clasă primară o face la Peştişani, apoi continuă şcoala la Brădiceni. Copilăria este marcată de dese plecări de acasă şi ani lungi de ucenicie în atelierele de boiangerie, prăvălii şi birturi. Brâncuşi: „Când nu mai eşti copil ai murit demult”.

Maria Lătăreţu: S-a născut la Bălceşti Gorj, încă din copilărie a cântat la hore, nunţi, petreceri, boiereşti. La 13 ani fratele artistei, Ioniţă Borcan îi cumpără o chitară şi învaţă să se acompanieze.

Maria Loga: Interpretă de muzică populară, Maria Loga a avut o copilărie frumoasă. A început să cânte din clasele primarii şi a ajuns o interpretă celebră de muzică populară.

Cătălin Măruţă: „Am copilărit la bunica din partea mamei, în Bălăneşti, Gorj, unde am stat până pe la 5 ani. După care am recidivat în fiecare vacanţă, căci pe-acolo îmi traversam verile. Dar când am crescut mergeam şi la bunicii din partea tatălui, la Stăneşti. Mergeam şi eu la adunat de fân, trebăluiam prin casă şi grădină, aveam bunăvoinţă”, a declarat Cătălin Măruţă pentru Adevărul. Într-un interviu acordat Pro Tv Magazin, Măruţă vorbea despre perioada în care era elev: „Aveam întotdeauna la mine una bucată caiet cu pătrăţele, una bucată caiet dictando, un stilou frumos şi multe alte rechizite. Şi nu-mi lipseau niciodată sandwich-urile făcute de maică-mea, laolaltă cu dulciuri şi fructe, doar-doar voi mânca ceva (de multe ori, veneam acasă cu pachetul neatins, fiindcă îmi cumpăram ciocolată sau îngheţată de la chioşc şi îmi stricam foamea”.

Roxana Vancea: Este vecina matinalilor de la Neaţa şi a copilărit în Târgu-Jiu. Bruneta a venit în Bucureşti la Facultatea de Sport şi locuieşte într-un cămin din Regie, cu toate că şi-ar permite să stea în chirie. Roxana Vancea spune că a avut o copilărie frumoasă la Târgu-Jiu, având rezultate foarte bune la învăţătură.

Sergiu Nicolaescu: Marele regizor sa născut la Târgu-Jiu. Spune că a avut o copilărie frumoasă. Într-un interviu acordat Revistei Tangou, Sergiu Nicolaescu declara „Am avut o copilărie fantastică. A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Eu adolescentă nu am avut, dar copilăria a fost de vis. Stăteam la Timişoara, pe strada Paris, lângă linia tramvaiului 4, iar dincolo de şine era un maidan. Ei, tot terenul acela era domeniul meu. Aveam o gaşcă de 38-40 de prieteni cu care ne jucam de dimineaţa până seara. Şi tot ce am trăit acolo mi-a influenţat existenţa ulterioară. Mai toate filmele mele conţin câte o frântură din acei ani”.

Tavi Colen: Celebrul artist s-a născut în Gorj. Vacanţele le petrecea la ţară, în comuna Bustuchin, unde bunica sa, Ioana Cornea îl trimitea cu oile pe deal la păscut. „Se mai lua cu joaca cu ceilalţi copii şi uita de oi. Le pierdea, dar nu venea acasă până nu le găsea pe toate. Când i se făcea foame, pe deal, mai sugea la câte o oaie. Îi plăcea laptele direct de la sursă”, spunea bunica, anul trecut despre Tavi Colen, pentru cotidianul Impact în Gorj. Copilăria lui Tavi a fost plină de năzdrăvănii. Pe lângă pierderea oilor şi suptul direct de la sursă, Tavi era dus în braţe de bunica la grădiniţă.

Roxana Ionescu: Roxana Ionescu a crescut în comuna gorjeană Bustuchin, satul Valea Pojarului. Pentru cotidianul Impact în Gorj, bunica Roxanei a povestit „Când avea doar opt luni am lăsat-o în premergător şi am ieşit până afară. Când m-am întors ea blocase uşa şi nu mai putea intra. Cu greu am reuşit s-o împing din spatele uşii să pot intra la ea”, este prima amintire a bunicii Roxanei Ionescu, Maria Vârlan. Roxana Ionescu a ajuns o persoană publică, fiind remarcată în cadrul unor emisiuni la posturile de televiziune naţionale.

Mulţi dintre artiştii, care s-au născut în Gorj au ajuns celebri şi asta datorită ambiţiei şi puterii de muncă. Aceşti artişti însă nu au uitat niciodată de locurile natale şi îşi aduc aminte de Gorj, cu drag, ori de câte ori este cazul. Mai mult decât atât, aceşti oameni vizitează Gorjul atunci când vor ca amintirile copilăriei să reînvie şi când, duşi de dor…vor să simtă din nou, aerul unei perioade frumoase şi plăcute. Leagănul copilăriei pentru aceşti oameni a fost Gorjul, judeţul nostru încărcat de tradiţie şi valori culturale.

Un comentariu

  1. ce naiba cauta ponta aici?

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*